Papa worden: de Frequently Asked Questions (FAQ) deel 1

Op het moment dat je hoort dat je papa wordt, spoken er meteen allerlei vragen door je hoofd. Zo ook was dit bij mij het geval, maar wat ga je doen? Ga je je vader/opa om advies vragen, vraag je het de verloskundige of  ben je net zo eigenwijs als ik en wil je het allemaal zelf uitzoeken? In deze blog zal ik een aantal veelgestelde vragen (FAQ) bespreken en mijn antwoorden hierop geven. Daarnaast kom je een aantal tips tegen voor het geval je zelf nog naar antwoorden wil gaan zoeken. Vandaag deel 1!

De FAQ’s

Om een beeld te krijgen van de vragen die papa’s van tegenwoordig zich stellen, heb ik een klein online onderzoek gedaan. Ik heb verschillende papa’s gevraagd welke vragen zij zich stelden gedurende de zwangerschap van hun vrouw/vriendin  en in de periode nadat de kleine spruit geboren is.
Onderstaande vragen zijn mede mogelijk gemaakt door: Renato, hetLEVENvaneenPAPA, Papa’s wereld en Papa’tje.

Vraag:         Mijn vrouw  heeft me verteld dat ze zwanger is, wat nu??
Antwoord:  Op dit moment gaat er van alles door het vrouwelijk hoofd heen; aan jou de eer/taak om te zorgen dat alles een beetje onder controle blijft. Eerst zul je contact op moeten nemen met de huisarts om langs te gaan en de nodige informatie te krijgen. Daarna kun je het beste zorgen dat vrouwlief wat rust neemt en alles een beetje laat bezinken.

Vraag:          Een verloskundige kiezen, wat is er mogelijk?
Antwoord:   Het kiezen van een verloskundige is enigszins beperkt. In ons geval is de stad opgedeeld in meerder districten en zijn de verloskundigenpraktijken verantwoordelijk voor een bepaald district. De huisarts kan je vertellen welke verloskundigenpraktijken en voor jullie beschikbaar zijn. Als je weet waar je uit kunt kiezen, kun je onderzoeken welke praktijk het beste bij jou past. Vaak staat er al een hoop informatie op de website. Ook kun je navraag doen bij vrienden/kennissen die wellicht voor een bepaalde praktijk hebben gekozen. Het is natuurlijk ook mogelijk om bij de verschillende praktijken langs te gaan en op basis daarvan te beslissen waar het gevoel het beste is.

Vraag:         Mijn vrouw gedraagt zich als een heks, wat te doen?
Antwoord: Helaas spoken er allerlei hormonen rond in het lijf van je vrouw tijdens de zwangerschap. Dit kan tot verhitte discussies leiden, waarvan ik je nu alvast kan vertellen, dat je die niet gaat winnen. Mijn tip is dan ook  om de discussies niet teveel aan te gaan; natuurlijk hoef je niet compleet over je heen laten lopen, maar je kunt beter wat meer toegeven gedurende de zwangerschap om de vrede in huis te bewaren.

Vraag:        Wat neem ik mee als de bevalling op gang komt?
Antwoord: Wanneer je vrouw in het ziekenhuis gaat bevallen wordt het aangeraden om een “vluchttas” klaar te hebben staan. Omdat je niet weet wanneer de bevalling precies gaat gebeuren, kun je de benodigde spullen maar beter klaar hebben staan. Je vrouw heeft waarschijnlijk al een hele lijst uitgewerkt met wat er allemaal mee moet. Als papa zijnde moet je in ieder geval aan de volgende zaken denken:
– Zorg ervoor dat je een autostoeltje klaar hebt staan of wellicht al in de auto hebt zitten. Wij hadden een Maxi Cosi met Isofix (zie ook review blog) waardoor we alleen nog maar de Maxi Cosi mee hoefden te nemen. Een degelijke autostoel is erg belangrijk; als je deze niet hebt, krijg je theoretisch gezien je kind niet mee naar huis!
– Zorg voor wat afleiding voor jezelf. Een bevalling kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen en de kans dat jij tussendoor een dutje gaat doen is nihil. Zorg er dus voor dat je jezelf in het ziekenhuis bezig kunt houden: neem een iPad of een boek mee zodat je iets te doen hebt tijdens het wachten.

Vraag:         Welke zaken moet ik regelen na de bevalling?
Antwoord:  Een van de belangrijkste zaken die geregeld moet worden na de bevalling is aangifte doen. Aangifte doen van je kind is in Nederland verplicht en moet binnen 3 dagen na de geboorte gebeuren in de gemeente waar je kleine spruit ter wereld gekomen is. Voor de exacte regels kun je het beste op de website van de Rijksoverheid kijken.
Naast het doen van aangifte bij de gemeente is het ook belangrijk om je kind aan te melden bij de zorgverzekering. Op deze manier is je kind meeverzekerd op de zorgverzekering van jouw/je vrouw en voorkom je gedoe indien je kleintje medische hulp nodig heeft. Officieel moet je je kindje binnen 4 maanden na de geboorte aanmelden, maar als je dit meteen doet kun je het ook niet meer vergeten.
Heb je in de tussentijd al wat geld gespaard voor je kindje, dan kun je ook direct een spaarrekening bij jouw bank openen voor de kleine. Om een spaarrekening te openen heb je het BSN nummer nodig dat je bij de aangifte van je kleintje krijgt.

Dit was alweer het eerste deel van de FAQ voor papa’s (2 be) . In de komende dagen volgt het volgende deel waarin het onder andere zal gaan over soorten luiers en fopspeen: ja of nee.

4 thoughts on “Papa worden: de Frequently Asked Questions (FAQ) deel 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge