Een mini moestuin, hoe moeilijk kan het zijn?

Een mini moestuin, hoe moeilijk kan het zijn?

mini moestuin komkommer aardbei bramen kersen

De hele hype rond de moestuintjes van Albert Heijn is weer een beetje gaan liggen. Eerst zag je nog volop foto’s op Instagram voorbijkomen van fanatieke moestuinders. Mijn vermoeden is dat het grootste gedeelte van de moestuintjes een treurig einde heeft beleefd. Dat betekent niet dat ik het geen goede actie vindt. Ik juich het alleen maar toe als mensen bewust met hun eigen eten bezig zijn. Maar hoe moeilijk kan dat nu zijn, een eigen moestuin?

In de genen

Sinds dat wij in ons huis wonen, nu ruim 2 jaar, heeft B. al een eigen stukje moestuin gehad. Het tuinieren zit haar in de genen, want haar Opa heeft al jaren een “echte” moestuin bij een Volkstuinvereniging. B. gaat trouw helpen en de hele familie kan meegenieten van de tuinderskunsten van Opa. Elk jaar komen daar grote hoeveelheden Sla, Andijvie, Augurken, Pompoen, en nog veel meer van het land af. Maar ja, je moet natuurlijk wel de tijd (en zin) hebben om elke keer naar zo’n moestuin te rijden en hier ongeveer een dag per week voor opofferen. Nu zijn wij dan ook niet zulke fanatieke tuinders dat we daar zin in hadden, maar een eigen stukje moestuin in de achtertuin, dat moet nog wel lukken.

De tuin verbouwen

Toen wij ons huis kochten, bleek wel dat de vorige bewoners nu niet echt groene vingers hadden. Onze tuin bestond voornamelijk uit bestrating met een erg discutabele grote verhoging aan de achterkant van de tuin. Omdat wij al een voorgevoel hadden dat J. een echt buitenkind zou zijn, besloten wij om onze tuin te (laten) verbouwen. Via via, huurden wij een tuinman in die de tuin volledig onder handen ging nemen. Naast het feit dat er een mooie grasmat in onze tuin kwam te liggen (voor J. zijn toekomstige professionele voetbalcarrière), ging ook het discutabele verhoogde stuk grond eruit en kwam er plek voor een eigen moestuin(tje).

Het discutabele verhoogde stuk grond

Wij hadden geen idee wat we aan zouden treffen onder het verhoogde stuk grond dat in de tuin lag. De vorige bewoners hadden dit een beetje vermomd als verhoogd terras waar 2 strandstoelen op stonden. Toen echter de steentjes er het worteldoek weggehaald waren, zagen wij wat er allemaal onder lag. Het bleek meer een soort van stortplek te zijn van allerlei oude stenen en overtallige grond. Ik denk dat er genoeg stoeptegels uitgehaald waren om de tuin volledig mee te bestraten. Wij waren blij dat we een container hadden gehuurd, want deze was aan het einde van de week zo goed als vol… Gelukkig troffen we geen oude olievaten, lijken of andere vreemde zaken aan.

De Mini Moestuin

Nadat de verbouwing van de tuin was afgerond, was het tijd voor een mini moestuin. En waarom nu een mini moestuin? Nou, we wilden voldoende ruimte overhouden voor onze loungeset en voor een stuk gras waar J. op kan spelen. Het werd dus een moestuin van ongeveer 5 bij 1 meter. Hier kun je trouwens wel de leukste dingen op verbouwen hoor. Het eerste jaar hadden we hier onder andere tomatenplanten, citroenmelisse en basilicum op groeien. Dit jaar besloten we andere dingen te planten.

Aardbeien

Met stip op nummer 1 van ons favoriete fruit, en dat van J., staan aardbeien. Sinds deze week kan J. zelf ook het woord Aardbei zeggen. Een van de beste ideeën van dit jaar was dus het planten van de aardbeien. In totaal hebben we 4 aardbeienplanten staan en we hebben al behoorlijk wat aardbeien kunnen plukken. Aardbeien die je uit de supermarkt haalt, kunnen nog wel eens behoorlijk afwisselen qua kwaliteit. Soms heb je er een bakje heerlijke aardbeien bij zitten, maar helaas toch wat vaker laat de kwaliteit te wensen over. Met de aardbeien uit eigen tuin heb je dit wonderbaarlijk genoeg nooit: deze zijn op de een of andere manier altijd lekker! Je kunt er bijvoorbeeld heerlijke Fruit Crumble van maken. Waar je wel goed bij op moet letten is dat je de aardbeien op tijd oogst. Niets is vervelender dan de volgende ochtend in je tuin te komen en te zien dat de helft van de aardbeien opgevreten is door beestjes.

aardbei moestuin strawberry

Komkommer

Een van de verrassingen van de tuin van dit jaar zijn toch wel de komkommers. Ze zijn nog niet echt te zien (op dit moment zitten er alleen nog maar bloemen op de plant), maar het ziet er naar uit dat dit een prima oogst gaat worden.

komkommer moestuin cucumber

Bramen en Frambozen

Net toen de tuin verbouwd was, kochten we een frambozen en een bramen plant bij de bouwmarkt. Ik was redelijk sceptisch over het slagen van deze fruitplanten, maar wonder boven wonder, doen ze het dit jaar erg goed. De frambozenplant is al uitgebloeid en daar heb ik helaas dan ook geen foto meer van, maar de bramenplant staat nu vol in bloei. De bramen zien er echt al heerlijk uit, maar moeten nog een tijdje voor we deze kunnen gaan plukken en proeven.

bramen moestuin frambozen raspberry blueberry

Kersen

In een poging om de tuin nog enigszins toonbaar te maken, hadden de vorige bewoners besloten om 2 kersenbomen te planten. Helaas waren deze bomen op de verkeerde plek gepland, waardoor ze het eerste jaar geen vruchten gaven. Tijdens de verbouwing van de tuin besloten we deze bomen een ander plekje te geven, waar ze ruimte hadden om goed te groeien. Dit werd meteen het volgende jaar beloont met een grote hoeveelheid kersen. Ook hier geldt weer dat je moet zorgen dat je ze direct oogst als ze rijp zijn. Dit vergaten wij 1 dag en toen hadden de vogels het grootste gedeelte al weggeroofd.

kersen boom moestuin cherry

Kruiden

Groenten en fruit zijn de dingen die in een moestuin makkelijker fout kunnen gaan. Deze zijn wat vatbaarder voor slecht weer en ongedierte. Kruiden daarentegen doen het eigenlijk overal goed en kunnen prima in verschillende gerechten gebruikt worden. Dat is dan ook de reden dat het grootste gedeelte van de moestuin uit kruiden bestaat. Naast de Citroenmelisse, tref je ook nog Salie, Basilicum en Tijm aan in onze moestuin.

salie sage moestuin

Heb jij een moestuin en wat heb jij al kunnen oogsten?

3 thoughts on “Een mini moestuin, hoe moeilijk kan het zijn?

  1. Heerlijk een eigen moestuin, volgend jaar ga ik er ook weer mee aan de slag. En dan is oudste dochter ook op een leeftijd om mee te helpen. Ziet er mooi uit!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge