Papa worden: de Frequently Asked Questions (FAQ) Deel 2

Zoals jullie vorige week hebben kunnen lezen liep ik tegen behoorlijk wat vragen aan tijdens en na de zwangerschap van mijn vrouw. Hopelijk komen de vragen + antwoorden nog van pas voor andere papa’s (2 be).
In dit 2e deel komen meer vragen aan bod voor (net) na de geboorte van je kleine spruit. Wellicht zitten hier herkenbare vragen bij en kunnen jullie iets met de antwoorden!

De FAQ’s

Vraag:           Hoe zit het nu met vaderschapsverlof en ouderschapsverlof?
Antwoord:   Tot nu toe heb je, als werkende vader, nog recht op 2 dagen betaald verlof en 3 dagen onbetaald verlof. Dit zijn dagen die je werkgever verplicht zijn om je te geven. De 2 dagen betaald neem je uiteraard op, maar de 3 dagen onbetaald zijn afhankelijk van of je dat financieel aan kunt. Dat deze 3 dagen onbetaald zijn, wil echter niet zeggen dat je werkgever deze kan weigeren. Je hebt wettelijk recht op de dagen, dus je kunt ze dan ook zeker opnemen! Vanaf 2017 veranderd de vaderschapsverlof regeling als het goed is. Het aantal dagen betaald verlof moet dan van 2 naar 5 dagen gaan. Een goed initiatief, maar dit voorstel moet wel nog goedgekeurd worden door de 2e en 1e kamer, voorlopig nog afwachten dus. Mocht deze nieuwe regeling doorgaan, dan is dit al een stapje in de goede richting, maar het aantal dagen vaderschapsverlof is nog steeds minimaal, vergeleken met de rest van Europa.
Het ouderschapsverlof is een ander soort verlof om meer tijd met je kind(eren) door te brengen. Wettelijk gezien heb je, tot aan het moment dat je kind 8 jaar wordt, recht op 26 keer het aantal werkuren per week. Deze uren zijn, normaal gesproken wel onbetaald verlof en moeten in overleg met de werkgever afgesproken worden.

Tip: Meer informatie met betrekking tot het vaderschapsverlof en ouderschapsverlof kun je terugvinden op de sites van de Rijksoverheid.

Vraag:          Gewone luiers of wasbare luiers?
Antwoord: Hier valt niet echt eenduidig antwoord op te geven. Dit is afhankelijk  van hoe je er financieel voorstaat, waar je voorkeur ligt, etc. Wij hebben ervoor gekozen om “gewone” luiers te gebruiken. De luiers van tegenwoordig zijn van prima kwaliteit (ook de goedkopere huismerken van de supermarkt). Een ander voordeel is dat je ze niet zelf hoeft te wassen. Zoals je merkt als je net papa bent geworden, draait de wasmachine al behoorlijk wat overuren. Als je dan ook nog de wasbare luiers moet wassen (maar eerst met de hand uit moet wassen) levert dat behoorlijk wat extra werk op.
De gewone luiers hebben natuurlijk ook hun nadelen: ze zijn behoorlijk prijzig (meestal zo’n €0,20-0,25 per stuk), het levert een hoop afval op en, naar het schijnt, wordt je kind ook minder snel zindelijk als ze in gewone luiers lopen. Dat laatste heb ik mij ook maar laten vertellen; ik weet niet wat de precieze waarheid hierachter is.
Al met al zijn het dus behoorlijk wat afwegingen die je moet maken om te besluiten of je voor gewone luiers of wasbare luiers kiest.

Tip: Kies je voor gewone luiers, houdt dan goed de aanbiedingen in de gaten; dit scheelt je vaak veel geld! Elk weekend zijn de luiers wel erg in de aanbieding. 

Vraag:           Fopspeen of geen fopspeen?
Antwoord:  Het kan erg prettig zijn om een fopspeen te gebruiken, wanneer je zoon of dochter hard huilt en ontroostbaar lijkt. Maar dat jij de fopspeen wel wilt gebruiken, wil niet zeggen dat je kind de fopspeen ook wil gebruiken. Bij onze zoon hebben we het in het begin wel geprobeerd, maar hij had 0,0 interesse in de fopspeen. Hij spuugde de speen bijna meteen uit en krijste dan vrolijk weer verder.

Tip: Mocht je zoon of dochter ook geen interesse in een fopspeen hebben, maar je wilt hem/haar toch rustig krijgen, probeer dan eens een alternatief. Een knuffel of, zoals in ons geval, een dekentje. Op die manier kan je kleintje toch een rustmoment voor zichzelf creëren. 

Vraag:          Wanneer leg ik mijn kleintje op zijn eigen kamer om te slapen?
Antwoord:  Ook hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Het consultatiebureau adviseerde ons om hem ongeveer een half jaar op onze slaapkamer te leggen en vervolgens op zijn eigen kamer. Na een aantal weken kwamen wij er al achter dat zoonlief op onze kamer lang niet altijd goed sliep. Daarnaast werd hij elke nacht behoorlijk vaak wakker waardoor wij zelf ook geen oog dicht deden. Na een week of 8 besloten wij dan ook om hem voor de eerste keer op zijn eigen kamer te laten slapen. Overdag hadden we al een aantal keer geoefend hiermee en dit ging goed. Onze zoon werd nog steeds meerdere keren per nacht wakker, maar wij konden iets beter doorslapen. Ook hadden wij het idee dat hij wat minder gestoord werd in zijn slaap als wij niet in dezelfde kamer sliepen.

Tip: een groot cliché, maar elk kind is anders. Kijk dus goed aan hoe je kind zich gedraagt als hij bij jullie op de kamer slaapt. Slaapt hij/zij heel licht en wordt ie snel wakker als jij bijvoorbeeld de kamer binnen komt lopen, dan kun je wellicht beter je kindje op de eigen kamer laten slapen (als jullie dit aandurven uiteraard). 

Vraag:           Komt er een moment dat mijn kindje eindelijk door gaat slapen?
Antwoord:  Ik kan me niet meer herinneren hoe vaak wij ons deze vraag hebben gesteld, maar ik kan je wel vertellen dat wij na 8 maanden slapeloze nachten helemaal op waren. Wij wisten natuurlijk ook wel dat een kindje slapeloze nachten betekend, maar dat dit zoooo lang zou duren hadden wij nooit verwacht. Wij hebben alle mogelijk scenario’s geprobeerd om onze zoon door te laten slapen, maar niets werkte: wel of geen flesje, overdag meer melk laten drinken, geen impulsen meer na het eten (tv/muziek/etc) en ga zo maar door. Na 8 maanden vonden wij het wel welletjes en besloten we te kijken wat we konden doen om zoonlief door te laten slapen. Zo kwamen we bij de Osteopaat terecht die ons perfect heeft geholpen. Alsof het een wonder was, sliep onze zoon de eerste 2 weken na het eerste consult de hele nacht door.

Tip: ben je benieuwd naar mijn ervaringen met de Osteopaat en wat deze voor ons heeft betekend, neem dan eens een kijkje in deze blog.

In deze blog en de vorige heb ik in totaal 10 vragen besproken en beantwoord vanuit mijn ervaring. Mis je hier nog vragen, ben je tegen dezelfde dingen aan gelopen of ben je het niet eens met mijn antwoorden? Reacties zijn altijd welkom!

One thought on “Papa worden: de Frequently Asked Questions (FAQ) Deel 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge