* Dagje weg blog * Activiteitenboerderij ‘t Geveltje (Waalre) Deel 1

geveltje

Afgelopen weekend hadden wij een familie-uitje met de hele familie: Opa en oma, kinderen, kleinkinderen en het eerste achterkleinkind (onze zoon). Het lastige aan zo’n dag is: wat ga je met ca. 25 mensen doen in de leeftijd van 1 – 80 jaar. Opa en oma en een oom en tante hadden de hele dag georganiseerd, voor iedereen was het nog een verrassing wat we gingen doen…

De locatie

We hadden met de hele familie samen afgesproken op een parkeerplaats van een restaurant in Waalre (net onder Eindhoven). Vanaf daar gingen we samen naar de bestemming van deze familiedag: Activiteitenboerderij ‘t Geveltje in Waalre. Behalve een bordje met Activiteitenboerderij en een bordje dat je daar gerookte paling kon kopen, wisten we nog niet precies wat we gingen doen die dag.

De ontvangst

Nadat we bij de boerderij aankwamen werden we vrolijk onthaald door de eigenaren van de boerderij: Boer Frank en Boering Marja. We mochten meteen doorlopen naar de zolder van de boerderij waar een aantal lange tafels stonden opgesteld gedekt met rode boeren zakdoeken, verse koffie en thee en cake: een echte Hollandse ontvangst dus! Bij de ontvangst kregen we ook allemaal een rode boerenzakdoek uitgedeeld die we om mochten doen: de vrouwen over hun hoofd en de mannen als een soort van slabbetje:

Ook kregen we nog een uitleg over de reden dat de zakdoeken zo gedragen moesten worden: de mannen konden hun zweet en snotneuzen op deze manier verhelpen en bij de vrouwen werd hun haar op deze manier beschermd tegen de modder, etc.

Deel 1 van de activiteiten

Het eerste gedeelte van de activiteiten werden bij de ontvangst ook doorgesproken. We gingen met zijn allen op voor een diploma voor boer/boerin. Om dit diploma te behalen moesten we de volgende opdrachten uitvoeren:

  1. Paling vangen
  2. Tractor rijden
  3. Koe voeren/aaien
  4. Koe melken met de hand
  5. Glas “echte” koemelk drinken

Paling vangen

Het eerste onderdeel bezorgde de dames van de familie meteen zweethanden: paling vangen met de blote handen. Deze glibberige beesten werden met een netje uit een grote kuip gevangen, waarna je er eentje met je handen uit mocht vissen. Na enig tegenstribbelen heeft uiteindelijk toch iedereen een paling vastgehouden en kregen we het zelfs voor elkaar om de paling een heel rondje, rond de kuip, door te geven.

Tractor rijden

Het 2e onderdeel was een activiteit waar iedereen veel plezier in had: lekker rond crossen met een tractor door het weiland! Onder begeleiding van boer Frank mochten we allemaal een rondje op de tractor door het weiland rijden. Het was wel even wennen hoor: een verende vrachtwagenstoel, optrekken in de 2e versnelling en een oneffen weiland, maar lol hebben we zeker gehad! Toen onze zoon aan de beurt was mocht hij, tot onze grote verbazing, ook alleen in de tractor (met boer Frank dan he). Hij was helemaal onder de indruk, maar de laatste paar meters duurden net wat te lang dus begon hij behoorlijk te huilen.

Koe voeren/aaien

Toen we bij het derde onderdeel aankwamen werden we verwelkomd door een aantal kalfjes. Kalfjes die net een paar dagen oud waren en kalfjes die al een paar weken oud waren. We kregen wat uitleg over welke koeien er op de boerderij gehouden worden en waarom. Tussen de kalfjes stonden ook 2 hele aparte kalfjes: eentje die helemaal bruin was en eentje die helemaal zwart was. De boerin vertelde teleurgesteld dat het “helaas” allebei stiertjes waren die ze niet konden houden op de boerderij (de vaarsjes (vrouwelijke kalfjes) konden alleen gehouden worden, omdat zij melk geven, voor de stiertjes was geen plek).
Nadat we de kalfjes gevoerd hadden was het tijd om de grotere dames te voeren en dit betekende letterlijk de handen uit de mouwen. We mochten kruiwagens vol met koeienvoer (maïs) in de stal leggen, zodat de koeien lekker konden eten; een bezoekje aan de sportschool was vandaag dan ook niet meer nodig :-).

Koe melken met de hand

Bij de vorige 2 onderdelen was onze familie opgesplitst in 2 groepen, maar bij het onderdeel koe melken met de hand werden we weer 1 grote groep. We mochten met z’n allen letterlijk de wei in om de koeien naar de melkruimte te drijven. Één van ons kreeg een stok om de koeien mee richting de melkruimte te drijven als er een koe eigenwijs was en niet wilde lopen. Met z’n allen kregen we de koeien redelijk snel naar de melkruimte toe. Wel moesten we in de wei, en op het pad naar de melkruimte toe, goed uitkijken dat we niet uitgleden over de koeienvlaaien. Onze zoon wilde eigenlijk zelf lopen, maar dat leek ons toch niet zo’n goed idee met al die vlaaien en grote koeien in de buurt.
Nadat alle koeien naar de melkruimte waren gedreven was het dan zover: we mochten zelf een koe melken met de hand. Een heel apart gevoel kan ik je zeggen!

Glas “echte” melk drinken

Na al deze activiteiten waren wij wel weer toe aan een warme ruimte. Nadat we onze laarzen netjes afgespoeld/afgeveegd hadden gingen we terug naar de ontvangstruimte waar we getrakteerd werden op een glaasje “echte” verse koeienmelk. De koeien waren die ochtend gemolken en de melk was al even gekookt en teruggekoeld. Het was melk waar verder niets mee was gedaan: echte verse volle melk. Als je volle melk in de supermarkt koopt bevat deze ca. 3% vet. Halfvolle melk uit de supermarkt bevat, logischerwijs, 1,5% vet. De melk die wij te drinken krijgen was echt volvette melk: 4,5% vet zelfs! Hoewel niet iedereen het even lekker vond, was het interessant om de melk weer eens op de manier te drinken waarop het eigenlijk hoort: vers gemolken op de boerderij.

Na afloop van deze activiteiten kreeg iedereen een mooi boerendiploma. Zelfs onze zoon kreeg een diploma als Boerenknecht in spé! Al met al een mooie afsluiting van een actieve en interessante ochtend.

IMG_4810

Dit was deel 1 van onze familiedag bij ‘t Geveltje in Waalre. In deel 2 komen nog meer spectaculaire activiteiten aan bod waar ik nog niet teveel prijs van ga geven. Één onderdeel hiervan bevatte skelters, maar op een andere manier dan dat je zou denken…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge