Vakantieblog – Iris Parc Birkelt Luxemburg

Vakantieblog – Iris Parc Birkelt Luxemburg

vakantie blog camping iris parc birkelt

Vandaag, 2 weken geleden vertrokken wij voor een welverdiende vakantie richting het mooie Luxemburg. Nog maar een maand of 3 geleden besloten wij dat Iris Parc Birkelt onze vakantiebestemming zou worden. Na de, toch wat tegenvallende, vakantie van vorig jaar naar Italië, vonden wij de afstand naar en omgeving van Luxemburg een prima bestemming voor onze tweede vakantie met J. In deze blog onze ervaringen met Iris Parc Birkelt.

Het prachtige Klein Zwitserland

Van tevoren hadden wij, uiteraard, al even gekeken wat een mooie vakantiebestemming zou zijn voor dit jaar. Wij wilden op relatieve korte rijafstand van Nederland onze vakantie door gaan brengen. Voor mijn gevoel moest het wel buiten Nederland zijn om écht dat vakantiegevoel te krijgen. Aangezien wij wel al in België, Duitsland en Frankrijk samen waren geweest, maar nog niet in Luxemburg, besloten we dat we daar naar gingen kijken. Daarnaast vonden wij het ook belangrijk om een mooie omgeving te hebben, en dan is Klein Zwitserland een echte aanrader!
klein zwitserland luxemburg omgeving bergen

Met een WC-rol onder je arm over de camping?!

Dit jaar zou het eerste jaar zijn dat B. naar een camping op vakantie zou gaan. Ik ben vroeger wel vaak op vakantie naar campings geweest, maar B. kwam niet verder dan hotels en appartementen. B. haar grootste vrees was om met een WC-rol onder haar arm over de camping te moeten lopen. Vanaf het eerste moment was het dan ook wel duidelijk dat het wel een “luxe” camping moest gaan worden. We gingen op zoek naar wat de mogelijkheden voor een Glamping waren. We zagen van alles voorbijkomen: van boomhutten tot Safaritenten; het was het allemaal net niet. Totdat ik opperde om een stacaravan te huren. Een eigen WC, een eigen badkamer, een aparte kamer voor J.; het klonk B. allemaal als muziek in haar oren. Een stacaravan moest het dan ook echt gaan worden!

Taalbarrières of een Nederlandse Kolonie?

Nu bleek onze research niet echt mega goed doordacht te zijn. Als wij op vakantie gaan willen wij, normaal gesproken, zo min mogelijk Nederlanders tegenkomen. Het met handen en voeten duidelijk proberen te maken van wat je nu eigenlijk nodig hebt in een winkel heeft zo zijn charmes, vinden wij. Wat blijkt? Op Iris Parc Birkelt kun je bijna alleen maar Nederlands praten. Ik denk dat ongeveer 90% van de camping bevolkt wordt door Nederlanders. In eerste instantie was dit toch wel een domper voor ons. Maar wat bleek? Eigenlijk is dat helemaal zo slecht nog niet. Je legt toch net wat makkelijker contact met andere mensen als je dezelfde taal spreekt en ook J. kan zich prima redden, ondanks dat hij nog weinig praat. Zelfs het personeel, dat ook uit een aantal Luxemburgse mensen bestaat, spreken prima Nederlands!

Campers, Caravans, tentjes, Safaritenten en Stacaravans

Toen wij bij de camping aankwamen werden wij heel vriendelijk ontvangen. Na betaling van de toeristenbelasting en een borg, kregen wij de sleutel van onze stacaravan. Wij bleken aan de buitenkant van de camping te staan en hadden de laatste caravan van die straat. Wij zaten vlakbij een van de speeltuintjes van de camping. Het grote voordeel was dat er zo goed als geen auto’s door de straat kwamen. Er loopt een weg in een cirkel door de camping, waar toch wel redelijk wat verkeer is, dus wat dat betreft is het prima aan de rand van de camping. Ik moet wel zeggen dat iedereen keurig netjes reed, maar dat kan ook niet anders met al de kinderen die rondrennen. De camping is een hele leuke mix van allerlei soorten “kampeerders”.  Van grote luxe campers, tot mensen in een heel klein autootje met alleen een tentje, er komt van alles voorbij!

camping caravan camper luxemburg tent

Een extra (top)matras en nieuw wasrek

Op de camping is het natuurlijk altijd wat inleveren qua luxe en comfort. Dat betekend natuurlijk niet dat je kapotte spullen moet hebben en ook een goede nachtrust is belangrijk. Helaas sliepen wij, en dan met name B., de eerste nacht alles behalve goed. Het hele dunne matras bleek een aanslag op haar bekken en rug te zijn in verband met de zwangerschap. Toen we bij de receptie aankwamen was daar alle begrip voor en binnen een kwartier stond het personeel met een extra (top)matras voor de deur van onze caravan! De rest van de nachten hebben wij stukken beter geslapen. Toen later die week het droogrek het begaf, liepen we wederom even langs de receptie. Ook dit werd binnen een half uur geregeld met een nieuw droogrek bij onze caravan. Qua service dus echt een dikke 10!

Een indoorspeeltuin en een zwemparadijs voor goed EN minder goed weer

De eerste paar dagen dat wij op de camping waren hadden wij niet zo’n goed weer. Het was maar een graad of 18 en het motregende/miezerde een groot gedeelte van de dag. De eerste dag besloten wij dan ook maar naar de Indoorspeeltuin van de camping te gaan. Een grote tent waarin een klim en klautertoestel is gebouwd wat niet onder doet voor menig indoorspeeltuin in Nederland. Het enige jammere was dat het water op sommige plekken door het kunstgras kwam, waardoor je met natte voeten rondliep.
Naast de indoorspeeltuin, heeft Iris Parc Birkelt ook nog een groot zwembad wat open kan, maar ook overdekt kan worden. Het is een grote koepel die dicht (of open) geschoven kan worden. Toen het wat minder weer was, was het zwembad dan ook dicht. Het zwembad loopt van 90 cm diepte af tot 2 meter in het diepste gedeelte. Het ondiepe gedeelte wordt van het diepere gedeelte gescheiden door een lijn. Daarnaast was er in het diepe gedeelte ook nog een hele stoere draaiende glijbaan waar J. maar al te graag vanaf ging. Op warme dagen was het trouwens wel echt megadruk in het zwembad, dus wellicht dat er nog extra zwemgelegenheden bij kunnen komen. Echt zwemmen zit er niet in met die drukte.

indoor speeltuin vakantie camping slecht weer

Voorzieningen op de camping

Iris Parc Birkelt is een 5-sterren camping en dat is, gezien de faciliteiten, ook goed te merken. Op de camping zijn de volgende voorzieningen aanwezig:

 • Zwembad (kan zowel open als overdekt)
 • Indoor speeltuin
 • Campingwinkel
 • Restaurant
 • Snack hoek (ijs + friet + pizza)
 • Grote speeltuin met meerdere schommels, glijbanen, springkussen, etc.
 • Peuterbad (niet verwarmd)
 • Kleine speeltuin met schommels, glijbaan, klimrek en skate ramps
 • Animatie voor de kinderen (helaas was J. hier nog wat te jong voor)
 • Wasmachines en drogers (€5 per wasbeurt/droger)

Conclusie

Over het algemeen zijn wij super tevreden over ons verblijf op Iris Parc Birkelt. Alle voorzieningen die je op een vakantie nodig hebt zijn aanwezig. De service is uitstekend; overal wordt je prima geholpen. De omgeving buiten de camping is ook erg mooi en er is voldoende te doen in de omgeving, maar daarover meer in een volgende blog. Er zijn een aantal kleine verbeterpunten op de camping. Het zwembad was erg druk bij dit mooie weer waardoor je niet echt kunt zwemmen. Daarnaast was er redelijk wat algenaanslag. De stacaravan zelf was prima in orde; zeker na het extra (top)matras. Iris Parc Birkelt is echt een aanrader om eens naartoe te gaan! Je kunt via hun eigen site of via Vacansoleil boeken.

Waar zijn jullie dit jaar op vakantie geweest? Zijn er nog vakanties die echt aan te raden zijn met (volgend jaar) 2 kleine kinderen?

4 thoughts on “Vakantieblog – Iris Parc Birkelt Luxemburg

 1. Wij zaten er in de eerste week van augustus, net voor jullie denk ik. Het zwembad werd door onze 6- en 9-jarige jongens toch echt te klein gevonden. Immers, vakantie draait voor hen om zwemmen, zwemmen, zwemmen. Verder hadden we 3 dagen non stop regen…. Toch vond ik het erg leuk. Voor ons ook de eerste keer kamperen, dan is een stacaravan een prima optie.
  Dit jaar gaan we naar Landal de Warsberg in Duitsland, even ver rijden en ook in een stacaravan. Maar wel met een groter zwembad en groot buitenbad in de buurt. Misschien een leuke tip? Zien we elkaar daar 😉
  Lisette recently posted…Happy new year!!!My Profile

  1. Ik kan me voorstellen dat het zwembad wat aan de kleine kant was. Voor J was het stukje rondom de glijbaan voldoende; ik denk dat hij wel 50 keer van de glijbaan is geweest. Maar als het regent, kun je inderdaad buiten ook niet veel doen en dan zit iedereen waarschijnlijk in het zwembad. Ik zal eens kijken naar de Warsberg, maar weet nog niet of we dit jaar op vakantie gaan, aangezien zoon 2 over een paar weken geboren wordt… 🙂
   tipsvoorpapas recently posted…Jaaroverzicht 2016My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge