Gastblog: Vijf tips voor (media)opvoeding van de allerkleinsten

Gastblog: Vijf tips voor (media)opvoeding van de allerkleinsten

media opvoeding Ukkie Mediadagen tablet smartphone tv

Kinderen in de leeftijd van nul tot en met zes jaar kijken ruim twee uur per dag naar schermen. De tv is het populairste scherm voor kinderen (82%), op de voet gevolgd door de tablet (64%). Ook de smartphone wordt veel gebruikt. 37% van de kleuters en peuters heeft thuis geregeld een smartphone in handen. Zo kijken ze filmpjes, of spelen een spelletje. Dit blijkt uit het onderzoek Iene Miene Media 2017. Dat is veel, maar is het te veel? Van 31 maart tot en met 6 april staan de Media Ukkie Dagen in het teken van ‘Slim opgroeien met schermen’.  In deze periode geeft Mediawijzer.net concrete tips.

media opvoeding media ukkiedagen gastblog

5 Tips voor Papa’s die hun kind slim laten opgroeien met schermen

Tip 1: Plezier met Media

Je kunt samen met je kind genieten van leuke en leerzame films en spelletjes. Ook kun je media inzetten om lekker creatief bezig te zijn. En je kunt media gebruiken om contact te hebben met anderen, bijvoorbeeld met Opa en Oma.

Tip 2: Veilig

Veiligheidsinstellingen en filters helpen voorkomen dat je kind ongeschikte dingen te zien krijgt. Probeer van jongs af aan goede afspraken te maken, zoals jou erbij roepen als ze iets geks of naars zien.

Tip 3: Samen

Door regelmatig mee te kijken en met je kind te praten over wat hij of zij op een scherm ziet, weet je hoe je kind mediabeelden ervaart. Het wordt dan gewoon voor je kind om jou hierover te vertellen. Dit zorgt voor meer plezier én veiligheid.

Tip 4: Inhoud

Toets adviezen van experts en andere ouders voor het vinden van geschikte apps, filmpjes en andere media. Heb je eenmaal media gevonden die passen bij de belangstelling en het ontwikkelniveau van jouw kind, bied dan regelmatig hetzelfde boekje, filmpje of spelletje aan. Hiervan leren jonge kinderen steeds weer nieuwe dingen.

Tip 5: Balans

Voor jonge kinderen is het belangrijk dat ze ontdekken hoe dingen voelen, ruiken en bewegen. Dit kunnen ze alleen leren in het ‘echte leven’ en niet via een scherm. Het is daarom erg belangrijk dat media niet de enige activiteit zijn voor je kind. Contact met anderen, buitenspelen, bouwen en knutselen zijn goed voor de ontwikkeling van elk kind.

media opvoeding media ukkiedagen smartphone tablet tv

MediaDiamant

Media zijn leuk en je kind kan er veel van leren. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s en is het belangrijk dat kinderen veilig met media kunnen omgaan. De MediaDiamant helpt ouders bij de mediaopvoeding met slimme tips en concrete adviezen. De MediaDiamant bestaat uit vijf kanten: plezier, veiligheid, samen, inhoud en balans. Bij iedere kant geeft de MediaDiamant praktische tips en informatie. Ook word je verwezen naar websites waar je er meer over kunt lezen. Zo kunnen ouders hun kind helpen om, van kleins af aan, gezonde mediagewoontes te ontwikkelen.

 

Voor meer informatie over de MediaDiamant en de Media Ukkie Dagen ga je naar www.mediaukkies.nl.

 

One thought on “Gastblog: Vijf tips voor (media)opvoeding van de allerkleinsten

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge