De Papapetitie

23-06-2015 19-21-22

Vandaag zag ik als Trending Topic op Twitter de Papapetitie voorbij komen. De Papapetitie is een initiatief van Ouders van Nu om een betere vaderschapsverlof regeling voor de vaders in Nederland te regelen.

Zoals jullie wellicht al op Twitter hebben kunnen lezen ben ik groot voorstander van een betere vaderschapsverlof regeling, dan de regeling zoals die nu is opgezet.

Jaloers kijk ik naar mijn Belgische collega’s die de eerste 10 (werk)dagen met hun vrouw en zoon/dochter door kunnen brengen nadat deze geboren is. In Nederland moeten we het voorlopig nog doen met maar 2 dagen betaald verlof. Als je de financiële mogelijkheden hebt, kun je hier ook nog 3 dagen onbetaald verlof bij opnemen. Deze 3 werkdagen zijn extra dagen die je werkgever je niet kan weigeren. Maar zoals al aangegeven zijn dit onbetaalde verlofdagen. Zoals jullie als papa’s (2 be) weten, zijn de voorbereidingen naar een eerste kind al een behoorlijke investering. Voor vaders die voor de 2e keer (of vaker) papa worden: ook jullie weten hoe het is om een kind op te voeden: erg duur! Dit is dan ook de reden dat de meeste vaders geen gebruik maken van de 3 extra dagen, maar er liever voor kiezen hun vakantiedagen maar op te nemen. Deze vakantiedagen krijg je (natuurlijk) wel doorbetaald. Maar de vraag is: Is het een normale gang van zaken om je vakantie “op te moeten geven” om meer tijd in de eerste paar weken met je vrouw/vriendin en kind door te brengen? Ik vind van niet!

Daarnaast is vaderschapsverlof er niet alleen om gezellig bij moeder en kind te zijn. Dit verlof is er in eerste instantie om te zorgen dat je, als papa zijnde, moeder en kind kunt helpen waar nodig na de bevalling. Dit is dus geen luxe verlof, maar meer een noodzaak om de eerste zware weken na de bevalling extra ondersteuning te kunnen bieden.

Zoals je in onderstaande afbeelding en via Nu.nl kunt zien, is het vaderschapsverlof in Nederland bijna het “slechtste” geregeld van heel Europa. Alleen in Ierland, Zwitserland en Albanië hebben vaders het slechter dan in Nederland.

23-06-2015 19-07-58

Vandaar dat ik dan ook direct de Papapetitie heb getekend op de website van Ouders van Nu.

Als deze petitie minimaal 40.000 keer getekend wordt, is de politiek verplicht dit als punt op de politieke agenda te zetten en zijn we dus weer een stapje dichterbij een betere vaderschapsverlof regeling in Nederland.

Ben jij ook ontevreden met de manier waarop het vaderschapsverlof in Nederland op dit moment is geregeld? Teken dan nu de petitie hier!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge