Een druk(ker) kind, hoe gaan wij daar mee om? Deel 2

Loesje druk

Zoals jullie in het vorige deel hebben kunnen lezen is onze zoon nogal een Ferrari die op Red Bull loopt, of zoals Romy van Dochterlief het verwoordde: een energiek kind. Gelukkig werkte het bezoek aan de Osteopaat behoorlijk goed en sliep hij dus een stuk beter. In dit deel zal ik het hebben over de andere manieren hoe wij proberen deze Ferrari binnen de snelheidslimiet te houden.

Ons geheime wapen

Waar we in de loop van de tijd ook achter zijn gekomen is dat het voor een energiek kind belangrijk is om regelmaat in de dag te brengen. We hebben gemerkt dat, ondanks dat hij het wellicht nog niet helemaal mee krijgt, hij zijn energie wel goed kan verdelen als die regelmaat in de dag zit. De regelmaat brengen wij zo veel mogelijk aan in de dagelijkse dingen:

 1. Het ochtendritueel
  – Opstaan
  – Tandenpoetsen
  – Ontbijten
  – Spelen
 2. Het middagritueel
  – Gordijn dicht
  – Pyjama/Slaapzak aan
  – Middagdutje
  – Lunch
 3. Het avondritueel
  – Avondeten
  – Spelen
  – Douchen/in bad
  – Gordijn dicht/rolluik naar beneden
  – Pyjama/ slaapzak aan
  – Flesje melk
  – Slapen

Op deze manier had de kleine man redelijk snel door wat de vaste punten zijn die door de dag heen plaatsvinden en past hij daar uit zichzelf al zijn energie op aan. Op het moment dat hij weet dat hij naar bed gaat (voor zijn middagdutje of ‘s avonds met slapen), wordt hij uit zichzelf al rustig en daardoor kan hij ook weer beter slapen.
Even ter vergelijking: voordat we met deze “rituelen” begonnen, sliep hij maar ongeveer 30 minuten overdag en werd hij ‘s avonds/’s nachts meerdere keren wakker. Sinds hij gewend is geraakt aan deze regelmaat slaapt hij overdag 1,5 – 2 uur en slaapt hij ‘s nachts steeds vaker de klok rond.

routine-chart

Activiteiten

Naast de regelmaat is er nog een, wel erg voor de hand liggende, optie die we gebruiken en dat is: veel activiteiten met zoonlief doen. Je kunt dan denken aan echte uitjes naar bijvoorbeeld Ballorig of de speeltuin om de hoek, maar zelfs binnenshuis is er genoeg te beleven om zijn energie in kwijt te kunnen. De glijbaan die hij voor zijn eerste verjaardag heeft gekregen is zijn favoriete speelgoed. De glijbaan moet eerst de hele kamer door geduwd worden, dan gaat meneer op de 2e tree staan om “wheelies” te proberen te doen en daarna glijdt hij op alle mogelijke manieren van de glijbaan: vooruit, achteruit, via het glijgedeelte omhoog klimmen en op zijn buik naar beneden. In het begin waren we nogal huiverig dat hij eraf zou vallen, maar gelukkig lijkt hij precies te weten wat wel en niet mogelijk is.
Naast de glijbaan is ook zijn tractor een favoriete bezigheid. Hij scheurt door de hele kamer heen en moet overal, zo hard mogelijk, tegenaan rijden. Ook de tractor kan wheelies waarmee hij over alle drempels komt en zelfs het gras mee over kan steken.
Ook op deze grijze, regenachtige dagen heeft zoonlief dus voldoende om zich mee te vermaken!

IMG_4570IMG_4596

Het consultatiebureau

Toen we een aantal maanden terug bij het consultatiebureau langs gingen, viel het de dame op dat zoonlief behoorlijk energiek is. Direct werd ons gevraagd of hij niet te druk was en, als dat zo was, we dit duidelijk aan moesten geven. Alleen de manier waarop dit werd aangegeven, kregen wij direct het idee dat een kind niet energiek mag zijn. Wij hebben toen ook aangegeven dat hij voldoende energie heeft, maar dat wij vinden dat dat bij een kind hoort. Hij heeft voldoende mogelijkheden om zijn energie kwijt te kunnen en wij zaten dan ook niet te wachten op eventuele onderzoeken of, in het ergste geval, medicijnen die zoonlief rustiger moeten maken (niet dat daar over gesproken is, maar de manier waarop de vraag gesteld werd, deed vermoeden dat ze graag meer wilden uitzoeken). Ik denk dat het goed is dat het consultatiebureau een oogje in het zeil houdt om te kijken of het allemaal goed gaat, maar zoals gezegd ik heb mijn twijfels over de manier waarop ze tegen bepaalde dingen aankijken. Voor ons is het belangrijkste dat zoonlief goed in zijn vel zit en zijn energie voldoende kwijt kan.

Conclusie

Zoals jullie in deze blog en het vorige deel van de blog hebben kunnen lezen hebben we dus een behoorlijk energiek kind. De ervaring van de afgelopen anderhalf jaar heeft ons doen inzien dat er niets is om ons zorgen over te maken zolang er voldoende mogelijkheden/activiteiten zijn waar onze zoon zijn energie in kwijt kan. Als we er daarnaast voor zorgen dat er regelmaat/routine in de dag zit, zit hij prima in zijn vel en dat zorgt voor een zonnetje in huis.

We denken dan ook altijd maar zo: het had ook een kindje kunnen zijn dat de hele dag stil in een hoekje zit; dan kiezen wij toch liever hier voor!

Ik ben erg benieuwd of jullie ook een druk(ker) kind hebben en of jullie iets aan de tips in dit blog hebben of dit zelf ook al toepassen. Hoe zijn jullie ervaringen met het consultatiebureau als het op een druk(ker) kind aankomt, iets van gemerkt of niet?

One thought on “Een druk(ker) kind, hoe gaan wij daar mee om? Deel 2

 1. Fijn dat je zoon baat heeft bij vaste rituelen! Onze dochter begint dat nu pas meer te krijgen. Als baby had ze amper regelmaat, nu doen we toch wel dingen volgens het boekje, zoals het bedritueel inderdaad.

  Belachelijk dat het CB het gedrag wilde corrigeren. Ze gaven bij ons alleen maar aan dat we af en toe rustmomenten moesten inlassen, dus eten aan tafel en af en toe een boekje op de bank lezen. Logisch, waren wij ook al achter. 😉 Wij doen ook veel met haar overdag; zo wil ze nu al amper in de buggy en kan ze best grote afstanden lopen zonder moe te worden. Daarnaast gaan we regelmatig een potje ‘voetballen’ na het eten. Ik merk echt dat ze daardoor beter slaapt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge