Eind oktober – B is alweer 24 weken zwanger!

Eind oktober – B is alweer 24 weken zwanger!

24 weken zwanger zwangerschap update

Wow, wat gaat de tijd nog snel. Voelt het nog als de dag van gisteren dat we erachter kwamen dat B. voor de 2e keer zwanger is. Nu zijn we alweer over de helft van de zwangerschap. Hoe de afgelopen weken verlopen zijn, lees je vandaag.

De Buik

Wat de afgelopen weken nog wel het meest op is gaan vallen, is de groeispurt van de kleine man in de buik. Vroeg je je eerst nog af of B “gewoon” wat kilootjes aangekomen was, nu zie je duidelijk dat ze op en top zwanger is. Nog een bijkomend voordeel: ze straalt ontzettend. Was het eerst nog vooral vermoeidheid en lichamelijk gedoe, nu voelt B zich steeds beter en dat straalt ze ook uit. Waar je bij sommige vrouwen pas met 30 weken een buikje begint te zien, is dat bij onze baby’s wel anders. Onze mannen groeien behoorlijk naar voren, wat dan ook zorgt voor een mooie zwangere buik. Dit zal ook wel enigszins te maken hebben met het feit dat B niet zo groot is, en de baby dus minder ruimte heeft om in de hoogte van de buik te groeien.

De Schildklier

En daar is er nog dat ellendige ding dat de Schildklier heet. Mijn relatie met de Schildklier is gelukkig in wat rustiger vaarwater gekomen. De waarde van het “Vrij T4 hormoon” moet normaal gesproken onder de 20 zijn. Toen B. net zwanger was, en nog geen medicijnen slikte, zat de waarde op 67 (!). Dit was dus wel erg aan de hoge kant. Om de werking van de schildklier wat af te remmen zijn er verschillende medicijnen beschikbaar. Als je zwanger bent, mag je echter maar 1 medicijn nemen. Na de eerste 4 weken werd er opnieuw bloed geprikt en was de waarde gedaald naar 46. Al een behoorlijke afname, maar nog steeds (veel) te hoog. De medicijnen werden opgehoogd en 4 weken daarna was de waarde als gedaald naar 27. Na de laatste controle, nu ongeveer 4 weken geleden, bleek de waarde verder gedaald te zijn naar 19. Dit ziet er dus prima uit en biedt weer een beetje extra (gemoeds)rust.

De 20 weken echo

Zoals jullie 2 weken geleden al hebben kunnen lezen, hebben we ondertussen de 20 weken echo gehad. Uit dit “kruisverhoor” kwam naar voren dat er geen afwijkingen zijn, voor zover ze dit kunnen zien. Bij een van de checks van de schildklier werd gecontroleerd of er antistoffen in het bloed van B aanwezig waren. Deze antistoffen bleken aanwezig te zijn, wat ervoor zorgt dat we met 30 weken nog een keer de “20 weken echo” krijgen, waarbij alles nog een keer grondig gecheckt wordt. Daarnaast betekent dit ook dat er, in de dagen na de geboorte, ook bloed bij ons kleintje wordt afgenomen om te kijken hoe de waarden van zijn schildklier/antistoffen zijn. Na een paar dagen zijn namelijk alle antistoffen en medicijnen, die bij B in haar bloed zitten, ook uit de bloedbaan van de baby en kunnen ze controleren hoe de werking van zijn schildklier is. Dat blijft dus nog wel even spannend.

Yes, ik voel de baby ook bewegen

Toegegeven, voor ons Papa’s (2 be) is de zwangerschap in de eerste helft van de zwangerschap nog een beetje een ver-van-ons-bed show. Wij voelen namelijk niets bewegen en merken hier eigenlijk alleen iets van tijdens de echo’s en door het humeur van onze zwangere vrouwen. Tot ik 2 weken geleden voor het eerst onze zoon voelde schoppen in de buik. Het begon dan eindelijk echt door te dringen: ik word echt voor de 2e keer Papa! Het klinkt cliché, maar wat blijft dat toch een prachtig (en een beetje een vreemd) moment, als je die kleine spruit voelt bewegen in de buik. Wat voor de Mama al in de eerste paar weken speelt, gaat voor ons Papa’s nu pas echt beginnen.

Zwanger: Nesteldrang en kinderkamers?

Bij de eerste zwangerschap, begon op dit moment zo’n beetje de ergste nachtmerrie van een toekomstige Papa: nesteldrang. Het ene moment wil je vrouw helemaal niks en alleen maar uitrusten en het volgende moment lijkt ze te zijn getransformeerd in het complete Eigen Huis & Tuin team. Het grootste probleem is, dat ze dit alleen niet allemaal zelf kan. Die buik zit namelijk in de weg en ook het energiepeil is niet wat het ooit geweest is. Als Papa moet je er dan toch echt aan geloven: er moeten ineens allemaal dingen in huis veranderd worden. Dingen waar je vrouw zich nog nooit druk over heeft gemaakt. Bij deze 2e zwangerschap valt dit (tot nu toe) nog heel erg mee. Toen ik vorige week vroeg wanneer ze aan de kinderkamer wilde beginnen, kreeg ik het onverwachte antwoord dat “dat nog wel even kon wachten”. Ik put hier nog geen hoop uit, want het zou zo maar kunnen dat ik morgen alsnog spullen vanuit de kinderkamer naar zolder aan het sjouwen ben en de hele kamer aan het voorzien ben van een nieuwe laag verf.

Een nieuwe echo en afspraak bij de Verloskundige

Aanstaande maandag is het alweer zo ver: we mogen weer naar het ziekenhuis. Als we J bij zijn tante hebben gedropt, rijden we door naar het ziekenhuis. We hebben dan weer een controle afspraak bij de Verloskundige. Het voordeel van het onder controle staan in het ziekenhuis, is dat we onze kleine man weer mogen gaan bewonderen. Er staat namelijk ook weer een echo op de planning, waar ik weer erg naar uit kijk. Ondanks de vele echo’s in het ziekenhuis, willen we ook nog een hele speciale 3d/4d echo laten maken. Maar daar lees je binnenkort nog veel meer over ;-).

5 thoughts on “Eind oktober – B is alweer 24 weken zwanger!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge