Vaderschapsverlof in Nederland

Vaderschapsverlof in Nederland

Nog een paar weken wachten en dan wordt onze tweede zoon geboren. Wat heb ik daar zin in! Het geweldige gevoel om zo’n klein mannetje voor het eerst in je handen te houden. Echt een onbeschrijfelijke ervaring. Dan kun je je nog zo stoer proberen te gedragen; als die kleine eenmaal geboren is, verander je in een slap vaatdoekje. En dat is ook helemaal niet erg! Maar als je kindje geboren is, wil je natuurlijk veel tijd met hem doorbrengen. En dan is daar Nederland en zijn regeltjes…

Zwangerschapsverlof

In Nederland heeft elke (werkende) Mama recht op Zwangerschapsverlof. Tijd om je kindje te leren kennen. Voor Mama’s is dit in Nederland redelijk goed geregeld. Als je in Nederland Mama wordt, krijg je 16 weken verlof. Vanaf maximaal 6 tot minimaal 4 weken tot de uitgerekende datum gaat het Zwangerschapsverlof in. Na 16 weken ‘moet’ je als Mama zijnde weer aan het werk. Maar voor Papa’s gelden er (logischerwijs) andere regels. Helaas loopt Nederland hier hopeloos achter de feiten aan.

Vaderschapsverlof

Ook als je Papa wordt heb je recht op verlof, het zogenaamde Vaderschapsverlof, oftewel ‘Kraamverlof’. In die periode heb je de tijd om je vrouw te ondersteunen en je kindje te leren kennen. Maar, zoals hierboven aangegeven, loopt Nederland hier hopeloos achter de feiten aan. Een nieuwbakken Papa heeft namelijk maar liefst recht op 2(!) dagen Vaderschapsverlof. Maar hoe kun je in vredesnaam in 2 dagen je vrouw helpen en je kindje leren kennen. Nou hebben de wijze heren in Den Haag hier iets voor gevonden: Ouderschapsverlof of Partnerverlof. Zo kun je nog eens 3 dagen extra bij je vrouw en kind zijn. Alleen is dit dan wel onbetaald verlof… Enige voordeel is dat je werkgever verplicht is je deze dagen ‘vrij’ te geven.

Vakantiedagen

Omdat kinderen al duur genoeg zijn, kiezen de meeste Papa’s er niet voor om de 3 dagen onbetaald Vaderschapsverlof op te nemen. Zij nemen dan liever een aantal (betaalde) vakantiedagen op. Maar goed, waar zijn vakantiedagen voor? Juist, om vakantie te nemen. “Gelukkig” is daar onze minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij is erachter gekomen dat het misschien toch wel handig is om de Papa wat meer bij het gezin te betrekken. Want zeg nu zelf, een Mama die thuis voor de kinderen blijft zorgen en Papa die alleen maar aan het werk is, dat is toch niet meer van deze tijd?!

Uitbreiding van het Vaderschapsverlof

En daarom wil minister Asscher het Vaderschapsverlof gaan uitbreiden van 2 naar maar liefst 5 hele dagen! Nu is natuurlijk alles extra meegenomen, maar come on, 5 dagen…? Van de periode dat J geboren werd, weet ik nog dat je echt al minimaal 5 dagen nodig hebt om überhaupt een beetje te wennen aan het hele Papa gebeuren. Door de impact van de bevalling kan je vrouw de eerste paar dagen sowieso nog niet zoveel. En om nu alles door een kraamhulp te laten doen staat mij ook wat tegen. Vooral in de eerste paar dagen kun jij als Papa je kindje leren kennen en je ervaringen onderling uitwisselen met je vrouw. Wat vindt je kleintje wel en niet fijn, hoe wordt hij/zij het liefst vastgehouden, etc. Allemaal dingen die B de eerste paar dagen nog niet kon vanwege de zware bevalling. Maar dingen die ik haar kon vertellen en met haar kon delen.

Vaderschapsverlof in andere landen

En is het dan echt zo slecht gesteld in Nederland? Als je het vergelijkt met de andere landen in de EU zeker wel! Alleen landen als Tsjechië, Ierland, Slowakije (allen 0 dagen verlof) en Italië (1 dag) doen het nog slechter qua Vaderschapsverlof (bron). Maar daarna is dit het slechtste geregeld in ons mooie kikkerlandje. In onze buurlanden is het sowieso een stuk beter geregeld. Papa’s bij onze Zuiderburen hebben recht op 10 dagen betaald verlof. De Papa’s in Duitsland, Luxemburg en Frankrijk hebben zelfs recht op meer dan 2 weken betaald verlof (bron).

Door de neus geboord

In augustus 2015 was er nog sprake van dat het Vaderschapsverlof in 2017 omhoog zou gaan. Ondertussen hebben de heren in Den Haag die keutel al weer ingetrokken en roept men nu dat het in 2019 moet gebeuren. Die 3 extra dagen worden mij (en vele Papa’s met mij) dus even lekker door de neus geboord. Nu heb ik het ‘geluk’ dat ik een aantal vakantiedagen mee kon nemen naar dit jaar. Maar er zijn ook Papa’s die daar geen gebruik van kunnen/mogen maken. Die moeten na een half jaar nog vragen hoe ze een luier bij de kleine moeten verschonen en balen er waarschijnlijk ook van dat ze maar zo weinig tijd hebben kunnen wennen.

Minister Asscher, volgens mij was de Papa-petitie met meer dan 40.000 handtekeningen toch vrij duidelijk; waarom wordt hier pas in 2019 écht iets mee gedaan?!

3 thoughts on “Vaderschapsverlof in Nederland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge