Weekendgebak: Appelcake met een twist

Weekendgebak: Appelcake met een twist

appelcake met twist gebak citroen gember

Als er iemand jarig is, is er gebak. Maar moet er altijd een reden zijn om gebak te maken? Nee joh! Toen wij gisteren boodschappen gingen doen, kwamen we in de winkel een leuk recept tegen. Het was een recept voor ‘Peer-Gembercake met Citrusmascarpone’ maar ik toverde het om tot een Appelcake met een twist. Hoe je dit heerlijke weekendgebakje maakt lees je vandaag.

Recepten in de winkel

Tegenwoordig kom je ze in steeds meer supermarkten tegen: recepten voor een avondmaal, maar ook recepten voor gebak. De eerste plek waar ik dit tegenkwam was in de toko, maar de Lidl heeft tegenwoordig ook heerlijke recepten in de supermarkt liggen. Ideaal dus als je een keer niet weet wat je wilt koken, of je hebt zin in een gebakje, maar wilt eens iets anders. Zo kwam ik dus gisteren een recept voor Peer-Gembercake met Citrusmascarpone tegen. Nu ben ik niet zo van de peer, dus gaf ik er mijn eigen twist aan.

appelcake met twist foodblog recept

Ingrediënten

Maar wat heb je dan allemaal nodig voor zo’n Appelcake met een Twist? Zoals julie weten neem ik het tegenwoordig niet meer zo nauw met exacte hoeveelheden, maar ik zal het toch maar proberen 🙂 .

 • 1 pak Cakemix
 • 150 gram (room)boter
 • 4 eieren
 • 50 ml melk
 • 2 limoenen
 • gember
 • 3 – 4 appels
 • 250 gram mascarpone
 • 100 g Crème Fraiche
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 1 citroen

 

https://www.instagram.com/p/BSWq0EfBWI2/?taken-by=tipsvoorpapas

Bereiding

De appelcake

We beginnen maar eens met een handige tip. Als je cake gaat maken moet je eerst zorgen dat je de boter een beetje ‘losklopt’. Met boter uit de koelkast of op kamertemperatuur gaat dat alleen niet al te handig. De boter is vaak nog aan de harde kant, waardoor dit loskloppen lastig is. Zet daarom de boter eerst eens 15-30 seconden in de magnetron. Op die manier smelt de boter al een gedeelte en is deze veel makkelijker door de rest van het deeg te krijgen.
Nadat de boter is losgeklopt voeg je, tegelijkertijd, de cakemix, eieren en de melk bij de boter. Meng dit een minuutje rustig door elkaar tot het wat beter gemengd is. Na deze minuut klop je het hele mengsel nog een minuut of 2 op de hoogste stand van de mixer/keukenmachine door elkaar. Als dit klaar is, zet je het mengsel even aan de kant.

appelcake met twist citroen gember recept foodblog

De Twist

Voor de twist van deze cake heb je een rasp nodig. Was eerst de limoenen en schil een stukje van een paar cm van de gember. Rasp daarna de schil van de 2 limonen en rasp de gember in een bakje. Voeg de helft van de geraspte limoenschil en de helft van de gember bij het cakebeslag. Knijp ook nog een halve limoen uit en voeg dit toe aan het cakemengsel. Zet de rest van de geraspte limoenschil en gember even apart. Dit heb je straks weer nodig voor de Mascarpone.

appelcake met twist citroenschil raspen

Appelcake met twist gember foodblog recept

Het Fruit

Een gewone cake met wat limoenschil en gember is ook maar saai. Vandaar dat we ook nog wat fruit toevoegen aan het cakebeslag. In het originele recept van de Lidl staat dat je peer toe moet voegen. Aangezien ik niet zo’n zin had in peer, koos ik ervoor om appel te gebruiken. Schil de appels en verwijderd de klokhuizen. Daarna kun je de appel in stukje/reepjes/plakjes snijden en aan het beslag toevoegen. Ik gebruikte 3 appels, maar voor iets meer appelsmaak, kun je er beter 4 toevoegen.

appelcake twist appel limoen beslag bakken foodblog

In de oven

Nu is je cakebeslag dan echt klaar. Doe het beslag van de appelcake in een bakvorm (springvorm of tulband, of iets anders wat je leuk vindt) en zet deze in een voorverwamde oven van 160 ºC. Afhankelijk van de dikte van je beslag, controleer je na ongeveer 45 – 60 minuten de cake. Als je gebruik maakt van een springvorm moet je iets eerder checken dan dat je gebruik maakt van een tulband. Het deeg in de springvorm is een stuk minder dik en was hier al in 45 minuten gaar. Om te controleren of de cake gaar is, steek je een satéprikker in het deeg. Komt deze er weer schoon uit, dan is je cake klaar. Blijven hier nog stukjes deeg aan plakken, dan moet ie nog even 😉 .

appelcake limoen mascarpone bakken

De Mascarpone

Ook aan de mascarpone voegen we een twist toe. In het originele recept wordt alleen de masarpone gemengd met de crème fraiche, de vanillesuiker en de overgebleven citroenrasp en gember. Dit mengsel was voor mij niet fris genoeg. De crème fraiche was wel iets zuur, maar na het toevoegen van wat extra limoen- en citroensap, past dit mascarponemengsel veel beter bij de cake. Meng dus de mascarpone, crème fraiche, limoenschil, gember, vanillesuiker, limoensap en citroensap door elkaar en zet dit daarna aan de kant.

appelcake met een twist mascarpone limoenschil citroensap creme fraiche

Het resultaat

En dan is het tijd om de cake aan te snijden. Ondanks dat het een simpel recept is, valt het resultaat helemaal niet tegen. Het is een heerlijk frisse cake die perfect past bij het mooie weer van vandaag (of in ieder geval vanochtend). De twist in het cakebeslag en het mascarponemengsel maakt de cake toch net wat bijzonderder dan dat je ‘gewoon’ een stukje cake op tafel zet. Kortom, mocht je nog wat tijd hebben om de keuken in te duiken en je hebt zin in eens wat anders, dan is deze appelcake met een twist zeker eens de moeite waard.

appelcake met twist gebak citroen gember

Duik jij wel eens spontaan de keuken in om een taartje/cake te bakken en wat bak jij dan?

 

 

One thought on “Weekendgebak: Appelcake met een twist

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge