Wat moet Papa regelen na de geboorte?

Wat moet Papa regelen na de geboorte?

wat moet papa regelen na geboorte

En dan is daar het moment dat je ‘ineens’ Papa bent. Hier is het nog even afwachten de komende dagen/weken. Maar de baby komt er elk moment aan. Maar dan? Wat moet je allemaal regelen als je Papa wordt, in welke situatie? Meer daarover vandaag.

Vaderschapsverlof

Een paar weken terug schreef ik al over het Vaderschapsverlof in Nederland. Op dit moment is dit nog steeds (maar!) 2 dagen in Nederland. Van oudsher is het Kraamverlof bedacht om de Papa de mogelijkheid te geven om zijn kind aan te geven bij de gemeente. Tegenwoordig is de Papa gelukkig belangrijker dan alleen maar de aangifte van zijn kind. De binding met een kindje is vooral de eerste tijd erg belangrijk. Als het goed is komt hier op korte termijn verandering in, maar dat kan niet snel genoeg gaan! Voor nu moet ik maar gewoon wat vakantie opnemen. De eerste weken zijn mij te dierbaar.

De aangifte na de geboorte

Een van de belangrijkste dingen, is de aangifte van je kindje. Niet alleen omdat het leuk is om je kind officieel aan te melden, maar ook wettelijk gezien is het belangrijk. Je moet namelijk binnen 3 dagen aangifte doen van de geboorte, anders kun je zelfs een boete krijgen. Als je door bijvoorbeeld het weekend niet binnen 3 dagen aangifte kunt doen, moet je dit op de eerstvolgende werkdag doen. De volgende mensen mogen aangifte van de baby doen bij de gemeente:

  • de vader of de moeder;
  • iemand die bij de geboorte aanwezig was, bijvoorbeeld een vriend of familielid. Let op: dit mag alleen als de ouders geen aangifte kunnen doen;
  • een medebewoner van de woning waar het kind geboren is. Let op: dit mag alleen als er niemand bij de geboorte aanwezig was;
  • als er niemand bij de geboorte aanwezig was: het hoofd van het ziekenhuis of de kliniek. Let op: dit mag alleen als er niemand bij de geboorte aanwezig was.

Alle regels kun je hier teruglezen.

De verzekering

In Nederland is het voor iedereen verplicht om een zorgverzekering te hebben. Zelfs baby’s moeten dus verzekerd zijn. Voordeel is wel dat je kind tot zijn/haar 18e gratis meeverzekerd is. De verzekering moet natuurlijk wel op de hoogte zijn, dat jullie een kindje krijgen. Dus zul je dit dan ook door moeten geven. Vaak is een telefoontje al voldoende. Het is ook altijd goed om te kijken of jullie verschillend verzekerd zijn. Zo heeft B een aanvullende verzekering en ik niet. Omdat ik de hoofdverzekerde ben, was J op dezelfde wijze verzekerd als ik: zonder aanvullende verzekering. Gelukkig kan een belletje ervoor zorgen dat J ook gewoon aanvullend verzekerd is. Al moet je soms even doorduwen 😉 . Datzelfde zal gelden als de baby geboren is. Zeker even in de gaten houden dus!

Een spaarrekening

Nu er tegenwoordig geen basisbeurs/studiefinanciering meer is, kun je maar beter vroeg beginnen met sparen 🙂 . Als je kindje geboren is, kun je meteen een spaarrekening openen. Bij de meeste banken zijn er speciale kinderrekeningen. Toen J geboren werd, reed ik van het gemeentehuis meteen door naar de bank. Wat je niet moet vergeten is dat je een BSN-nummer nodig hebt. Zonder BSN-nummer kun je geen rekening openen. Omdat je het BSN-nummer na een aantal dagen thuisgestuurd krijgt, moet je het bij de gemeente even op een briefje laten schrijven. Toen ik de rekening opende, had ik ook meteen al wat geld gestort. Een leuke verrassing voor later!

Niet getrouwd (of geen geregistreerd partnerschap)?

Als je, zoals B en ik, getrouwd bent, is er voor de Papa in kwestie weinig bijzonders aan de hand. Je bent direct ‘juridisch vader’ en ook heb je automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag. Maar als je niet getrouwd bent, is er voor de Papa nog het een en ander te regelen. Als je een geregistreerd partnerschap hebt, gelden dezelfde regels als getrouwde stellen.

Je kind erkennen

Als Papa kun je je kind erkennen tijdens de zwanger, tijdens de aangifte of daarna. Tijdens de zwangerschap of tijdens de aangifte het kind erkennen, kan alleen met schriftelijke toestemming van de moeder. Het slimste, lijkt mij, is om dit meteen tijdens de zwangerschap te doen. Dan ben je als Papa er zeker van dat jij je kind erkent. Het erkennen van je kind op latere leeftijd is ook mogelijk. Meer daarover lees je hier.

Aanvragen gezamenlijk ouderlijk gezag

Als je, als Papa zijnde, je kind erkent hebt betekent dit nog niet dat je ook gezamenlijk het ouderlijk gezag hebt. Sterker nog, om gezamenlijk ouderlijk gezag te hebben, dien je dit bij de kantonrechter aan te vragen. Meer informatie voor het aanvragen van het gezamenlijk ouderlijk gezag, vind je hier.

Hopelijk helpt dit artikel je met het regelen van de belangrijke dingen als je Papa wordt. Aangezien de Mama vaak nog druk bezig is met het ‘afsluiten’ van de zwangerschap, word er van jou nu actie verwacht!

One thought on “Wat moet Papa regelen na de geboorte?

  1. Goede lijst! Ondanks dat wij ons echt wel hadden voorbereid, waren zowel man als ik na de bevalling zo van slag door alles wat op ons afkwam dat we heel hard na moesten denken wat er allemaal moest gebeuren. Een lijst maken is dan wel handig!
    Romy recently posted…Rachel & haar dochterliefMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge