Help, waar is het middagdutje?

Help, waar is het middagdutje?

middagdutje slapen verandering peuter

Ken je dat? Dat je ergens gewend aan bent geraakt en dan veranderd dat ineens? Zo is, of moet ik zeggen was, daar ook het fenomeen middagdutje. Het moment van de dag dat Papa (en Mama) even een moment voor zichzelf hebben. Daarnaast kun je dan ook bijkomen van een intensieve ochtend, of misschien toch wel net even de stofzuiger door het huis heen halen. Maar zal ik je eens iets vertellen? Ook dat moment gaat voorbij!

Slapen op het kinderdagverblijf

Een paar weken geleden ging ik J ophalen van het kinderdagverblijf. Ik vraag altijd even hoe het die dag was gegaan. Of J goed heeft geluisterd, of hij goed heeft gegeten en gedronken EN of hij goed heeft geslapen. Tot dan toe was het antwoord op de laatste vraag vaak volmondig “Ja”. Alhoewel J een periode heeft gehad dat hij ‘s middags wat minder lang sliep; hij ging wel altijd slapen. Tot die bewuste donderdagmiddag een paar weken geleden. De Juf van het kinderdagverblijf vertelde dat J voor het eerst niet had geslapen ‘s middags.

Een eenmalig foutje?

Het was tot nu toe 1 keer eerder voorgekomen dat J z’n middagdutje had overgeslagen. Toen wij op vakantie in Luxemburg waren, had hij dit voor het eerst geprobeerd. Ik kan je vertellen: dat was geen feest. Om 17 uur viel hij als een blok in slaap op de bank in de stacaravan. Toen we hem wakker wilden maken voor het avondeten, was hij de rest van de dag niet meer te genieten en wilde hij ook niet naar bed toe. Ook de dag dat hij op het KDV niet had geslapen was het weer zover: J wilde niet eten en niet slapen ‘s avonds. Gelukkig ging het de rest van de week wel goed en ging hij gewoon ‘s middags slapen.

Al 3 dagen geen middagdutje…

Maar toen was daar afgelopen dinsdag. Samen met B gingen wij J ophalen van het KDV en ook toen kregen wij te horen dat hij niet wilde slapen. Daarnaast had hij ook nog eens erg slecht geluisterd die dag. Je kunt al raden wat er die avond gebeurde. J wilde niet eten en was stikchagrijnig de rest van de avond. Toen hij de woensdag bij zijn Opa was geweest, had hij ook weer niet geslapen. Op woensdag eet hij vaak dan daar avondeten en dat ging gelukkig wel goed. Op donderdag had hij wel weer een dutje op de opvang gedaan, maar vrijdag was het weer zover: geen dutje. Zou dan nu echt het einde van de middagdutjes zijn aangebroken?

Het einde van het middagdutje?

As we speak ligt J nog lekker te dutten in zijn bed, naar een enerverende ochtend. Wij gingen naar de Open Dag van het werk van Opa; hij vond het helemaal geweldig. Na alle indrukken was hij alleen wel helemaal kapot en dat was op de terugweg goed te merken. Vanaf de uitgang naar de auto, en de eerste 20 minuten in de auto, heeft hij de hele buurt bij elkaar geschreeuwd en gehuild. Net voordat wij thuis kwamen, viel hij in zijn autostoel in slaap. Gelukkig kon ik hem zonder veel gedoe in bed leggen en nu slaapt hij al heerlijk een uurtje. Ow, wacht, had ik dat nu maar niet geschreven, want daar hoor ik hem alweer roepen. Ach, Mama is lekker een paar dagen op “vakantie”, dus gaan wij nu maar echte papa-zoon dingen doen; een trein bouwen of zoiets.

Bij welke leeftijd stopte het middagdutje bij jouw kleintje, of slaapt hij/zij nog steeds tussen de middag?

4 thoughts on “Help, waar is het middagdutje?

  1. Zoonlief is 21 maanden, slaapt meestal wel tussen de middag. Af en toe maar een uurtje maar goed. En dan zit ik achter de laptop, hij wordt van het minste geringste wakker…

  2. Onze dochter hield op met tussen de middag slapen nog voor haar 2e verjaardag. Dat was even slikken. Inmiddels is ze bijna 3 en komt het nog wel eens voor dat ze op de terugweg van de oppas als een blok in slaap valt in de auto. Daardoor slaapt ze ‘s avonds vaak niet tot een uur of 21.00. Het is lastig vind ik,dat inschatten of ze de dag vol gaat houden of niet.
    Romy recently posted…Onze (schoen)cadeautjes onder de 10 euroMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge