Op vakantie naar Slagharen – Het attractiepark *

Op vakantie naar Slagharen – Het attractiepark *

Een aantal weken geleden wisten wij wel dat we op vakantie wilden gaan, maar nog niet waar naartoe. De afgelopen jaren hebben wij bijvoorbeeld doorgebracht in een stacaravan in Luxemburg, een strandhuisje in Wijk aan Zee en een aantal vakantieparken in Nederland. Al deze bestemmingen hadden 1 ding gemeen: de kinderen waren hier na een dag of 3 al op uitgekeken. Blijkbaar hebben ze wat meer uitdaging en afwisseling nodig. Na een zoektocht kwamen we uit bij Slagharen waar genoeg afwisseling is met een vakantiepark, attractiepark én waterpark in één! In dit eerste deel vertel ik jullie meer over het attractiepark.

Attractiepark Slagharen: positief verrast

Ik weet niet hoe jullie naar Slagharen kijken, maar toen ik de naam tegenkwam tijdens onze zoektocht was ik wat sceptisch. Slagharen had bij mij nog een beetje het ‘stoffige’ Ponypark karakter. Maar toen ik mij er wat verder in verdiepte was ik al snel positief verrast. Om het overzichtelijk te houden, heb ik de attracties in het attractiepark opgedeeld in 4 verschillende categorieën:

 • 1. Attracties voor de allerkleinsten (0 – 4 jaar)
 • 2. Attracties in Slagharen voor de onderbouw (4-8 jaar)
 • 3. Attracties voor de bovenbouw (8-12 jaar)
 • 4. Attracties in het park voor oudere kinderen/volwassenen (> 12 jaar)

Voor de attracties in alle categorieën hou ik bepaalde leeftijden aan waarvan ik denk dat het past bij de kinderen gebasseerd op mijn eigen kids. Het kan natuurlijk zo zijn dat dit niet voor alle kinderen geldt, omdat ze wellicht te klein of te groot zijn voor bepaalde attracties. Of wellicht vinden ze sommige attracties wat te spannend, of juist niet spannend genoeg. In deze blog bespreek ik niet alle attracties voor de eerste 2 categorieën. Dit omdat wij niet overal in zijn geweest. Een compleet overzicht van alle attracties lees je op de website van Slagharen.

1. Attracties voor de allerkleinsten (0 – 4 jaar)

Het grootste probleem wat ik vaak heb met attractieparken is dat ze niet altijd geschikt zijn voor de allerkleinsten. Bij het attractiepark van Slagharen is er juist meer dan genoeg te beleven voor de allerkleinste kids; er zijn 11 (!) attracties waar ik met onze 2 jongste kids (1 en 3 jaar) in kon!

De paarden draaimolen: Gallopers

De eerste attractie op het lijstje is niet alleen de eerste attractie waar je tegenaan loopt als je het park inloopt, maar ook de favoriete van onze 3 kinderen. Deze draaimolen Gallopers past ook nog prima bij het ‘oude’ Ponypark. Deze ‘old school’ draaimolen heeft namelijk een groot aantal paarden die op en neer bewegen als je in de attractie zit. Doordat er zoveel plek is, is de wachttijd vaak erg kort en ben je binnen een paar minuten aan de beurt!

Attractiepark Slagharen Draaimolen Galoppers review

Vliegende olifanten zoals op de kermis: Jumbo

Toen ik nog klein was, had ik één favoriete attractie op de kermis: de vliegtuigjes of olifanten (afhankelijk van welk bedrijf er dat jaar stond). In deze olifanten bij Slagharen kun je zelf met een stuurknuppel bepalen of je omhoog gaat of laag blijft ‘vliegen’. Ook hier is voldoende plek en is de wachttijd vaak niet meer dan een paar minuten.

Review Attractiepark Slagharen Jumbo vliegende draaimolen

Het park verkennen per trein: Monorail

Onze kinderen vinden alles wat met treinen te maken heeft interessant. Toen we bij ons vakantiehuisje (zie verderop in deze blog) aankwamen, hadden zij de treinrails die letterlijk door onze achtertuin liep al snel gespot. Het gevolg: “Papa, ik wil als eerste in die trein!”. In de Monorail krijg je in een klein kwartier een goed overzicht van het attractiepark. Let op: omdat deze Monorail een klein kwartier onderweg is sta je dus ook wat langer in de rij. Hou hierbij rekening met 15 – 60 minuten wachttijd afhankelijk van de rij. Op dit moment wordt maar de helft van de Monorail karretjes gebruikt in verband met de corona maatregelen.

Attractiepark Slagharen Monorail

Zelf auto rijden – Oldtimers

De kinderen rijden bij ons thuis het liefst de hele dag op hun fiets, of in hun loopwagens. Toen ze de Oldtimers in het park spotten, waren ze direct enthousiast. Het leukste is dat je met (bijna) het hele gezin erin kan: onze 2 oudste kids reden en stuurden en ik zat met de kleinste achterin. Ook hier is de wachttijd maar een paar minuten.

Zelf rijden in Oldtimers Slagharen ervaringen

Duizelingwekkende hoogtes in het reuzenrad: Big Wheel

Wij waren er al een paar keer voorbij gelopen: het reuzenrad Big Wheel. De kids waren een beetje terughoudend, want ze vonden het toch wel erg hoog. Uiteindelijk won de nieuwsgierigheid het van de zenuwen en besloten we toch in dit reuzenrad te stappen. Nu heb ik zelf niet echt hoogtevrees, maar als je in zo’n wiebelend bakje op ruim 50 meter hoogte zit, kriebelt er toch wat in je buik. De kinderen waren vooral onder de indruk van het spectaculaire uitzicht! Aangezien het Big Wheel op de looproute van de ene naar de andere kant van het park ligt, kun je de wachtrij goed in de gaten houden. Wij hoefden uiteindelijk ook hier maar een paar minuten te wachten.

Uitzicht over het attractiepark vanuit reuzenrad Big Wheel

Zelf een tractor, raceauto of draak besturen: Convoy Race

Het nadeel van attracties voor kleine kinderen is dat je als ouders vaak mee moet, terwijl er maar weinig plek is om lekker te zitten. In de Convoy Race is dit anders: hier mag je kind namelijk helemaal zelf in! Er is geen minimale lengte, maar je kunt zelf natuurlijk wel inschatten wanneer het verantwoord is om je kindje hier alleen in te laten gaan. Onze jongste van 1,5 jaar vonden wij nog iets te klein, maar die van 3 jaar kon hier prima alleen in!

Zelf achter het stuur van Convoy Race in Attractiepark Slagharen

2. Attracties in Slagharen voor de onderbouw (4 – 8 jaar)

Een aantal attracties die voor de allerkleinsten geschikt zijn, passen ook prima in het lijstje van attracties voor de onderbouw. Onze oudste zoon (6 jaar) is ook in bijna alle attracties voor de allerkleinsten geweest. Maar voor hem waren er ook nog een aantal attracties waar de middelste en jongste nog echt te klein voor waren; die komen in dit gedeelte terug.

Je eigen rijbewijs halen: The Passepartout Explorer

Deze eerste attractie past eigenlijk ook nog goed in de allerkleinsten categorie. In The Passepartout Explorer zijn namelijk 2 circuits: 1 binnencircuit voor de kleinste kids (vanaf 95 cm.) en 1 buitencircuit voor de ‘middelgrote’ kids (vanaf 1.10 m tot 1.40 m). Eerst krijgen de kids wat theorie uitleg, dan is het gordel om en gaan!

Je eigen rijbewijs halen in The Passepartout Explorer - Slagharen

Zwemkleren aan voor Expedition Nautilus

Als je naar een attractiepark gaat, is mooi weer wel heel fijn. Maar als je in Expedition Nautilus gaat, is het eigenlijk wel een must. Je zit in een soort ronde bootjes met een aantal waterkanonnen aan boord. Het doel? De tegenstanders zo nat mogelijk maken! En onder tegenstanders vallen ook de toeschouwers aan de rand van de attractie 😉 . Het mooiste van deze attractie is dat de ouders nog veel fanatieker dan de kinderen zijn!

Zwemkleding aan in Expedition Nautilus Slagharen Attractiepark review

Een boottocht door het Wilde Westen: Wild West Adventure

In het Wild West Adventure zit je in ronde bootjes en vaar je door het Amerikaanse Wilde Westen. Onderweg vaar je tussen een waterval door, word je ‘beschoten’ en krijg je een inkijkje in hoe het er in het Wilde Westen aan toe ging. Ik ben hier uiteindelijk met onze middelste zoon (3 jaar) in gegaan, maar die vond het best spannend nog.

In een bootje naar beneden van glijbaan White Water

Deze glijbaan behoorde tot voor kort nog tot het Aqua Mexicana gedeelte van Slagharen. Tegenwoordig kun je hier echter gewoon weer via het Attractiepark in. Onder aan White Water krijg je een bootje die je mee naar boven neemt. Daar stap je, samen met je kind, in het bootje en race je naar beneden. Dit ging nog harder dan ik had verwacht, maar de kids vonden het geweldig!

Waterglijbaan White Water in Attractiepark Slagharen

Over de golven en in het rond: Fogg’s Trouble

In deze attractie zit je in een schip met (maximaal) 24 passagiers: de ene helft aan de ene kant van het schip en de andere helft recht er tegenover aan de andere kant. Niet alleen gaat dit scheep heen en weer, maar het draait ook nog eens rond!

3. Attracties voor de bovenbouw (8 – 12 jaar)

Nu wordt het al ietsje lastiger. Mijn oudste zoon is op dit moment namelijk 6 jaar en de meeste attracties die ik hieronder bespreek, durfde hij nog niet in. Met zijn 1.30 m mag hij er wel al in, maar de meeste attracties vond hij toch nog wat te spannend. Desalniettemin zet ik de attracties die geschikt zijn voor deze leeftijdscategorie op een rijtje.

Rodeorijden in El Torito

Een beetje vergelijkbaar met ‘de spin’ op de kermis is El Torito. In deze bakjes in de vorm van stieren wordt je in hoog tempo ‘rondgeslingert’ waardoor je het gevoel hebt dat je in een heuse rodeo terecht bent gekomen. Ik was verbaasd dat onze oudste zoon hierin wilde, want deze attractie gaat echt wel hard. We hebben achteraf wel echt genoten!

Rondzweven in zweefmolen Apollo

Mocht jij (en je kindje) niet bang zijn aangelegd, dan is de zweefmolen Apollo wellicht iets voor jullie. In een schommel zweef je op redelijk hoge snelheid rond de maan. Voor mijn oudste zoon ging dit net wat te hard, hahaha.

Met een boomstam naar beneden in Ripsaw falls

De boomstammen attractie is altijd een van mijn favorieten. Gezellig met z’n allen in een boomstam en jezelf achter de rest verschuilen zodat je zelf zo min mogelijk water vangt 🙂 . Deze attractie heeft twee ‘duikvluchten’. De eerste vond mijn zoon nog wel te doen, maar de 2e vond hij toch echt wat te hoog en dus hebben we deze attractie (helaas) overgeslagen.

De mijnen in met The Mine Train

Sinds ons bezoek aan de Efteling is mijn oudste zoon een beetje terughoudend als het op achtbanen aankomt. Ik heb hem toen meegenomen in de Vogel Rock en dat was toch iets te heftig voor hem. Toen hij The Mine Train in Slagharen zag, wilde hij er dan ook niet in. Van wat ik heb gezien valt deze achtbaan trouwens best mee en ziet hij er erg leuk uit!

4. Attracties in het park voor oudere kinderen/volwassenen (> 12 jaar)

Wat je misschien al is opgevallen is dat Slagharen vooral gericht is op kinderen tot een jaar of 12 qua attracties. Maar dat wil niet zeggen dat er voor de oudere kinderen (en volwassenen) niets te beleven is. De eerder besproken attracties zijn ook al leuk om in te gaan, maar er zijn nog een paar echt spannende attracties in Attractiepark Slagharen!

Twee keer over de kop in achtbaan Gold Rush

Eerder in dit artikel kwam The Mine Train al voorbij. Achtbaan Gold Rush doet dat echter nog een schepje bovenop en is een achtbaan waar ze in andere attractieparken jaloers op zijn! Je wordt bijvoorbeeld 3 (!) keer gelanceerd (2 keer vooruit en 1 keer achteruit). Ook ga je 2 keer over de kop en bereik je een hoogte van 33 meter. Genoeg om je portie adrenaline te krijgen dus!

Heel vaak over de kop gaan in Enterprise

De Enterprise is een attractie voor diegenen die niet bang zijn om heel veel loopings achter elkaar te maken. Toen ik een jaar of 25 geleden voor het eerst in Slagharen was, besloot ik hier in te gaan. Je zit in een (dichte) gondel, zonder gordel, en gaat eerst als in een soort centrifuge ronddraaien. Wanneer je hard ronddraait gaat de arm waar de gondels aan bevestigd zijn omhoog. Het gevolg: je maakt meerdere loopings achter elkaar en hebt het gevoel gewichtloos te zijn!

Omlaag vallen in de Freefall

Mocht je nu nog meer gewichteloosheid willen voelen, dan is er ook de Freefall nog. In deze toren wordt je eerst omhoog getakeld naar een hoogte van 40 meter. Vanaf daar val je ineens in volle snelheid omlaag. Let wel op: voor deze attractie moet je minimaal 1.40 m en maximaal 1.95 m!

Een hele persoonlijke souvenir: je eigen knuffel ontwerpen!

Tijdens onze dagen op het park gingen we ook op zoek naar een leuke souvenir voor thuis. En aan souvnirs is geen gebrek bij Slagharen. Op het park zijn meerdere winkels te vinden zoals de Main Store, de John’s Craftmans Shop en de Aqua Mexicana shop. Maar voor de kinderen is er nog iets veel specialers: de Best Friends Factory. Hier kunnen jouw kids hun eigen knuffel ontwerpen! Dit ontwerpen bestaat uit 5 stappen:

1. Kies je knuffel

IMG_20200722_201048_922

2. Kies de outfit die jij het mooiste vindt

IMG_20200722_201051_684

3. Kies een hartje uit, doe eens wens en doe het hartje in de knuffel

IMG_20200722_201053_994

4. Vul de knuffel met zo veel (of zo weinig) vulling als jij wilt

5. Geniet van je knuffel!

IMG_20200722_201059_092

Nadat de knuffel klaar is, krijg je ook nog een ‘geboorteakte’ mee waar je de naam van de knuffel en de ‘geboortedatum’ op in kunt vullen. Ook krijg je een handige rugzak waar je kids hun knuffel zelf in kunnen vervoeren 😉 .

Conclusie

Zoals je eerder in deze blog al hebt kunnen lezen was ik positief verrast door het Attractiepark Slagharen. Het wordt tijd dat mensen Slagharen niet meer als Ponypark gaan zien, maar een volwaardig attractiepark. Ik denk wel dat het park vooral gericht is op de wat kleinere kinderen (tot een jaar of 8), al kun je je ook prima als ‘groter’ kind of volwassene vermaken. Wij hebben uiteindelijk 4 hele dagen van het attractiepark kunnen genieten en hebben ons geen moment verveeld! In de volgende blog vertel ik je meer over het Vakantiepark én het Waterpark wat het geheel nóg leuker maakt.

* Deze blog is een samenwerking met Slagharen. Disclaimer

2 thoughts on “Op vakantie naar Slagharen – Het attractiepark *

 1. Beste,

  Wat een leuke blog!

  Ik heb eigenlijk een vraagje wat ik nergens kan terug vinden! Wij gaan dit weekend naar Slagharen en wij vroegen ons af hoe duur het is om een knuffel te maken.

  Alvast bedankt.

  Mvg

  Ginny

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge