Persoonlijk

Gender Reveal – Wat zeg je?

ballon-gender-reveal-jongen-meisje-papablog

Een Gender Reveal (party). Wie weet heb je er wel eens van gehoord, maar grote kans bestaat dat je een paar keer met je wenkbrauwen fronst als je deze term voor het eerst hoor. Het is een fenomeen uit Amerika, waar nog niet echt een Nederlandse vertaling voor is. Je zou het letterlijk kunnen vertalen als Geslachtsonthulling, maar dat vind ik altijd een beetje klinisch klinken. Maar wat houdt het nu precies in?

Ziekenhuisbezoek + echo

Afgelopen woensdag was het weer tijd om op controle in het ziekenhuis te gaan voor de zwangerschap. Zoals jullie ondertussen wel weten, heeft B. last van een te snel werkende schildklier. Dit is dan ook de reden dat we overgedragen zijn aan het ziekenhuis in plaats van de “normale” Verloskundige en dat we ook wat vaker echo’s krijgen. Er zijn ouders die speciaal met 16 weken een “pretecho” plannen waarbij je te horen krijgt of je (vrouw) in verwachting bent(/is) van een jongen of een meisje. Het “voordeel” van het schildklierprobleem van B is dus dat wij geen pretecho hoefden te plannen, maar we bij deze 16 weken controle sowieso een echo kregen. De echo en controle waren prima in orde: de baby groeit prima en we hebben al maag, nieren, 2 armen en 2 benen gezien. Daarnaast was B haar hartslag en bloeddruk prima in orde en ook de hartslag van de baby was prima.

Wel of niet weten of het een jongen of meisje wordt

Dit was voor ons vooraf al een uitgemaakte zaak. Wij zijn allebei mega nieuwsgierig aangelegd, dus wilden ook allebei weten “wat het zou worden”. Daarnaast heeft het ook allerlei praktische voordelen. Je kunt hier bij de inrichting van de babykamer en het kopen van kleren al rekening mee houden. Ook familie en vrienden, die misschien op voorhand al een cadeautje willen kopen, kunnen alvast hun slag slaan. Ook het bepalen van een naam wordt een stuk makkelijker. Je hoeft alleen OF een jongensnaam OF een meisjesnaam te bedenken. Maar het doorslaggevende is toch wel onze nieuwsgierigheid.

Een originele Gender Reveal

Nu wij te weten waren gekomen of onze baby een jongetje of meisje is, wilden wij een leuke manier bedenken om het aan mijn familie te gaan vertellen. Wij wisten al dat wij gisteren de verjaardag van mijn zus en haar vriend zouden gaan vieren. Daar zou ons gezin, inclusief mijn Opa en Oma ook bij aanwezig zijn. Dit was dus het ideale moment om te vertellen of er nog een jongetje, of misschien wel een meisje in de familie bij gaat komen. Mijn speurtocht over internet kon gaan beginnen! Ik wist dat het iets origineels moest worden. Omdat we bij de zwangerschapsaankondiging al cupcakes hadden gemaakt met blauwe en roze cakevulling, moest de Gender Reveal dus iets anders worden.

Verschillende hele leuke ideeën

Als je op Google gaat zoeken naar ‘Gender Reveal’ kom je echt al hele leuke ideeën tegen. Een aantal dingen die ik tegenkwam, die mij heel leuk leken waren bijvoorbeeld:

 1. Blauwe of Roze Fizzies. Fizzies waren vroeger een soort bruistabletten waarmee je limonade kon maken. Deze kwam ik nu tegen op Pinterest in blauw en roze om te gebruiken als Gender Reveal. Helaas kon ik nergens terugvinden waar je deze kon kopen, dus deze optie viel af

  Fizzies roze blauw gender reveal zwangerschap
  Foto via Pinterest
 2. Een Gender Reveal cake. Je zou bij de echo kunnen vragen om de Verloskundige/echoscopiste het geslacht op een briefje te laten schrijven en in een envelop te doen. Je geeft deze envelop aan een bakker (of iemand die je een taart wil laten bakken). Vervolgens vraag je om de vulling in de bijbehorende kleur te maken. Zo is het voor jullie ook een verrassing op de Gender Reveal party, maar weet je het wel voordat je kindje geboren wordt.
 3. Een gevulde piñata. Je maakt (of koopt) een piñata naar keuze en vult deze met roze of blauwe confetti. Als je dan de piñata kapot slaat, of bijvoorbeeld kapot laat slaan door, in ons geval, je eerste kindje, heb je ook een hele originele manier om het bekend te maken.

  gender reveal pinata blauw roze zwanger
  Foto via momtastic.com
 4. Jongen/meisje kraskaarten. Als je een beetje op internet zoekt, kom je op verschillende plekken kraskaarten tegen. Als je het krasvakje openkrast verschijnt er of het een jongetje of meisje wordt.
 5. Een megagrote ballon gevuld met confetti. Zoals je in de eerste foto van de blog al hebt gezien, is onze keus hierop gevallen.
  gender reveal ballon confetti jongen meisje zwanger

Een ballon met confetti

Wij kozen dus uiteindelijk voor de ballon met confetti. Het deed mij in eerste instantie meteen aan feest denken: een grote knal waarmee je bekend maakt of het een jongen of een meisje gaat worden. Hier konden we ook mooi J voor gebruiken. J houdt ervan om met ballonnen te spelen en er in te bijten (vraag me niet hoe hij daar bij komt trouwens). Hij was dan ook perfect geschikt om de ballon kapot te prikken. Maar waar haal je nu zo’n ballon? Er zijn kant en klare Gender Reveal ballonnen te vinden, maar ik wilde zelf iets origineels bedenken. Wij kozen voor een grote zwarte ballon gevuld met helium en blauwe/roze confetti. Doordat de ballon zwart is kun je niet zien welke kleur confetti erin zit. Om de rest nog een beetje aan te kleden kozen we voor nog wat blauwe en roze ballonnen aan de boven en onderkant. Uiteindelijk hebben wij een feestwinkel in de buurt gebeld met de vraag of ze zoiets voor ons konden maken. Dat was geen enkel probleem; het enige waar we rekening mee moesten houden was dat zo’n heliumballon maar ongeveer 12 uur fatsoenlijk in de lucht blijft. Gelukkig konden we de ballon gisterenmiddag ophalen en zag het er allemaal prima uit!

Het moment suprême: een jongen of een meisje?

En toen was het zover: zaterdagmiddag bij mijn zus in Haarlem. Ons gezin, inclusief Opa en Oma waren bij elkaar. Nadat iedereen eerst even had gecheckt of mijn zus niet toevallig zwanger was (de Gender Reveal was een verrassing voor mijn familie, behalve mijn zus met wie we afgesproken hadden om de Gender Reveal bij haar thuis te doen), was het dan tijd om de ballon te laten knappen. Dit bleek nog makkelijker gezegd dan gedaan. J had een fondueprikker om de ballon mee kapot te prikken, maar vond het veel leuker om deze plat tegen de ballon te slaan in plaats van erin te prikken. Nadat we met hulp van mijn zwager de ballon wat lager vasthielden, kon ik J helpen de ballon kapot te prikken, terwijl B zijn oren dichthield tegen de knal. De familie was vooraf verdeeld over wat het zou gaan worden: 4 stemmen voor een meisje en 3 voor een jongen. Maar goed, ik zal jullie niet langer in spanning houden. De ballon knapte en de vloer lag bezaaid met blauwe confetti: Wij krijgen een 2e jongen!

Wilde jij weten of het een jongen of een meisje zou worden? Wat vind je van een Gender Reveal party?  Overdreven of juist een leuke en originele manier om het je familie (en vrienden?) te vertellen?

16 thoughts on “Gender Reveal – Wat zeg je?

 1. Gefeliciteerd! Leuk hoor, ook voor J.
  Scheelt zeker als je het geslacht weet en dan je alleen nog maar op jongensnamen hoeft te richten etc.

  Trouwens, van de week publiceer ik een blog over gender reveal party’s. Gaat erover dat ik eerst wat cynisch tegenover dit soort feestjes stond, maar inmiddels enthousiast ben. Vind je het goed als ik naar jouw blog link?
  Merel recently posted…Verslavend: tattoos en piercings (inclusief tips!)My Profile

 2. Gefeliciteerd!!!! Een 2e zoon! Super gaaf! En een hele leuke manier om het bekend te maken!
  Wij hebben het niet zo bekend gemaakt.
  Achteraf had het mij wel leuk geleken!
  Bij mijn/onze 4 zwangerschappen hebben we het gewoon verteld.
  Geen spannende onthullingen maar gewoon na de 20 weken echo gezegd dat we wisten wat het geslacht van de baby is.
  De gene die het wilden weten kwamen het dan gewoon te weten.
  Achteraf gezien had ik het dmv een taart wollen doen, maar dat is het helaas nooit geworden.

  Geniet heerlijk van jullie babyboy buikbaby!!!!!

 3. Jaaaa gefeliciteerd !!!! Twee jongens , rijkdom !! En dat idee met de ballon is een mooie, feestelijk en doeltreffend ! Geniet lekker na van het goede en leuke nieuws samen !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge