Vaderschapsverlof 2020 – Dit gaat er veranderen

Vaderschapsverlof  2020 – Dit gaat er veranderen

Welkom in Nederland. Het land waar partners van een pas bevallen moeder tot voor kort maar 2 dagen kregen om aan de nieuwe situatie te wennen. Het vaderschapsverlof, of zoals het officieel heet: het geboorteverlof (partnerverlof) heeft de afgelopen jaren gelukkig een kleine revolutie doorgemaakt. In plaats van de magere 2 dagen verlof die het decennialang geweest is, bestaat het Vaderschapsverlof nu al uit 5 dagen volledig betaald verlof. En het goede nieuws is: vanaf 1 juli 2020 worden de mogelijkheden verder uitgebreid!

Zwangerschapsverlof

In Nederland heeft elke (werkende) mama recht op Zwangerschapsverlof. Tijd om bij te komen van de zwangerschap en bevalling. Maar vooral tijd om je kindje te leren kennen. Voor mama’s is dit in Nederland best goed geregeld. Als je in Nederland mama wordt, krijg je 16 weken zwangerschapsverlof. Van maximaal 6 tot minimaal 4 weken tot de uitgerekende datum gaat het Zwangerschapsverlof in. En na 16 weken zwangerschapsverlof ‘moet’ je als mama zijnde weer aan het werk. Voor de papa’s/partners gelden er (logischerwijs) andere regels. Helaas liep Nederland hier tot voor kort zwaar achter de feiten aan.

Geboorteverlof veranderingen partnerverlof uitbreiding

Vaderschapsverlof, of zoals het officieel heet: Geboorteverlof (of partnerverlof)

Ook als je papa wordt heb je recht op verlof: het zogenaamde Vaderschapsverlof. Dit noemt men ook wel ‘Geboorteverlof’. In die periode heb je de tijd om je vrouw te ondersteunen en te helpen. Daarnaast zijn deze dagen in het leven geroepen om de bijvoorbeeld de aangifte, verzekering en andere zaken te regelen na de geboorte. Ook kun je deze periode gebruiken om je kindje te leren kennen. Maar hier liep Nederland dus hopeloos achter de feiten aan. Een nieuwbakken papa had namelijk maar recht op 2(!) dagen Geboorteverlof. Maar hoe kun je in vredesnaam in 2 dagen je vrouw helpen én je kindje leren kennen?! Gelukkig is daar op 1 januari 2019 verandering in gekomen.

Van 2 naar 5 dagen geboorteverlof voor partners

Sinds 1 januari 2019 heeft de overheid het geboorteverlof voor partners uitgebreid van 2 naar 5 dagen. En dat is natuurlijk al een hele verbetering. Want in 5 dagen tijd kun je, als partner zijnde, je vrouw beter ondersteunen. En daarnaast kun je ook je baby veel beter leren kennen. Toen ik papa werd, nam ik sowieso al 2 weken vrij was na de geboorte. In die tijd kostte mij dat dus wel gewoon 8 dagen vakantie… Zelfs bij onze derde zoon werden die 5 dagen verlof mij door de neus geboord. Hij is namelijk net voor de nieuwe wetgeving in ging geboren. Maar ach, veel belangrijker is dat hij gezond ter wereld kwam en ik voldoende vakantiedagen gespaard had om die op te kunnen nemen!

Vakantiedagen opnemen als aanvulling op het Vaderschapsverlof

Mocht je niet genoeg hebben aan de 5 dagen geboorteverlof, dan kon je natuurlijk extra vakantiedagen opnemen. Hier kleven alleen wel nadelen aan. Zo moet dit altijd in overleg moet met je werkgever. En als je werkgever moeilijk wil doen, kun je daar weinig tegen doen. Gelukkig zullen de meeste werkgevers daar niet moeilijk over doen en de situatie begrijpen, maar een echte stok achter de deur was er dus niet. Maar ook daar is verandering in gekomen.

Uitbreiding van het partnerverlof

De Nederlandse overheid heeft ingezien dat er écht iets moet veranderen. De rol van de papa/partner is ontzettend belangrijk en dan vooral in de eerste weken na de geboorte. Dat is dan ook de reden dat vanaf 1 juli 2020 de WIEG in gaat. Dit is de Wet Invoering Extra Geboorteverlof. Deze uitbreiding van het extra Ouderschapsverlof houdt in dat je, als partner zijnde, een half jaar de tijd hebt om 5 weken extra verlof op te nemen. Dit is dan met behoud van maximaal 70% van het salaris. Tijd voor een feestje voor alle nieuwe Papa’s (en Mama’s) dus!

Aanvullend geboorteverlof op tijd aanvragen!

Wat wel belangrijk is bij dit aanvullende geboorteverlof, is dat je de regels goed leest. Het opnemen van dit verlof verloopt anders dan je wellicht zou verwachten. Logischerwijs moet je eerst het “normale” geboorteverlof van 5 dagen opnemen. Wil je gebruik maken van het aanvullende geboorteverlof, regel dit dan op tijd. Zo moet je dit namelijk 4 weken van tevoren schriftelijk aanvragen bij je baas. Ook kan je werkgever dit aanvullende geboorteverlof tot 2 weken vantevoren wijzigen. Dit laatste kan trouwens alleen bij “zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang”. Naast deze punten zijn er nog meer dingen om rekening mee te houden

Spreiden en op tijd opnemen

Het aanvullende geboorteverlof moet je bijvoorbeeld in hele weken aanvragen. Het opnemen hoeft overigens niet in hele weken te zijn. Je vraagt dus bijvoorbeeld 1, 2 of 3 weken aan. Als je 1 week verlof aanvraag, kun je deze 5 dagen verlof ook uitspreiden. Je kunt bijvoorbeeld 1 dag per week gedurende 5 weken opnemen als dat beter uitkomt. Wel moet al het aanvullende geboorteverlof binnen 6 maanden na de geboorte opgenomen zijn. Meer vragen en antwoorden omtrent het aanvullende geboorteverlof kun je hier terugvinden.

Vaderschapsverlof in andere landen

En is het dan partnerverlof nu écht verbeterd als je naar de landen om ons heen kijkt? Laat ik het zo zeggen: we staan niet meer bijna onder aan de lijst. Voorheen waren het alleen landen als Tsjechië, Ierland, Slowakije (allen 0 dagen verlof) en Italië (1 dag) die het nog slechter deden qua Vaderschapsverlof (bron). Als we puur kijken naar die 5 dagen verlof staan we nog steeds op dezelfde plek. Als we die 5 extra weken, tegen max 70% salaris, meenemen, dan gaat het een stuk beter. We komen dan bijna in de middenmoot te staan. Natuurlijk kan het altijd nog beter. Neem bijvoorbeeld Korea en Japan waar papa’s en partners zelfs een jaar lang recht op partnerverlof hebben! Maar goed, het gaat gelukkig de goede kant op!

3 thoughts on “Vaderschapsverlof 2020 – Dit gaat er veranderen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge