City Trip Valencia Deel 2 – De stad Valencia

City Trip Valencia Deel 2 – De stad Valencia

city trip valencia fiets tour jardin del turia bezienswaardigheden

Toen mijn vader en ik een paar maanden geleden besloten om een “mini vakantie” naar Spanje te boeken, was dat in eerste instantie puur om er even tussenuit te zijn. Zoals jullie in de vorige blog al hebben gelezen, vonden we ook nog een hele mooie mogelijkheid om 1 van mijn dromen te beleven: naar een voetbalwedstrijd in het buitenland. Toen we echter bij de wedstrijd waren geweest, hadden we nog maar weinig tijd om de stad Valencia zelf te bezoeken. Toen wij de avond na de wedstrijd terugkwamen in het appartement, hadden wij allebei het gevoel dat we nog terug moesten naar Valencia om de stad zelf nog te zien.

Een fiets huren in Valencia

We besloten die avond te kijken wat er allemaal te doen was in Valencia. Tijdens een vorige City Trip naar Berlijn een aantal jaren geleden, waren wij er al achter gekomen dat het lastig is om alle bezienswaardigheden in 1 dag te bekijken. Al is ook daar een prima oplossing voor. Een fiets huren en een fietstour, eventueel met een gids, door de stad maken. Toen wij Google afstruinden, kwamen wij erachter dat er een aantal bedrijven zijn die fietsen verhuren en ook begeleide routes verzorgen. Uiteindelijk kozen wij voor een Engelstalige fietstocht die om 11 uur ‘s ochtends begon. Aangezien wij nog een aantal strippen van de 10 ritten kaart van de metro over hadden, konden we die mooi gebruiken in combinatie met de Park & Metro van Valencia.

Jardín del Turia

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Valencia is Jardín del Turia. De stad Valencia is vroeger gebouwd rondom de rivier de Turia. Het grote nadeel hiervan, was dat de rivier nogal eens overstroomde. Al het water kwam vanuit de berggebieden en bij (grote) regenval, steeg het water in de rivier vaak zo’n 15 (!) meter. Dit zorgde ervoor dat de stad ongeveer elke 15 jaar met zware overstromingen te maken had. In 1957 waren de Spanjaarden wel een beetje klaar met al deze overstromingen en besloten zij om de rivier de Turia om de stad heen te leggen. De rivier die vroeger door de stad liep kwam daardoor droog te liggen. Er werd besloten om de rivierbedding om te bouwen tot een groot park van ca. 9 km lang. Het park is grotendeels ingericht als een sportpark. Zo lopen er wandelpaden, fietspaden en hardlooppaden door het park. Maar ook bevinden zich er een aantal voetbalvelden, rugbyvelden en zelfs een atletiekbaan. Ik moet er niet aan denken om met een temperatuur van 30 graden zo buiten te gaan sporten. De Spanjaarden hebben hier beduidend minder moeite mee.

jardín del turia

Torres de Seranos

In de Romeinse tijd was dit een van de toegangspoorten naar Valencia. Een toren die prachtig onderhouden is en zeker de moeite waard is om te gaan bekijken. Bovenop dit soort gebouwen wappert de vlag van Valencia, niet te verwarren met de Catalaanse vlag. Deze vlag met vier horizontale rode strepen staan voor vier bloederige vingers (klinkt goed hè?). De poort is van de achterkant open. Dit is gedaan zodat de soldaten op de toren goed konden communiceren met de troepen op de grond, maar heeft ook een andere functie. Op het moment dat de poort ingenomen zou worden, zou de vijand in de open gaten komen te staan, en zouden ze dus gemakkelijker te bestrijden zijn.

torres de serranos valencia

torres de serranos valencia

Ciutat de les Arts i les Ciències

Aan het einde van Jardín del Turia Ciutat de les Arts i les Ciències, oftewel de Stad van de Kunst en Wetenschap. Dit is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Valencia. Deze “stad” bestaat uit een zestal gebouwen die allemaal zijn ontworpen door Santiage Calatrava. Deze architect staat met name bekend om zijn grote gebouwen met grote budgetten. Op de een of andere manier krijgt hij het dan ook nog voor elkaar om vaak twee tot vier keer over het budget heen te gaan. Een van de meest in het oog springende gebouwen is het Palau de les Arts Reina Sofia: het operagebouw van Valencia. Hier was in eerste instantie een budget van €300 miljoen begroot. Toen het project in 2005 opgeleverd werd, had het uiteindelijk meer dan 3 keer zoveel gekost! Andere gebouwen die terug te vinden zijn in de Stad van de Kunst en Wetenschap zijn:

  • L’hemisféric – Een IMAX bioscoop in de vorm van een oog wat ook open kan klappen
  • L’Umbracle – Een grote soort van boulevard met botanische tuinen
  • Museo de Las Cièncias Pr;incipe Felipe – Wetenschapsmuseum dat zich kenmerkt als het langste gebouw van de Stad
  • Agora – Het laatste gebouw dat in 2009 werd geopend dat gebruikt wordt voor tennistoernooien en exposities.

stad kunst en wetenschap botanische tuin valencia

l'hemisfèric valencia

panorama valencia Museo de las Ciencias Príncipe Felipe

 

Parc Gulliver

Toen wij terug fietsten door de Jardín del Turia kwamen wij ook nog langs Parc Gulliver. Dit is vooral erg leuk om met kinderen te bezoeken. Dit stuk park is gebaseerd op de film Gulliver’s Travels. Er ligt een grote man vastgebonden op de grond met allerlei glijbanen waar kinderen zich heerlijk kunnen uitleven. En het park is ook nog eens gratis toegankelijk, dus zeker een aanrader als je Valencia met kinderen gaat bezoeken.

parc gulliver valencia gulliver's travels

Mercado Central

Toen wij bijna op het einde van onze fietstocht waren, kwamen wij nog uit bij Mercado Central. Deze markt was vroeger een grote straatmarkt die bijna 200 jaar geleden ontstond. Bijna 100 jaar geleden werd, op initiatief van de marktkooplui, de markt overdekt. De markt is een van de grootste overdekte markten ter wereld waar je op maandag tot en met zaterdag van 7:00 uur tot 15:00 uur allerlei soorten spullen, maar met name etenswaren kunt kopen. De Valencianos beweren dat alles wat je qua eten in Spanje kunt kopen, op deze markt te verkrijgen is. Jammer genoeg eindige onze fietstocht pas tegen 14:30 uur, waardoor we deze markt niet meer hebben kunnen zien van binnen.

mercado central valencia spanje

Conclusie: Een prachtige stad, die zeker de moeite waard is.

Mocht je na bovenstaand verhaal en foto’s nog niet overtuigd zijn of Valencia wel de moeite waard is, geloof mij dan. Valencia is echt een stad die je een keer gezien moet hebben. Het heerlijke klimaat in de Nederlandse herfst/wintertijd nodigt zeker uit om dan ook in deze periode de stad te gaan bezoeken. In de zomer wordt het ook in Valencia ruim boven de 30 graden. Kan je hier, net zoals ik, niet zo heel goed tegen, zorg dan dat je rond oktober/november richting Valencia vertrekt; het is dan zo’n 27/28 graden waardoor je dus ook nog wat dingen kunt ondernemen.

stad kunst en wetenschap overzicht

Ben jij wel eens in Valencia geweest, of welke andere stad raad jij aan om eens naartoe te gaan?

 

2 thoughts on “City Trip Valencia Deel 2 – De stad Valencia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge