De Kinderopvang – Iemand anders je kind op laten voeden?

De Kinderopvang – Iemand anders je kind op laten voeden?

kinderopvang opvoeden school spelen slapen

Op het moment dat je Papa en Mama gaat worden, moet je allerlei dingen regelen. Niet alleen moet je zorgen dat de kinderkamer op tijd klaar is. Ook moet je ervoor zorgen dat je kindje veilig vervoerd kan worden in de auto of op de fiets. Maar nog veel belangrijker: blijven jullie allebei werken of kun je het je veroorloven om op 1 salaris rond te komen? Zo nee, wat doe je dan met de opvang van je kinderen?

Hoe hebben wij het geregeld?

Voor ons was het meteen duidelijk dat er iets geregeld moest worden voor de opvang van J. We hadden niet de luxe dat we op 1 salaris rond konden komen en dus bleef B. ook werken. Ik werk fulltime en B. werkt part time. Helaas zijn de werktijden van B. niet echt om over naar huis te schrijven. Ze werkt 5 dagen per week in totaal 27 uur. Dat betekend dus ook dat wij voor 5 dagen per week oppas voor J. moeten regelen. 5 dagen naar de kinderopvang was voor ons geen optie, omdat dit simpelweg gewoon te duur is. Daarnaast hadden wij in het begin ook het gevoel dat wij de opvoeding van J. te veel uit handen zouden geven aan relatief onbekenden. Op dit moment gaat J. dan ook 3 dagen (waarvan 1 dag een halve dag) naar de Kinderopvang en gaat hij de andere 2 middagen naar familie.

Familie/vrienden als oppas?

Voordat je beslist of je familie/vrienden op je kind laat passen moet je wel een aantal dingen afwegen. Ga je je familie/vrienden “belasten” met het oppassen op jouw kind op wekelijkse basis? Natuurlijk zitten daar voordelen aan. Je hoeft geen dure rekening van de Kinderopvang te betalen. Daarnaast is je kindje in een vertrouwde omgeving en kun je, hopelijk, jouw manier van opvoeden enigszins aanhouden door regels op te stellen.
Familie of vrienden als oppas heeft helaas niet alleen maar positieve punten. Als diegene bijvoorbeeld ziek wordt, of ineens geen tijd heeft, wat doe je dan? Helaas is dit al regelmatig voorgekomen, zodat wij weer met onze handen in ons haar zaten. Ook moet je er op vertrouwen dat de gemaakte afspraken nagekomen worden. Niet teveel snoep en niet de hele dag tv bleek een nogal lastige afspraak te zijn.

Geen zorgen bij de Kinderopvang?

Toen B weer moest beginnen met werken, was J ongeveer 10 weken oud. Om je kleintje op zo’n jonge leeftijd al aan “onbekende” mensen toe te vertrouwen is wel even een dingetje. Op het moment dat je kiest voor een Kinderopvang is het enige dat je weet, dat wat je bij een intake te horen hebt gekregen. Met een beetje geluk heb je de Pedagogische Medewerkers al een keer gezien, maar dan houdt het ook wel een heel eind op. Vanwege de intake met hele uitgebreide toelichting had ik hier toch al snel vertrouwen in. Aan alles was gedacht en ik had hier, als Papa zijnde, direct vertrouwen in. Ik kan me voorstellen dat B. hier wat meer moeite mee had. De Mama’s hebben hun kindje natuurlijk 9 maanden bij zich gedragen en zijn de eerste weken na de geboorte 24/7 bij hun spruit geweest. De eerste dag dat we J naar de opvang brachten, vloeiden dan ook de nodige tranen bij B. Ze wilde “haar kleintje” niet alleen laten en vroeg zich af of er wel goed gezorgd werd voor hem. Bij de Kinderopvang krijgen ze natuurlijk regelmatig met deze situatie te maken en ze vertelden haar dan ook dat ze mocht bellen of komen kijken om te zien of het allemaal goed ging. Dat was gelukkig al een hele geruststelling.

Structuur bij de Kinderopvang

De indeling van onze Kinderopvang vinden wij heel fijn. De groepen zijn ingedeeld van 0-2 jaar en van 2-4 jaar. Voor mensen die flexibele werktijden hebben, is er ook een flexibele groep waarbij je tot een paar dagen van tevoren aan kunt geven op welke dag(en) je kindje naar de opvang komt. In deze groep zitten alleen wel kinderen van 0-4 jaar. Wij vinden het heel fijn dat de groepen zo zijn ingedeeld. Zo is er niet teveel leeftijdsverschil tussen de kinderen. Bij 0-4 jaar groepen krijgen de kinderen toch al snel wat minder aandacht dan de kleinere (wat ook logisch is). In de 0-2 jaar groepen is de dagindeling ook heel anders dan bij de 2-4 jaar groep. Bij de jongste groep staat vooral spelen, slapen en vrijheid op het programma. Toen J een half jaar geleden naar de groep van de “grote kinderen” ging, kwam hier de nodige verandering in.

Een dagprogramma voor jonge kinderen?!

De 0-2 jaar opvang is onbezorgd: wanneer de kindjes ergens zin in hebben, krijgen ze hun zin. Tot op zekere hoogte natuurlijk, maar eten, slapen en spelen mogen ze doen wanneer zij daar zin in hebben. Wanneer je kleintje 2 jaar (en een paar maanden) is, afhankelijk van zijn/haar situatie, komt hier behoorlijk wat verandering in. De kinderen komen dan namelijk op een leeftijd waar je ze structuur bij kunt brengen. In eerste instantie vond ik dit een beetje vreemd: een kind moet toch lekker kind zijn?! Maar aangezien J een Ferrari op Redbull is, kan een beetje structuur zeker geen kwaad. Het dagprogramma op de 2-4 jaar groep ziet er zo’n beetje als volgt uit:

 • De kindjes komen ‘s ochtends binnen en mogen wat spelen tot alle kindjes er zijn
 • Vervolgens gaan ze allemaal aan tafel zitten en krijgen ze wat te drinken (melk, thee of water). Hierbij moeten ze wachten tot iedereen iets heeft (wat zeker in het begin nogal lastig was voor onze ongeduldige kleine man)
 • Na het drinken gaan ze eerst opruimen en doen ze daarna wat activiteiten met een bepaald thema. Dit thema wijzigt een aantal keren per jaar.
 • Na de activiteit gaan ze lunchen. Hierbij mogen ze in principe 1 boterham met iets zoets en 1 boterham met iets hartigs. Na de boterhammen krijgen ze nog wat verschillende groenten
 • Na het eten gaan ze slapen. Het naar bed gaan gebeurt redelijk strikt tussen 13:00 en 13:30 uur. Voor J was dit nogal een uitdaging aangezien hij gewend was te gaan slapen wanneer het hem uitkwam
 • Na het slapen gaan ze ‘s middags nog spelen. Als het mooi weer is, gaan ze lekker naar buiten. Als het heel mooi weer is, zoals deze week, gaan ze ook met water spelen; J vindt dit helemaal geweldig!
 • Na het spelen halen wij hem weer op bij de opvang

Zoals je ziet is het een uitgebalanceerd programma met de nodige structuur. Dit heeft tot nu toe een hele goede uitwerking op J: hij is er wat rustiger door geworden en heeft ook wat meer geduld gekregen.

Conclusie

In eerste instantie vroeg ik me af of ik de opvang van J wel zoveel in handen van anderen wil laten leggen. Bij de opvang door familie/vrienden heb ik hier nog steeds wel mijn bedenkingen bij. Als B dadelijk bevallen is van onze 2e zoon, gaan we ook kijken of ze kan stoppen met werken, of in ieder geval een stuk minder kan gaan werken. We zullen dan wel nog steeds J, en later ook onze 2e zoon, naar de Kinderopvang laten gaan. Onze ervaringen met de opvang zijn zo positief: J heeft het ontzettend naar zijn zin en alles is prima geregeld. Het belangrijkste is nog wel dat zijn sociale ontwikkeling hele grote sprongen maakt. Hij leert ontzettend veel van het spelen en omgaan met andere kinderen!

Gaat/gaan jouw kind(eren) naar de Kinderopvang? Zo ja, hoe zijn jouw ervaringen met de opvang? Zo nee, wat is de reden dat je kindje niet naar de Kinderopvang gaat?

5 thoughts on “De Kinderopvang – Iemand anders je kind op laten voeden?

 1. Emily gaat nu sinds kort naar de opvang. We kunnen het ons ook niet veroorloven dat ik thuis blijf. Ik vind familie of vrienden op laten passen op een vast dag door de week lastiger omdat ze dan echt een opvoed taak krijgen.

  Ik vind het voor mijn baby van 10 weken een ander verhaal als nu. Toen kozen wij voor een gastouder, nu zou ik toch sneller voor het kinderdagverblijf kiezen als wij een tweede zouden verwachten. Ik heb pas een blog hier over geschreven, als je het interessant vind.
  mathiske’s mama blog recently posted…We’re back! Nog even wat vakantie plaatjes.My Profile

 2. Mijn meiden zijn inmiddels zo oud dat alleen de jongste nog naar de bso gaat, maar toen ze nog naar het kinderdagverblijf gingen, waren dat 2 dagen. De 3e dag dat ik werkte, paste mijn moeder bij ons thuis op. Dat doet ze nog steeds 1 dag in de week en dan komt mijn neefje er ook gezellig bij. Ik vind het mooi om te zien hoe ze zo een hechte band met elkaar krijgen.
  Maar mijn moeder is er wel een poos tussenuit geweest vanwege operaties en chemotherapie. En juist door die band die mijn meiden met mijn moeder hebben, hakte dat er emotioneel gezien goed in. Praktisch was het op te lossen: ik ging wat later naar mijn werk zodat ik ze naar school kon brengen, ze bleven over op school en na school ving mijn schoonmoeder ze op of ik regelde extra bso.
  Over de leidsters en de structuur op het kinderdagverblijf en de bso ben ik altijd tevreden geweest. Want die structuur begint al vanaf 0 jaar hoor, alleen heeft elk kind dan nog een eigen structuur. 😉
  En het leren van elkaar, dat heb ik ook altijd als positief ervaren.
  Jacqueline recently posted…Je favoriete shirt kopiërenMy Profile

 3. Mijn kleintje is nu bijna altijd thuis. Hij gaat 1 middag naar mijn ouders en 1 dag naar mijn schoonouders. We denken nog na over iets van opvang voor het spelen met kindjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge