Het Moederdag cadeau: 3D Gipsafdruk

Het Moederdag cadeau: 3D Gipsafdruk

Moederdag cadeau 3d gipsafdruk

Allereerst hoop ik dat jullie (moeders) een hele leuk Moederdag hebben gehad en goed verwend zijn door man/vriend/kinderen. Daarnaast hoop ik dat jullie (Papa’s) iets aan de cadeautips hebben gehad die ik in de blog van vorige week besprak! Nu zijn jullie natuurlijk heel erg benieuwd wat ik uiteindelijk heb gekozen als cadeautje voor vrouwlief. Dat kun je natuurlijk in deze blog teruglezen, net als de andere dingen die wij met Moederdag hebben gedaan.

De ochtend

In de ochtend was het natuurlijk al vroeg feest in Huize Tips voor Papa’s. In eerste instantie al doordat J natuurlijk vroeg wakker was (06:00 uur) en al direct begon met roepen: “PAAAAPPAAAAA” en “MAAAAMMMAAAA”. Daarnaast wilde ik zelf ook vroeg uit bed om een heerlijk ontbijtje voor de liefste mama ter wereld te maken. Ik sprintte dan ook uit bed om J uit zijn bed te halen voordat hij mama wakker had geschreeuwd. Nadat we snel even onder de douche gingen met z’n tweeën, en we ons hadden aangekleed gingen we naar beneden toe. Beneden aangekomen ging J even naar zijn favoriete serie kijken (Ja, er zijn dus ook Loedervaders 🙂 ) en ik dook de keuken in op zoek naar wat lekkers voor vrouwlief. Uiteindelijk maakte ik een plank met van allerlei lekkers: Koffie, groenten van de bbq (van de avond ervoor), salade, appel, geroosterde boterham met kaas en stokbroodjes met kruidenkaas. Toen J en ik de slaapkamer inkwamen, wist Mama niet hoe snel ze rechtop moest gaan zitten (al weet ik nu niet of dat door het heerlijke ontbijtje kwam of doordat J heel hard “MAAAAMAAAA” riep).

Moederdag ontbijt koffie boterham appel groenten salade stokbrood

Moederdag ontbijt boterham koffie appel

Moederdag ontbijt gegrilde groenten stokbrood salade

Het eerste cadeautje

Het eerste cadeautje was (natuurlijk) het cadeautje wat J op het kinderdagverblijf voor Mama had gemaakt! Hij was erg creatief bezig geweest en had een groot hart met allemaal kleine hartjes erop gemaakt. Daarbij had hij (natuurlijk) zelf een mooie tekst geschreven: Mama, ik vind je superlief!!! =x= van je hartendief… moederdag 2016. Nou, ik kan je vertellen, Mama smolt helemaal weg als boter op een warme zomerdag, hahaha.

Moederdag cadeautje hart

Het Moederdagcadeautje dat ik uitkoos

Door de vele reacties en tips op de vraag wat voor cadeautjes ik nou het beste voor Moederdag kon geven, was ik nog steeds een beetje “lost” wat ik nou moest doen. Uiteindelijk kreeg ik op Instagram een berichtje van Kimberly (volg haar mensen!) met de “Gouden Tip”: “een gipsafdrukje van de handen en voetjes!”. Even later stuurde ze mij een foto van hoe dit er dan uit zag en ik was meteen verkocht! Op zondagmiddag sneakte ik het huis uit toen J zijn middagdutje deed en racete ik naar de Prénatal om een setje te kopen (wees gerust, Mama was uiteraard gewoon thuis). Zoals een echte Papa betaamd, liep ik de winkel binnen, pakte ik wat ik nodig had en stond ik 3 minuten later weer buiten :-P. De aardige dame achter de balie gaf mij zelfs nog inpakpapier en lintjes mee, zodat ik de afdrukken thuis kon maken en in kon pakken, wat een fijne service dus!

Het maken van de gipsafdrukken

En toen was daar het moment dat ik de gipsafdrukken moest gaan maken… Zoals jullie al eerder hebben kunnen lezen, ben ik niet bepaald gezegend met klushanden, dus ook dit zou wel weer op een fiasco uitdraaien :-). Het begon al met de planning; Mama mocht natuurlijk niet thuis zijn en het feit dat ik zelf fulltime werk, maakte het er niet eenvoudiger op. Je raadt het natuurlijk al: de zondagochtend van Moederdag (nog één van de redenen waarom wij zo vroeg opstonden) waren J en ik bezig met de gipsafdrukken…

Het juiste scenario

Wil je nu zelf ook een keer gipsafdrukken maken, volg dan onderstaand scenario, zodat je niet tegen dezelfde problemen aanloopt als ik deed:

 1. Zet de volgende benodigdheden klaar:
  – Een weegschaal
  – Een kan (koud) water uit de kraan
  – Een mengkom
  – Een plastic lepel/spatel
  – Een aantal kommetjes om de onderdelen in af te wegen
  – Een tweetal schaaltjes om de mal voor de afdruk in te maken
  – Een kindje dat een paar minuten rustig kan blijven zittenBij de twee laatste onderdelen ging het dus fout hier in huis. J had weinig trek om stil te blijven zitten (straks meer daarover), en deze Papa was even vergeten dat hij de grote voeten van zijn Papa had geërfd en had voor de voetafdruk een te klein schaaltje…

  Gipsafdrukken Moederdag cadeau

 2. Open de verpakking en lees grondig de instructies! (zie de reden hiervan bij de laatste 2 puntjes onder 1)

  Moederdag cadeau instructies gipsafdruk
 3. Zet je kleintje in een stoel en zorg voor wat afleiding (tv, fopspeen, iets dat ervoor zorgt dat hij/zij minimaal 5 minuten stil kan blijven zitten).

  Netflix Kids

 4. Weeg 100 gram vormpoeder en 300 ml water af en meng dit geheel goed door elkaar tot een mengsel (er mogen kleine klontjes inzitten). Meng het ongeveer 3 minuten, de meeste klontjes zijn dan verdwenen. Gebruik voor het mengen een plastic spatel en spoel deze spatel na het mengen, en het maken van de mal, direct af.

  Vormpoeder Porselein gips moederdag cadeau

 5. Nu komt het spannendste moment: je kleintje in bedwang houden om 5 min zijn/haar hand in een bakje met vormspul te houden zonder dat ze teveel bewegen. Tot mijn grote verbazing was de mal voor zijn handje nog best goed gelukt, ondanks dat hij zijn hand niet echt goed stil kon houden.

  gipsafdruk moederdag cadeau mal

 6. Wanneer je dit grote gevecht hebt overwonnen, kun je na ongeveer 5 minuten rustig het handje uit de mal halen. Doe dit wel voorzichtig anders dan scheurt de mal en dat zou zonde zijn. Nadat je een mal van het handje hebt gemaakt, kun je de bovenstaande stappen herhalen om ook een mal van een van de voetjes te maken.


  Tip van de dag: zorg ervoor dat je eerst checkt of het voetje wel in het schaaltje past. Als je dus niet nadenkt (zoals ik dat dus niet deed) kom je er pas achter als je het mengsel al hebt gemaakt en ben je eigenlijk al te laat.

  mallen gipsafdruk moederdag cadeau

 7. Als je ook de mal voor het voetje hebt gemaakt, is het tijd om het gipsmengsel te maken. Zorg ervoor dat je eerst 130 g gipspoeder afweegt en apart in een bakje zet, dit gebruik je later als bodem voor in het lijstje.
  Nadat je het poeder voor het lijstje hebt afgewogen, kun je de rest van het gipspoeder afwegen. Dit zal ongeveer 150 g zijn. Dit poeder moet 1:1 gemengd worden met koud water. Ook dit mengsel meng je vervolgens weer gedurende ca. 3 minuten. Zorg dat er geen klontjes in het mengsel zitten en giet het mengsel voorzichtig in de 2 mallen. Deze hoeveelheid was in mijn geval net voldoende om de mallen goed te vullen.
  gevulde mal moederdag cadeau gipsafdruk

  gevulde mal voetafdruk gipsafdruk moederdag cadeau

Conclusie

Om even positief te beginnen: de handafdruk is, wat mij betreft, prima gelukt: je ziet echt mooie details terugkomen!
Het minder positieve was dus dat ik vergat te kijken of zijn voetje in het bakje paste, hierdoor raakte zijn tenen en zijn hak de rand van het bakje en zou ik het gips er niet goed in kunnen gieten. Als een soort van houtje-touwtje oplossing heb ik wat restjes van het vormmengsel voor de gaten van de tenen en hak “geplakt” en toen het gips erin gegoten. Het resultaat is niet denderend, zoals je in de foto hieronder kunt zien, maar Mama was helemaal happy ermee, dus dat viel mee :-).
Wil jij nu ook een keer zo’n unieke gipsafdruk zelf maken voor Moederdag, of een verjaardag of gewoon omdat het mooi is? Dit setje kun je voor de actieprijs van €16,00 (normaal €19,99) bij Prénatal kopen.

gipsafdruk compleet moederdag cadeau

En wat vinden jullie? Is het cadeau, ondanks dat het niet perfect gelukt is, toch geslaagd en zouden jullie het leuk vinden om dit te krijgen? Daarnaast ben ik ook heel benieuwd wat jullie (Mama’s) nu gekregen hebben / wat jullie (Papa’s/kinderen) nu gegeven hebben. Ik lees het graag terug in de comments!

4 thoughts on “Het Moederdag cadeau: 3D Gipsafdruk

 1. Ja leuk hoor! Helemaal geweldig natuurlijk om de voetjes en handjes van je kind vereeuwigd te zien.

  Mijn man heeft met de kindjes een mooie tekening gemaakt. Van m’n kleuter een gipsafdruk 🙂 van z’n hand gemaakt op school. En ik krijg aankomend weekend een verrassing van m’n man.
  Yasmin recently posted…Tag: Wat als je moet kiezenMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge