Een kindernaam, wat voor eisen stelden wij?

Een kindernaam, wat voor eisen stelden wij?

Het is alweer een paar maanden 2016 en ik ben altijd benieuwd naar de namen die ouders aan hun kinderen geven. Eind januari is het zo ver en dan publiceert de Sociale Verzekeringsbank altijd de namen die ouders in het jaar daarvoor aan hun kind(eren) hebben gegeven. Een kindernaam is toch iets bijzonders en in deze blog wil ik jullie meenemen in onze zoektocht naar de “perfecte” kindernaam.

Antilliaanse taferelen

De interesse komt voornamelijk voort uit de erg creatieve kindernamen die mijn Antilliaanse schoonfamilie aan hun kinderen geven. Dit is vaak een combinatie van de voornamen van beide ouders. Zelf zou ik niet zo snel geneigd zijn om een naam op die manier te kiezen.

Onze eisen aan een naam

Tijdens de zwangerschap van mijn vrouw, maar ook al in de periode daarvoor, waren wij druk in de weer om een leuke naam voor ons kleintje te bedenken. Voor ons waren de eisen aan een kindernaam voor onze zoon vrij snel duidelijk:

 • De naam moet gemakkelijk uit te spreken zijn
 • Het moet direct duidelijk zijn of het een jongetje of een meisje is
 • De naam moet je niet op 300 verschillende manier kunnen schrijven
 • Het moet een stoere naam zijn

Gemakkelijk uit te spreken

Met deze eerste eis vielen eigenlijk alle Antilliaanse combinaties van mijn schoonfamilie al af. De meest opvallende, niet bepaald gemakkelijk uit te spreken, namen kwam ik tegen op de website van het RTL nieuws:

 • Cyproxsius (jongen)
 • Clay’Jahvanslyio (jongen)
 • Ifeadikachukwu (jongen)
 • Djiencionnairo (jongen)
 • Q’sheiayner (jongen)
 • Elgftheria (meisje)
 • Marjo-lae’neiy (meisje)
 • Nnarbys-Lenay (meisje)
 • X’Jeàneyshá-Treángelys (meisje)
 • Zikoranaudodimma (meisje)

Er is geen haar op mijn hoofd die bedenkt dat dit een goed idee is om je kind zo te noemen. Niet alleen maak je het jezelf erg moeilijk, maar ik heb vooral te doen met als je kind zijn eigen naam moet gaan proberen uit te spreken… Er zijn trouwens ook genoeg bekende mensen die “aparte” namen voor hun kroost uitkiezen.

Direct duidelijk of het een jongen of een meisje is

Misschien klinkt het heel kort door de bocht, maar ik vind het onhandig als je bij een kindje niet direct weet of het een jongen of een meisje is. De volgende namen vielen dan ook snel af voor ons:

 • René / Renee
 • Robin
 • Puk
 • Nicky

Op zich zijn dit best leuke namen, maar voor mij echt een no-go omdat het dus zowel een jongen als een meisje kan zijn

Een naam die op 1 manier te schrijven is

Ook dit is meer uit praktisch oogpunt: ik merk dat het zelfs met Niels al best irritant kan zijn. Ondanks dat je in 9 van de 10 gevallen Niels als Niels schrijft en niet als Nils, of zoals de Engelstalige mensen vaak Niles gebruiken, besloot ik dat onze zoon een naam moest krijgen die je dus maar op 1 manier kan schrijven. Hierdoor vielen namen zoals hieronder dus al af:

 • Sofie/Sophie
 • Jayden/Jaden/Djayden
 • Arjen/Arian/Arjan
 • Esmée/Esmee/Esmay

Een stoere naam

Dit is misschien nog wel het lastigste criterium aan een naam, want heel veel mensen vinden andere namen wellicht stoer. Voor mij betekend stoer een naam die kort en krachtig is, waarvan je meteen het gevoel hebt: Wauw, die naam “komt aan”. Bij dit criterium vallen bijvoorbeeld namen af als:

 • Dirk
 • Antoine
 • Thijmen
 • Wietske
 • Dirkje

Welke namen dan wel?

Hierboven heb je allemaal namen gezien, waarvan wij ze weloverwogen niet gekozen hebben. Welke namen stonden er dan wel op ons “lijstje”?

 • Dex
 • Jay
 • Mike
 • Macy
 • Layla

De kindernaam van onze zoon staat hier expres niet bij, omdat wij er dus voor kiezen om dit niet op internet met iedereen te delen. Ik vind wel dat de naam die we gekozen hebben, prima past binnen de eisen die wij aan de naam stelden. Het is trouwens helemaal niet de bedoeling om de namen die in deze blog zijn geschreven af te kraken, het zijn de namen die niet passen binnen wat wij voor ogen hadden.

Heb of had jij een lijstje met eisen die je stelt aan de naam van je kleintje? Ik ben heel benieuwd naar wat de reden was dat jij je kindje deze naam hebt gegeven.

4 thoughts on “Een kindernaam, wat voor eisen stelden wij?

 1. Leuk artikel! Onze eisen waren vergelijkbaar, met als aanvullingen: mag niet in de top zoveel staan (ik houd van unieke namen) en moet ook in het buitenland redelijk uit te spreken zijn. De definitieve keuze blijft ook hier uireraard nog even geheim.
  Overigens: Layla, kan ook als Laila of Leila… 😉

  1. Thanks! Voor ons moest het ook een naam zijn die niet super populair was.
   En van Layla zat ik ook over te twijfelen qua eisen, maar vind ik stiekem een erg mooie naam

 2. Wij wilde geen top 10 naam. Alleen kwamen wij er pas naderhand achter dat Emily op nr 3 staat van alle meisjes namen wereldwijd. En inderdaad wat makkelijk te schrijven en uit te spreken is, hoewel met Emily we dat ook vaak moeten verbeteren en moeten spellen, niet helemaal volgens plan dus

  1. Bij Emily zou ik niet direct aan een top 10 naam denken; ik vind het wel een leuke naam. Ik zou Emily wel altijd op deze manier schrijven/uitspreken, maar blijkbaar zijn er dus mensen die daar toch anders over denken

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge