Jullie kennen het vast allemaal: na een lange dag werken kom je thuis, heb je het avondeten gegeten, de kleine naar bed gebracht en zit je rond een uur of 8 eindelijk lekker rustig op de bank. Maar wat is dat voor een geluid? Blijkbaar heeft het hele avondritueel teveel energie gekost. Of je hebt te weinig gegeten, of zit je vast aan het syndroom #nevernoteating. Het geluid is namelijk het gerommel in je buik. Nu is een zak chips of een reep chocolade af en toe best een goede oplossing, maar soms ben je ook eens toe aan iets anders. Zo kreeg ik gisterenavond het lumineuze idee dat ik een Bananenbrood wilde bakken.
De ingrediënten
Qua ingrediënten zitten er best een paar dingen in die wij zo niet standaard in huis hebben liggen, maar die je toch echt nodig hebt voor een goed Bananenbrood. Het volgende ga je nodig hebben bij het bakken van zo’n heerlijk bananenbrood:
- 3 rijpe bananen
- 3 eieren
- 150 gram amandelmeel
- 2 tl bakpoeder
- 50 g melkchocolade
- 75 g studentenhaver
- 30 g kokosrasp
- 1 tl zout
Mocht je nu geen amandelmeel hebben, dan kun je ook prima een bananenbrood met bloem en havermout maken.
De bereiding
- Allereerst begin je met de bananen te pureren. Dit kun je doen met behulp van een vork, maar het is handiger om de bananen te pureren met een staafmixer: zo krijg je sneller een glad mengsel. Het is niet per se nodig om de bananen helemaal fijn te pureren, maar zorg dat de grootste stukken fijngemalen zijn.
Tip: De meeste mensen pellen een banaan vanaf de bovenkant. Hierdoor wordt de bovenkant vaak fijngedrukt en kun je de banaan ook niet makkelijk pellen. Probeer de banaan eens vanaf de onderkant te pellen; dit gaat een stuk makkelijker!
2. Nadat de bananen gepureerd zijn, voeg je één voor één de eieren toe en meng je deze door de bananenpuree met een garde.
3. Weeg in de tussentijd de amandelmeel, bakpoeder en het zout af. Voeg dit beetje bij beetje toe aan het bananenmengsel en schep dit er met een spatel doorheen. Zoals je hieronder ziet, is het bananenmengsel al behoorlijk dik geworden als je de droge ingrediënten door de bananenpuree heen hebt geschept.
4. Weeg nu de noten en chocolade af en hak deze fijn. Een koksmes werkt hier het handigste voor.
Tip: Zorg dat je de noten en chocolade niet té fijn hakt, want anders proef je hier minder van in het uiteindelijke Bananenbrood.
5. Roer het noten-chocolade mengsel beetje voor beetje door het bananenmengsel
6. Weeg de kokosrasp af en voeg dit toe aan het bananenmengsel.
Tip: De kokosrasp kun je dus het beste bij de Toko halen. Hier kun je een soort “plakken” kopen uit de diepvries die je thuis vervolgens weer in de diepvries kunt leggen. Je kunt hier stukjes van afbreken van de hoeveelheid die je nodig hebt. Je kunt dit bijvoorbeeld ook in soep of andere gerechten gemakkelijk gebruiken.
7. Schep het mengsel vanuit de mengkom in een ingevet bakblik. Zet vervolgens het bakblik gedurende ca. 40 minuten in een voorverwarmde over van 170 ºC.
Tip: Ik gebruikte een 30 cm bakblik, hierdoor wordt het Bananenbrood minder hoog, maar is deze wel sneller klaar. Indien je een wat hoger Bananenbrood wilt hebben kun je een kleiner bakblik gebruiken; houdt dan wel rekening met een langere bereidingstijd
8. Controleer regelmatig of het Bananenbrood niet verbrand. Nadat de 40 minuten verstreken zijn controleer je of het Bananenbrood gaar is door met een satéprikker in het deeg te prikken. Komt deze prikker er uit zonder dat er stukjes deeg aan plakken, dan is het Bananenbrood klaar. Laat deze afkoelen voordat je hem uit het bakblik verwijderd.
Conclusie
Ondanks dat er een aantal ingrediënten inzitten, die wij zelf niet zoveel gebruiken/in huis hebben, was dit zeker de moeite waard. Het brood vult goed en is een heerlijk alternatief voor een zak chips of een reep chocolade. Morgen neem ik een stuk mee naar mijn werk voor een collega die gek is op dit soort dingen; ik ben benieuwd wat hij ervan vindt!
Hebben jullie wel eens Bananenbrood gemaakt of gaat jullie voorkeur toch uit naar een zak chips, een reep chocolade of misschien wel iets heel anders? Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties!
Nog nooit bananenbrood gemaakt. Staat wel hoog op verlanglijstje. Hoor er veel mensen over bij het sporten.
Ik ga hem zeker is maken.
Het was verrassend lekker moet ik zeggen
Wij hebben geen jumbo dus moet even zoeken naar een andere plek voor het amandelmeel, maar ik laat je weten als ik hem heb gemaakt!
Goed idee; volgens mij kun je het amandelmeel ook wel door bloem vervangen, maar zal wel iets anders smaken.
Ik was benieuwd naar wat het amandelmeel inhield, dus heb dat maar keer gebruikt!
Ik ga hem zeker een keer maken, al ga ik wel op zoek naar een vervanger voor de chocolade…
Cool! Je vindt chocolade niet lekker (erin) of allergisch of andere reden? Ik denk dat ie zonder chocolade ook prima te eten is hoor
Ik houd absoluut niet van banaan, smaakt ie heel erg banaanig? Voor de rest lijkt t me heel lekker!
Hij smaakt wel behoorlijk naar banaan ja… m’n zwager houdt ook niet van banaan en die heeft het na 1 hap toch maar aan schoonzus gegeven.
Misschien moet je deze dus maar even overslaan