Wanneer is het tijd om je baby op de eigen kamer te laten slapen?

Wanneer is het tijd om je baby op de eigen kamer te laten slapen?

Het is iets waar veel ouders over twijfelen: je baby op zijn/haar eigen kamer laten slapen. Wat is nu het juiste moment om je kindje te verplaatsen van jouw slaapkamer naar zijn/haar eigen kamer? Omdat ik ondertussen 3 kinderen naar hun eigen kamer heb verplaatst, mag ik mezelf wel ‘ervaringsdeskundige’ noemen. In dit artikel vertel ik over mijn ervaringen en kom je er al snel achter dat er geen eenduidig antwoord is. Uiteindelijk zijn alle kinderen uniek en dat geldt ook voor het laten slapen van baby’s op hun eigen kamer. Ga vooral je eigen gevoel achterna en laat je niet teveel leiden door de mening van andere ouders/familieleden

Disclaimer: Alle adviezen en tips die ik in deze blog besproken worden zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ik vertel wat wij hebben gedaan en waarom dit voor ons goed werkt. Als je twijfelt over bepaalde dingen, overleg dan altijd met een arts of deskundige om te kijken wat voor jou het beste is.

Verschil tussen je eerste kind en de volgende kinderen

Wanneer je voor de eerste keer Papa (of Mama) wordt, is letterlijk alles nog nieuw. Voor je gevoel ligt de eerste bevalling pas net achter je. Ook weet je nog maar amper hoe je een luier moet verschonen. En dan hebben we het nog niet eens over de slapeloze nachten die in het verschiet liggen. Het laatste waar je dan aan wilt denken is het moment dat je kind naar zijn of haar eigen kamer gaat verhuizen. Ook wil je dat kleintje het liefst de hele dag bij je houden. Of misschien ben je wel bang dat er iets gebeurt als je baby niet bij jullie op de kamer ligt. Bij een tweede (of een derde) kindje heb je die bezorgdheid veel minder is mijn ervaring.

Het advies vanuit de wetenschap: vanaf wanneer mag je baby op zijn eigen kamer?

Als het gaat om baby’s op hun eigen kamer te laten slapen, kun je soms felle discussies krijgen. Voor zover ik vanuit verschillende hoeken altijd te horen kreeg, zou 6 maanden het ‘perfecte’ moment zijn om je kind op de eigen kamer te laten slapen. Uit recent onderzoek blijkt echter dat kinderen die eerder naar de eigen kamer verhuizen langer slapen:

Is de kans op wiegendood groter als je baby in zijn eigen kamer slaapt?

De reden waarom die 6 maanden vaak wordt aangegeven, heeft niet alleen met het aantal uren slaap te maken. In een artikel over wiegendood op de website van Veiligheid.nl staat:

Samen slapen

Natuurlijk willen veel ouders hun kind graag bij zich houden, vooral de eerste tijd. Het is heerlijk om je baby bij je in bed te hebben als je wakker bent, om het te voeden en ermee te spelen en te knuffelen. Als je het bedje het eerste half jaar op je slaapkamer zet, slaapt je kindje ook dichtbij en kun je het goed in de gaten houden. Want de veiligste slaapplek voor een kind is zijn eigen wieg of bedje.

Uit dit artikel is echter niet op te maken of er een relatie is tussen het aantal gevallen van wiegendood en het wel of niet slapen op de kamer van de ouders. Ik denk persoonlijk dat het belangrijker is om naar de andere adviezen op de site te kijken. Door de ‘De 4 van Veilig slapen’ aan te houden, zorg je in elk geval voor een veilige slaapomgeving voor je baby.

Baby eigen kamer slapen wanneer

1. Op de rug slapen

Je baby loopt een hoger risico op wiegendood wanneer hij/zij een buikslaper is. Daarom is het belangrijk om je kindje altijd op de rug in het bedje te leggen,

2. In eigen bed of wieg leggen

Veel ouders vinden het fijn om hun kindje dichtbij zich te hebben. Maar je baby tussen jullie in laten slapen is niet heel verstandig. Zo kan je baby onder de dekens terecht komen, of kun je er bijvoorbeeld op rollen. Dit is dan ook iets dat wij de eerste maanden zeker niet hebben gedaan. Sowieso slapen de kinderen maar heel weinig bij ons in bed gelukkig. Een alternatieve vorm van een eigen ledikant is een co-sleeper: een bedje dat je tegen je eigen bed aan kunt zetten. Deze vorm van “samen slapen” noem je co-sleepen.

3. In een slaapzak laten slapen

Hier ben ik zelf ook echt fan van. Want zoals je kindje in jullie bed onder de dekens terecht kan komen, kan dat ook als hij/zij in het eigen bedje ligt met dekens. Onze 2 oudste kids hebben tot hun 3e jaar eigenlijk altijd in een slaapzak geslapen en de jongste doet dat nu dus ook. En als ik je een tip mag geven: deze Puckababy slaapzak is echt ideaal voor de eerste 6 maanden. Als je kindje nu wat ouder wordt, is de Bag Kidz ook heel fijn! Ik schreef hier een tijd terug ook al eens een uitgebreide review over.

4. Laat je kindje in een leeg bedje slapen

Ook dit laatste advies klinkt mij heel logisch in de oren! Op basis van mijn eigen ervaringen kunnen baby’s heel erg woelen in hun slaap. Op het moment dat er dan een grote knuffelbeer in het bedje ligt, kunnen ze daar makkelijk tegenaan komen te liggen. Om die risico’s te voorkomen, kun je het bedje dus het beste leegmaken voor je baby in het bedje gaat slapen.

Veilig slapen op de eigen kamer met een babyfoon

Of je baby nu met 2 weken of 6 maanden naar een eigen kamer verhuisd, een goede babyfoon is toch wel een must have. Vooral als de mama een beetje bezorgd is, zoals bij ons het geval was, is het wel fijn om een oogje in het zeil te houden. Met 3 kinderen hebben wij ook 3 verschillende babyfoons gehad. Maar het grootste verschil zit toch wel tussen wel of geen camera.

Babyfoon met camera

Bij onze oudste zoon wilden wij per se een babyfoon met camera hebben. Naast het kunnen horen van je kindje, vonden wij het (toen) ook heel belangrijk om hem te kunnen zien. Belangrijkste tip die ik je kan geven voor een babyfoon met camera is: ga voor een degelijke oplossing. Wij gingen voor een goedkope variant en die konden we na 2 maanden afschrijven. Een babyfoon waar ik persoonlijk fan van ben is er een van Alecto. Het is een vrij simpele babyfoon, maar er zit een camera op en het bereik is goed. Ook krijg je een geluidje te horen als de babyfoon buiten bereik raakt wat ook wel een must have is.

Babyfoon zonder camera

Zoals ik eerder al schreef verandert er een hoop bij een 2e of 3e kindje. Omdat wij niet hadden gedacht nog een derde kindje te krijgen, hadden we het grootste gedeelte van de babyspullen al weggedaan of verkocht. Waaronder dus ook de babyfoon. En dus moesten we op zoek naar een nieuwe. Omdat wij ons bij de 2e en 3e zoon minder snel druk maakten, was onze behoefte om de kleine via de camera te kunnen zien niet meer zo groot. En dus gingen we op zoek naar een babyfoon zonder camera. We kwam toen uit bij deze Alecto babyfoon met projector. Mijn zus had deze ook en was er erg enthousiast over. Een babyfoon zonder camera, maar wel met een projector die een heelal met ruimteschepen projecteert. En daarnaast ook nog verschillende slaapmuziekjes heeft.

Breng je een tweede baby eerder naar zijn eigen kamer?

Zoals ik eerder in deze blog al schreef, zit er vaak een verschil tussen je eerste kind en de kinderen die daarna komen. Het moment dat onze kinderen naar hun eigen kamer verhuisden, verschilde namelijk bij alledrie…

Onze eerste zoon

Bij onze eerste zoon was, zoals bij alle jonge ouders, alles nieuwe. Dat betekende ook dat mijn vrouw heel erg beschermend en bezorgd was. Zij wilde dan ook alles volgens het boekje doen. Daar kwam alleen wel iets om de hoek kijken waar ze geen rekening mee had gehouden. Mijn vrouw slaapt namelijk heel licht. En een baby, of in ieder geval onze baby’s, slapen nogal luidruchtig… De hele nacht kleine geluidjes waar mijn vrouw dus elke keer van wakker schrok. Uiteindelijk heeft ze het bijna 4 maanden volgehouden om J op onze slaapkamer te laten slapen. Toen was het slaapgebrek te groot en verhuisde hij naar zijn eigen kamer.

Tweede zoon, hetzelfde ritueel?

Onze tweede zoon was, in tegenstelling tot de oudste, een stuk rustiger in zijn slaap. Ook waren wij zelf natuurlijk al een stuk relaxter, omdat we wisten wat ons te wachten zou staan. Maar ondanks, of misschien wel dankzij, dat hij een buikslaper was, ging hij met 2 maanden naar zijn eigen kamer. De babyfoon met camera hielp hier wel bij om mijn vrouw wat meer gerust te houden.

Driemaal is scheepsrecht

En toen werd onze derde zoon geboren… Vanaf moment 1 kon deze jongen niet ‘rustig’ slapen. Continue draaien in bed en de hele nacht kleine geluidjes maken. Ondanks dat dit onze laatste baby is (nee, ik ga geen voetbalelftal maken), besloten we deze al met 3 weken op zijn eigen kamer te leggen. De combinatie van 2 grote broers die veel aandacht vragen én een zwaar slaaptekort brak ons zo snel op, dat we eigenlijk wel moesten. Om het vele draaien en woelen een beetje tegen te gaan, gebruikten wij trouwens een inbakerslaapzak. Het ziet er misschien een beetje zielig uit, maar het werkte perfect voor onze zoons!

Conclusie

Als je je baby op zijn eigen kamer wil laten slapen, is het belangrijk dat je de veiligheidsvoorschriften goed in acht neemt. Zo slaapt je baby het liefst niet op zijn buik, onder een dekbed, of tussen jullie in op bed. De aangeraden “magische” zes maanden hoef je niet altijd aan te houden, maar een goede babyfoon is dan wel erg fijn.

Wil je desondanks toch liever langer samen slapen? Dan is dat natuurlijk ook geen probleem, luister vooral naar wat voor jullie het fijnste voelt. Sowieso is het logisch dat je bij een eerste kindje terughoudender bent, maar tegelijkertijd hoef je jezelf niet te dwingen tot die zes maanden als dat niet prettig voelt. Uiteindelijk is het ook belangrijk dat jullie je rust kunnen pakken met een pasgeboren baby – je hebt het hard nodig!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge