De 25 leukste tips om met je kinderen thuis de vakantie door te brengen

De 25 leukste tips om met je kinderen thuis de vakantie door te brengen

De zomervakantie staat voor de deur! Zeker nu de vakantie zo kort op de lange periode van thuisblijven volgt, raken de ideëen snel op. Want hoe kun je de kinderen nu nog bezig houden? Vooral als je nergens heen gaat en in en rond het huis blijft is dat lastig zat. Vandaar dat ik in deze blog de 25 leukste tips op een rijtje zet om deze zomervakantie toch tot een succes te maken!

1. Een waterpistool gevecht

Ken jij ze nog? De super soakers van vroeger? Op het moment dat het kwik boven de 20 graden steeg, sprintten wij het huis uit en hielden een watergevecht. En ik weet nog hoe jaloers ik was dat de buurjongens een Super Soaker 100 hadden, in plaats van de ’50 variant’ die ik had. Aangezien ik nu 3 jongens in huis heb, weet ik wat er bij ons gaat gebeuren: dat wordt 1 groot watergevecht. Maar in plaats van de Super Soakers van vroeger, heeft Nerf deze plek nu ingenomen. Hoe cool is deze Nerf Super Soaker Soakzooka dan?! Ik heb meteen 2 dezelfde besteld, want anders worden die jongens hier onderling al jaloers op elkaar… 🙂

2. Twister spelen

Mocht het nu niet zo’n lekker weer zijn, of wel lekker maar minder warm, dan is Twister natuurlijk ook super leuk! Het voordeel van Twister is dat je het zowel binnen als buiten kunt spelen. En ondanks de adviesleeftijd vanaf 6 jaar, is het ook prima met jongere kinderen te spelen. Zo lang dat je kindje weet welke kleuren het zijn en waar zijn handen en voeten zitten, komt het helemaal goed!

3. Speelgoed afwassen

Met 3 jonge jongens in huis, kan het af en toe echt een bende zijn. Rustig op een stoel zitten om een bakje kwark of een chocoladekoekje te eten is er niet bij. Dat doen de heren tijdens het spelen. En het gevolg: al het speelgoed zit ook onder de kwark en chocolade uiteindelijk. Om ze hier wat meer bewust van te maken, sturen wij ze dan de tuin in met een bakje water en een afwasborstel. Kunnen ze lekker hun eigen speelgoed weer schoon maken 😉 . Vaak moeten we het zelf nog even opnieuw schoonmaken, maar het gaat om het idee toch?

4. Buikschuifwedstrijd

De competitie onder de jongens hier is gigantisch. Van wie als eerste de trap op gelopen is, tot wie het eerst zijn bord leeg heeft. Van alles wordt een competitie gemaakt. Als we er maar even vanuit gaan dat het heerlijk weer gaat worden, kunnen we de competitie natuurlijk wat verhogen. Met deze Double Slider waterglijbaan moet dat zeker gaan lukken. Je kunt deze trouwens eenvoudig op een tuinslang aansluiten, waardoor de baan nat blijft en je dus beter blijft glijden!

5. Kleurboekjes

Als wij vroeger lang ik de auto zaten richting onze vakantiebestemming, kregen we allerlei soorten afleiding mee. In de tijd kwam net de Walkman op de markt en konden we dus casettebandjes luisteren. Wat een uitkomst was dat. Maar wat er ook altijd in onze vakantieset zat waren kleurboekjes! Daar konden wij ons echt uren mee vermaken en dus ging de autoreis stukken sneller voorbij. Aangezien onze jongens helemaal into Walking with Dinosaurs zijn, is dit kleurboek de ideale oplossing!

6. Water/zandtafel

Wij gaan regelmatig naar de speeltuin in de buurt. En in die speeltuin is er altijd 1 gedeelte waar alledrie onze jongens meteen naartoe rennen: het zand en watergedeelte. Door middel van allerlei buizen en pompen kunnen ze daar hun eigen modderpoel en zandkastelen maken. Maar als je zo’n speeltuin niet in de buurt hebt, is er ook een mooi alternatief. Zo zijn er allerlei verschillende zand- en watertafels te krijgen, om ook in je eigen tuin helemaal los te gaan!

7. Naar de speeltuin fietsen of lopen

Al dat thuis zitten zijn wij ook wel een beetje beu ondertussen. Ik ga er dan ook regelmatig op uit met de fiets. Vaak neem ik dan J mee die zelf kan fietsen en gaat D bij mij achterop. Gaan we met z’n allen, dan gaan de 2 jongste kids in de bakfiets en rijden J en ik op onze eigen fiets. Om niet helemaal doelloos rond te fietsen, kiezen we dan vaak een speeltuintje uit. Dat kan er 1 in de buurt zijn, maar het is natuurlijk ook heel leuk om andere speeltuintjes in de buurt te ontdekken! Ik gebruik dan vaak Google Maps en vul daar gewoon ‘speeltuin’ in en kijk wat er in de buurt is.

8. Een hoge toren bouwen

Een van de opdrachten die J van school kreeg toen de scholen dicht waren, was het bouwen van een hoge toren. De kids werden uitgedaagd om een zo hoog mogelijke toren te maken, daarvan een foto te maken en deze naar de juf te sturen. Maar buiten dat dit een leuke schoolopdracht is, is het natuurlijk ook super om in de vakantie een hoge toren te maken! Natuurlijk kun je hier duplo voor gebruiken, maar dat is natuurlijk relatief simpel. Een grotere uitdaging wordt het als je houten blokken gaat gebruiken. Met deze blokken wordt het al een stuk lastiger om een (hele) hoge toren te maken.

9. Verstoppertje spelen

Ik verbaas me er elke keer weer over hoe snel dat kinderen zich ontwikkelen. Dat begint al met kiekeboe spelen als ze nog een baby zijn. Maar tegenwoordig kan ik met onze peuter van 3 jaar al heel goed verstoppertje spelen. Ogen dichtdoen en tot 10 tellen gaat elke dag beter. Maar het leukste van verstoppertje spelen is nog wel het plezier op hun gezicht als ze je gevonden hebben! Naast verstoppertje spelen, zijn er nog veel meer spelletjes van vroeger die de kids van nu nog steeds leuk vinden!

10. Een Jenga toren

Nog leuker dan een toren bouwen, is een toren afbreken natuurlijk. In de blog over de 10 leukste activiteiten met je kleuter kwam deze beruchte toren al een keer naar voren: het klassieke Jenga. Ook op het lijstje met de 25 leukste tips om met je kinderen de vakantie thuis door te brengen, mag dit onderdeel natuurlijk niet ontbreken. En buiten dat het heel leuk is om te doen, is het ook nog eens goed voor de ontwikkeling van de motoriek van je kids!

11. Een zwembadje in de tuin

Natuurlijk willen we allemaal wel een mooi groot ingegraven zwembad in de tuin. Maar ja, er zijn er maar weinig die er de ruimte en/of het geld voor hebben. Niet getreurd: er zijn een hoop alternatieven. Wil je bijvoorbeeld niet teveel water gebruiken, dan kun je deze zandbakschelpen gewoon vol met water laten lopen. Ben je toch iets meer een zwembadervaring hebben, dan kun je ook altijd nog een opblaasbaar zwembad kiezen. Wil je nu echt ‘all-out’ gaan, dan is een zwembad met frame wellicht iets voor jou!

12. Een speurtocht houden

Een ideale activiteit voor zowel binnen als buiten is een speurtocht! Want wie keek er nu vroeger niet uit naar bijvoorbeeld Pasen. Lekker met z’n allen op zoek naar paaseieren in de tuin. Nu is het in de zomer wel iets te warm om paaseieren te zoeken, dus kun je beter iets anders gebruiken. Je zou bijvoorbeeld een speurtocht naar een heuse schat kunnen uitstippelen. En een schat kan natuurlijk van alles zijn. Een schatkaart maken en uiteindelijk een doosje met snoepjes opgraven bijvoorbeeld. Of wat dacht je van een speurtoch waarbij je uiteindelijk uitkomt bij de ijssalon in de buurt?!

13. Waterballonnen gevecht

Voor de verjaardag van onze oudste zoon, kregen we iets wat ik nog niet kende: een waterballonvuller. In deze soort van “plantenspuit” kun je dan water doen en vervolgens bouw je wat druk op met een handpompje. Dan doe je een ballon om het spuitstukje en druk je de knop in. De ballon wordt dan heel makkelijk vanzelf gevuld met water. Knoopje erin en klaar voor het waterballonnen gevecht!

14. Samen pizza bakken

Ik weet niet of jullie #teamdiepvriespizza of #teamafhaalpizza zijn, maar ik ben #teamzelfpizzamaken! Je kunt zelf een pizzabodem maken met maar een paar ingrediënten, maar bij bijna alle supermarkten hebben ze tegenwoordig ook verse pizzabodems. Deze rol je heel eenvoudig uit op een bakpapier. Vaak zit er bij de pizzabodem ook een potje met pastasaus. Om dit wat gezonder te maken, gooi ik vaak wat groenten in een pan (tomaat, courgette en uien bijvoorbeeld). Hier doe ik dat potje pastasaus bij, laat het koken en gebruik dan de staafmixer om het tot 1 saus te maken. Even afbakken in de oven en klaar ben je!

15. Boter, Kaas en Eieren XXL voor buiten

Onze oudste zoon is gek van boter, kaas en eieren. Als hij samen met zijn moeder aan het kleuren is, tekent hij meteen een vlak met 9 vakjes. Laatst kwam ik erachter dat hier dus ook een buitenvariant voor te krijgen is. Deze XXL buiten variant van boter, kaas en eieren bestaat uit een net met 9 vakken, 5 kruizen en 5 rondjes (allebei 25 cm).

16. Tuinieren in je eigen (moes)tuin

Voor een eigen moestuin heb je helemaal geen grote tuin nodig. Een mini moestuin kun je namelijk prima in je eigen tuin maken! Het beste begin je al eventjes voor de zomervakantie door binnen wat zaadjes te kweken tot kleine plantjes. Vervolgens plant je die in je mini moestuin en in de zomervakantie zullen de meeste dingen klaar zijn om geoogst te worden!

17. Een bordspel

Vond jij bordspellen vroeger ook zo leuk?! Ik kan me nog herinneren dat wij altijd met het hele gezin, minimaal 1 keer per week, een bordspel speelden. Bij ons waren Monopoly, Triviant en Cluedo favoriet, al zijn dat wel bordspellen die voor iets oudere kinderen zijn. Met onze kids spelen we nu vaak Slangen en Ladders en Mens-Erger-Je-Niet. Maar deze variant van Monopoly Junior ziet er ook geweldig uit! Kunnen ze zich alvast voorbereiden voor als Papa ze in gaat maken 😉 . Heb je nu niet zoveel ruimte in huis, dan zijn er ook 3-in-1 varianten, zoals deze van Buurman en Buurman. Een puzzel, domino én memory in 1 box; A Je To!

18. Gamen

Er zullen ongetwijfeld dagen bij zijn dat het minder lekker weer is. Of dat de kinderen geen zin hebben om naar buiten te gaan. Aangezien het ondertussen 2020 is, leven we ook in een veel digitaler tijdperk. En ondanks dat gamen een beetje een slechte naam heeft, zitten er ook heel veel voordelen aan. Het reactievermogen, improvisatie en fijne motoriek van onze 2 oudste kids heeft zich megasnel ontwikkeld, sinds ze af en toe gamen. Favoriet zijn nu Super Mario op de mini Nintendo en Lego Ninjago op de PlayStation.

19. Hut bouwen

Een hut bouwen is ook zo’n activiteit die je zowel binnen als buiten kan doen. Ik verbaas me elke keer weer over de creativiteit van die kids. Ze toveren overal dekens, kussens en zelfs de tegels van de foam puzzelmat worden gebruikt. Als ze buiten een hut gaan bouwen, gebruiken ze daar onze tuinset voor en de kussens die daarbij horen. Echt heerlijk hoe ze zich daar mee kunnen vermaken.

20. Dansen en zingen

Het voordeel van een vrouw met Zuid-Amerikaans bloed is dat er altijd vrolijke muziek op staat in huis. Bij ons thuis zul je niet snel André Hazes, of Jan Smit horen. Er staat eerder Merengue of Bachata op waar je ook echt op kunt dansen zeg maar 😉 . En dansen en zingen, dat is een van de dingen die (onze) kinderen helemaal geweldig vinden!

21. Lego

Sinds J naar school gaat, roept hij al dat hij ‘bouwer’ wil worden. Ow, en voetballer staat ook hoog op zijn lijstje trouwens. Maar dat bouwen, dat kun je natuurlijk goed combineren met Lego! Als cadeau toen hij ‘s nachts zindelijk was, kocht ik voor hem een heus Lego politiebureau. En dit jaar voor zijn verjaardag kreeg hij een Lego Brandweerkazerne. Je kunt je echt uren vermaken en ik vind het zelf ook geweldig om te bouwen.

22. Beestjes zoeken in de tuin

Kennen jullie Nieuws uit de Natuur van vroeger nog? Als ik dat op school had gekeken, dook ik diezelfde middag de tuin in. Ik ging dan op zoek naar regenwormen, mieren en pissebedden. Voor mijn verjaardag kreeg ik een grote loep om de beestjes beter te kunnen zien. Al snel ontdekte ik dat ik zo’n loep ook kon gebruiken om stukjes papier mee te laten roken. Vertel dat laatste maar niet aan je kids trouwens, of zorg in ieder geval dat je in de buurt blijft als ze daarmee gaan rotzooien 🙂 .

23. Squla of Gynzy Kids

Toen de kids zich de afgelopen maanden vooral thuis bezig moesten houden met school, maakte ik kennis met Squala en Gynzy Kids. Voor beide websites kregen wij een inlogcode van school. Op die manier hoefde J zich niet alleen met werkboekjes bezig houden, maar kon hij ook op de laptop/tablet zich bezig houden. En ook is het goed voor zijn ontwikkeling natuurlijk! Van Squla hebben ze trouwens ook de zogenaamde Flitsquiz. Dit is een spel met meer dan 100 vragen over allerlei vakken die ze op school ook krijgen. En nog een voordeel: je krijgt er nu ook een maand gratis toegang tot online Squala bij!

24. Filmavond met popcorn

Ik weet niet hoe het met jullie kids zit, maar onze kids zijn gek op Netflix en YouTube. Op dit moment zijn Walking with Dinosaurs, Dik Trom en Verschrikkelijke Ikke helemaal favoriet. Vooral bij de intro van de laatste gaan ze alledrie helemaal los. Een keer per week houden wij een ‘filmavond’. J en D maken dan zelf de gordijnen en rolluiken dicht en we kijken dan een film op tv met bioscoop geluid aan. Om het helemaal af te maken eten we dan ook nog zelfgemaakte popcorn! Gebruik hier trouwens wel speciale popcornmaïs voor; deze kun je bij bijna elke supermarkt tegenwoordig kopen!

25. Kamperen in eigen tuin

De laatste tip die ik jullie mee wil geven is: kamperen in eigen tuin. Vroeger gingen wij bijna elk jaar wel kamperen. Wij hadden een vouwwagen waar we in sliepen toen we wat kleiner waren. Maar al gauw was het natuurlijk veel leuker om in een eigen tentje te kunnen slapen. Aangezien mijn vrouw van iets meer luxe houdt (en ik zelf ook wel tegenwoordig), zullen wij niet snel op kampeervakantie gaan. Wat we deze zomer zeker wel nog een keer gaan doen, is kamperen in eigen tuin. Althans, wij, ik denk dat ik J en D in een tentje in de tuin gooi en zelf in mijn eigen bed ga slapen, hahaha.

Zo, ik hoop dat jullie genoeg inspiratie op hebben gedaan om de komende zomervakantie door te komen. Zoals je gelezen hebt, kun je je thuis ook prima vermaken, mocht je niet weg willen of kunnen. Wat zijn jouw favoriete activiteiten tijdens de zomervakantie?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge