Buitenspelen en naar de speeltuin met je kleintje

Buitenspelen en naar de speeltuin met je kleintje

 

buitenspelen speeltuin kleintjeVan kleins af aan probeert onze kleine man al duidelijk te maken dat hij heel erg veel van buitenspelen houdt. In het begin maakte hij het duidelijk door te wijzen, daarna werd het wijzen en “DIIEEE” roepen en sinds een paar weken roept hij fanatiek de hele dag door “BUUITTTEN”. Een van de redenen dat wij vlak voor zijn geboorte verhuisd zijn, was dat we in ons appartement geen tuin hadden. We houden er zelf ook van om buiten te zijn, dus misten we een tuin ontzettend. Achteraf gezien was dus dit een hele slimme keuze aangezien J. ook echt een buitenkind is.

De laatste tijd vindt J de tuin eigenlijk een beetje te klein worden. Omdat hij nog niet echt een woord heeft voor de straat, of al het andere buiten behalve de tuin, gaat hij dan in de tuin staan en roept dan ook “BUUITTTENN”. Gelukkig snappen wij wel wat hij bedoeld, haha. Buiten de tuin gaat er helemaal een wereld voor hem open. Een mooie wereld met speeltuintjes en grasvelden, maar ook de wereld van het gevaar van auto’s.

Oversteken

Vooral de verhalen van kleine kinderen die aangereden worden, spoken soms door mijn hoofd als we met J. naar “buiten, buiten” gaan. J. is heel erg onderzoekend en is vaak teveel gefocust op allerlei interessante dingen waardoor hij nog wel eens zo maar ergens heen kan rennen, bijvoorbeeld de straat op. Als ik dan af en toe andere ouders zie waarbij hun kind een aantal meters voor hun uit loopt, houd ik mijn hart vast. Als wij met J. op de stoep lopen, lopen wij altijd binnen 1 meter van hem, zodat we hem kunnen tegenhouden als hij zo maar de straat op wil rennen.
Met het naar buiten gaan, proberen we J. ook al van kleins af aan te leren hoe je een straat over steekt: eerst naar links kijken, vervolgens naar rechts, en dan nog een keer naar links. Op dit moment beseft hij nog niet helemaal wat we doen en waarom we het doen, maar je kunt er maar beter vroeg mee beginnen!

De speeltuin

Zoals jullie eerder al hebben kunnen lezen, kan J. de grote hoeveelheid energie, die hij elke dag in dat lijfje heeft zitten, goed kwijt in een indoor speeltuin. Nu het weer wat beter weer begint te worden is het natuurlijk nog leuker om lekker buiten in de speeltuin te spelen! Hier in de buurt hebben we verschillende kleine “buurtspeeltuintjes” zitten. Hier kan J. naar hartenlust klimmen en van de glijbaan af. Soms vraag ik me alleen af wat de ontwerpers in gedachten hadden bij die speeltuintjes. Natuurlijk is het hartstikke leuk om te klimmen en te klauteren, maar een soort van stormbaan die ik in de verschillende speeltuintjes tegenkom, zijn toch echt pas vanaf een jaar of 6 geschikt. Gelukkig zijn er ook speeltuintjes waar J. wel zelf omhoog kan klimmen en van de glijbaan kan gaan.
Het hoogtepunt van de speeltuintjes is echter niet de glijbaan, maar de schommel. En wat is er nou leuker dan samen met Papa op de schommel gaan?! Gevolg daarvan is dat ik samen met J. ruim een half uur op de schommel moet zitten en hij dan vaak nog ontevreden is als we weer weg gaan. Échte liefde zullen we maar zeggen he? :-).

De grote speeltuin

Naast de kleine buurtspeeltuintjes hebben we ook nog een grote speeltuin in de buurt zitten: De Splinter. In deze speeltuin zijn allerlei leuke dingen te doen voor kinderen tot ca. 12 jaar. Bij deze speeltuin betaal je alleen op zondag €1,50 entree per kind; de overige dagen kun je gratis naar binnen, ideaal! In dit speeltuin heb je van allerlei dingen te doen, voor de kleintjes is er een grote zandbak met wat klimtoestellen. Voor de grotere kinderen, kun je ook nog klimmen in een soort kastelen en is er zelfs een gedeelte met water en een soort van pontje waar je heen en weer mee kunt “varen”. Daarnaast is er, zoals in elke mooie speeltuin, ook een kabelbaan. Helaas is J. daar nog wat te klein voor, maar vooral het klimgedeelte met de kastelen en een soort van Piratenboot vindt hij al helemaal geweldig. Nadeel is dat ik voorlopig nog overal achteraan moet klimmen om te zorgen dat hij niet ergens vanaf valt. Bij de groottes van de deuren en trappetjes hebben ze echter niet echt rekening gehouden met grote mannen en is het vaak jezelf dubbel vouwen. Maar je moet er natuurlijk wat voor over hebben hè!

Ga jij ook wel eens met je kleintje naar een speeltuin en kies jij dan voor de “buurtspeeltuin” of ga je liever naar een grotere speeltuin toe?

cropped-cropped-tips-voor-papa-1.png

8 thoughts on “Buitenspelen en naar de speeltuin met je kleintje

 1. Grappig om te lezen dat je er als papa zo bovenop zit. Ik ken juist veel papa’s die wat afstandelijker zijn en hun kind nog best een eindje voor zich uit laten rennen etc. Maarja iedereen is natuurlijk anders. Ik ga meestal naar de buurtspeeltuin, omdat deze letterlijk om de hoek is en zoonlief het leuk vindt om er met andere kindjes te spelen. Op mooiere dagen maken we het specialer.

  1. Ik ben nogal beschermend (soms te) tov de kleine man. Ik heb hem de afgelopen 2 jaar goed leren kennen zullen we maar zeggen… Weinig zin dat er ongelukken gebeuren aangezien hij soms als kip zonder kop rondrent haha.
   Hier, als het droog is, eigenlijk elke dag wel even naar de buurtspeeltuin die hier ook letterlijk om de hoek zit, lekker energie kwijtraken voor J

 2. De speeltuin kan inderdaad heel fijn zijn om kindjes even te laten uitrazen. Eigenlijk ben ik een moeder die helemaal niet van speeltuinen en zo houdt maar heel soms ontkom ook ik er niet aan (helaas).
  saskia recently posted…25 Oh Nee! MomentenMy Profile

 3. Wij hebben een kleintje achter ons huis, dus als ze geen zin heeft in de tuin gaan we daar nog weleens heen. Gaan eigenlijk bijna nooit naar een grotere speeltuin toe (hoogstens eentje verderop, ter afwisseling), terwijl ze het eigenlijk heerlijk vinden (in elk geval de oudste twee). Misschien maar wat vaker doen, zeker nu het zonnetje weer schijnt 🙂
  Merel recently posted…7x de allereerste keer basisschoolMy Profile

  1. Wij gaan inderdaad ook het meeste gewoon naar de “buurtspeeltuin” om de hoek, maar zo’n echte grote speeltuin is leuk voor de afwisseling en vaak hebben ze daar ook dingen met water enzo. J. is helemaal gek op water, dus dat komt dan goed uit 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge