Sinds een paar jaar hebben wij de traditie om 1 keer in de paar maanden bij elkaar te komen. Met een man of 6 gaan we dan een avondje Whisky proeven, hapjes eten en slap ouwehoeren. Deze avonden worden elke keer door 1 van ons georganiseerd en deze keer was het aan mij de beurt. Degene die de avond organiseert zorgt ook voor de nodige hapjes en versnaperingen en probeert daar iets speciaals van te maken. Zo hebben wij al een keer een avond met als thema Japan gehad; Japanse Whisky en Sushi waren de hoofdingrediënten. Gezien mijn Food opleiding en mijn hobby/passie om af en toe in de keuken te staan, besloot ik er iets speciaals van te maken.
Deze avond stond in het teken van Schotse Whisky. Het leek mij dan ook gepast om voor deze avond Schotse hapjes te bedenken en maken. In dit eerste deel van deze drieluik vertel ik jullie over wat Schotse Gehaktballetjes zijn en hoe je deze zelf kan maken. Alle hapjes die in deze blogs voorbij komen zijn niet alleen lekker bij de Whisky, maar kunnen ook prima bij andere gelegenheden gegeten worden.
Schotse Gehaktballetjes
Het eerste wat in mij opkwam in de categorie Schots hapjes, was een recept voor Schotse Gehaktballetjes wat ik ooit ergens voorbij had zien komen. Dit is een Gehaktballetje met een “verrassing”. De verrassing zit in het kwartelei dat in de balletjes verstopt zit.
Ingrediënten
Voor deze gehaktballetjes heb je het volgende nodig:
- Doosje kwarteleitjes
- 500 gram kipgehakt (uit de winkel of zelf maken van kipfilet)
- 200 ml Guiness
- 50 gram appelstroop
- Zout
- Peper
- Pan met (frituur)olie
Bereiding
1. Doe de kwarteleitjes (voorzichtig) in een pan koud water en brengt dit aan de kook.
2. Draai het vuur lager wanneer het water kookt en laat de eieren gedurende ca. 5-6 min. koken.
3. Laat de eieren schrikken door deze direct met koud water af te spoelen na het koken.
4. Pel de eieren en zet deze even weg.
5. Zet een pannetje op het vuur en doe hier ca. 200 ml Guiness (bier) in en 50 gram appelstroop.
6. Laat dit mengsel koken en indikken tot het net iets dunner is dan appelstroop.
7. Indien je zelf het kipgehakt maakt: verwerk dan nu de kipfilet tot kipgehakt.
8. Kruid het gehakt met peper en zout naar smaak en meng het Guiness/Appelstroop mengsel door het gehakt heen.
9. Voeg paneermeel aan het gehakt toe, totdat dit niet meer nat is. Zorg er wel nog voor dat het gehakt nog aan elkaar plakt.
10. Neem een gekookt kwarteleitje en bedek dit met een laagje gehakt.
11. Verwarm de (frituur)olie in de pan tot ca. 180 graden.
12. Leg de balletjes voorzichtig in de olie en houdt dit in de gaten. Na ongeveer 1-2 minuten worden de balletjes bruin en zijn deze gaar.
13. Serveer de balletjes, eventueel met een beetje mosterd.
Conclusie
De Schotse Gehaktballetjes vielen erg in de smaak bij de heren tijdens de proeverij. Het toevoegen van het mengsel van Guiness en appelstroop was denk ik net het beetje extra dat de balletjes nodig hadden. Wij hebben uiteindelijk geen mosterd (of ander sausje) bij de balletjes gegeten, omdat de smaak, zonder saus, prima was. Wellicht moet je wat langer zoeken naar kwarteleitjes en Guiness, omdat ze deze niet in elke supermarkt hebben. Ik heb beide producten uiteindelijk bij de Albert Heijn XL gehaald. Je kunt hier even kijken of er een AH XL bij jou in de buurt zit.
In het volgende deel van dit drieluik aandacht voor een van de andere hapjes: Stoofvlees in bladerdeeg.
Heb je ooit wel eens Schotse Gehaktballetjes gegeten of ben je nieuwsgierig geworden naar aanleiding van dit recept?