Surinaamse Bami met Airfryer Kipsaté en Petjil

Surinaamse Bami met Airfryer Kipsaté en Petjil

surinaamse bami kipsate petjil

Een van de grote voordelen van een ‘Exotische’ vrouw hebben, is toch wel het eten 🙂 . Sinds dat ik samen met B ben gaan wonen, hebben we letterlijk nooit meer ‘Aardappels, vlees en groenten’ (op de Nederlandse manier) gegeten. “Maar wat eten jullie dan?”. Vandaag een (simpel) recept uit de Surinaamse keuken!

Benodigdheden:

De benodigdheden bij een Surinaams gerecht, zijn niet zoals bij Nederlanders: keurig afgemeten en afgewogen. Nee, alles gaat op gevoel en smaak. Je krijgt dan ook echt alleen de benodigdheden; de hoeveelheden mag je lekker zelf uitzoeken 😉 .

Voor de Bami

 • Spaghetti
 • Ui
 • Knoflook
 • Bouillonblok (Maggi)
 • Suiker
 • Soepgroenten (Bladselderij)
 • Ketoembar (gedroogde koriander)
 • Kokosvet

Voor de Kipsaté

 • Kipfilet
 • Citroen
 • Zoete Ketjap
 • Zoute Ketjap
 • Roedjak Pedis
 • Zwarte peper
 • Knoflookpoeder
 • 5 spices kruiden

Voor de Petjil

 • Snijbonen
 • Satésaus (korrels van de Toko)

Surinaamse Mise en Place

Voordat je kunt beginnen met koken, moet er natuurlijk het een en ander voorbereid worden. Dat voorbereiden gaat grotendeels hetzelfde, maar voor de kip is wat extra’s benodigd. Surinamers ‘wassen’ hun kip namelijk voor ze deze gebruiken. Dit is om ervoor te zorgen dat er geen ‘lala’ (slijm) van de kip in het gerecht komt. Begin dan ook met de kip te wassen met citroensap. De rest van de voorbereidingen komt wel tijdens de echte bereiding.

Bereiding

De Kipsaté

Marineer de kipfilet. Gebruik voor de marinade de Ketjap (zoet en zout), Roedjak Pedis, zwarte peper, bouillonpoeder, knoflookpoeder en 5 spices. Laat de kip het liefste een paar uur marineren. Snijd daarna de kip in blokjes en rijg deze op satéprikkers. Doe daarna de kipsaté in de Airfryer op 180ºC gedurende ongeveer 10 minuten. Neem daarna 1 saté uit de Airfryer en check of de kip gaar is.

surinaamse kipsaté

surinaamse kipsate airfryer

De Petjil

Petjil (spreek uit: pi-tjil) is een combinatie van groenten met pindasaus. Het is een beetje te vergelijken met Indonesische Gado-Gado. Voor dit gerechte maakte ik een alternatieve Petjil. Voor de pindasaus maak je gebruik van een soort plakkerige korrels die je bij de Toko kunt kopen. Leng deze aan met water (of melk) en verhit deze totdat de pindasaus dik genoeg is. Snijd in de tussentijd de snijbonen schuin in kleine stukjes. Zet ondertussen een pan met water op; doe hier wat bouillonpoeder bij en breng deze aan de kook. Blancheer vervolgens de snijbonen een minuut of 2 in het water en haal deze er daarna meteen uit. Op deze manier blijven de snijbonen knapperig.

surinaamse petjil snijbonen

Surinaamse Bami

Nu is het tijd voor de Surinaamse Bami. Zet ook voor de bami een pan water op het vuur. Breng  dit water aan de kook en doe hier de Spaghetti bij. “Maar je zou toch bami maken?”. Klopt, maar Surinamers hebben de neiging om spaghetti te gebruiken. Ze voegen hier van alles aan toe en noemen het dan Bami :). Maar goed, back to business. Kook de Spaghetti ‘Al Dente’ (beetgaar) en laat deze in de pan zitten.

surinaamse bami

Verhit ondertussen in een grote Wajang (Wok) wat kokosvet en bak hier wat ui en knoflook in.

surinaamse bami wajang wok ui

Voeg hier nu Zoete Ketjap, Zoute Ketjap, Ketoembar, bouillonblok en suiker aan toe.

surinaamse bami zoete ketjap zoute ketjap bouillonblok ui knoflookpoeder

Meng dit goed en voeg vervolgens de (uitgelekte) Spaghetti hier aan toe. Meng alles goed door elkaar, bak het even op en klaar is je Surinaamse Bami

Het opdienen

Op dit moment heb je, als het goed is, allemaal heerlijke onderdelen van het gerecht. Nu is het nog zaak om alles goed bij elkaar te krijgen. Snijd de soepgroenten (oftewel Bladselderij) in kleine stukjes. Leg wat Surinaamse Bami op het bord en strooi hier wat soepgroenten over heen. Leg vervolgens een paar stokjes kipsaté (Surinamers houden van veel vlees) op het bord. Schep vervolgens de snijbonen op het bord en schep wat pindasaus over de groenten. Als je wilt, kun je natuurlijk ook wat pindasaus over de kip doen, maar deze is in eerste instantie voor de groenten bestemd. Hopelijk kun je nu gaan genieten van je Surinaamse Bami (en Petjil en Kipsaté).

surinaamse bami kipsate airfryer snijbonen petjil pindasaus

Dit gerecht kun je heel eenvoudig binnen een half uurtje tot drie kwartier op tafel hebben. In eerste instantie zullen je eters misschien raar opkijken van de pindasaus over de groenten, maar, geloof mij, het is echt een prima combinatie!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge