Help, mijn Baby is een buikslaper

Help, mijn Baby is een buikslaper

help baby buikslaper
Nu D bijna 2 maanden oud is, zijn jullie natuurlijk benieuwd hoe het met hem gaat. Na de heftige rollercoaster van 2 weken geleden, doet D het de laatste dagen gelukkig weer stukken beter. Ondanks de ziekenhuisopname en de sonde, blijft hij groeien als kool. Maar waar J al last van had, blijkt ook D moeite mee te hebben: goed (door)slapen. Afgelopen nacht besloten wij om het eens anders aan te pakken en wat blijkt: D is een buikslaper…

Overdag slapen

Een gemiddelde baby zou zo’n 19 uur per dag ‘moeten’ slapen. Nou, ik kan je vertellen, bij J was dat wel even anders. Als J, inclusief de nacht, 10 uur slaap haalde, was dat veel. Nou leken de eerste weken van D wat anders te gaan. We merkten dat hij een stuk rustiger was dan J. Waar J amper stil kon liggen, kan D dat wel een stuk beter. Het slapen overdag gaat op zich wel redelijk bij D. In de kinderwagen en in de auto slaapt hij goed, maar in zijn box wat minder. Tot wij hem vorige week op zijn buik in de box legde. Hij was instantly vertrokken.

Op de buik slapen gevaarlijk?

Op de site van (Kinder)Veiligheid wordt afgeraden om je kindje op zijn buik te laten slapen. Als je kindje op zijn buik slaapt ‘kunnen neus en mond tegen het matras aan komen te liggen, waardoor uitgeademde lucht min of meer wordt vastgehouden en deels weer wordt ingeademd’. Daarnaast heeft je kindje een grotere mobiliteit waardoor hij/zij sneller naar het hoofdeind of voeteneind kan kruipen en daar onder het dekbed of onder kussens, etc. terecht kunnen komen. De afgifte van warmte is kleiner wanneer je kleintje op zijn buik ligt en, tot slot, is de druk op neus en onderkaak groter wat het ademen kan bemoeilijken. Natuurlijk is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

Andere factoren die meespelen bij wiegendood

De site van Veiligheid geeft ook nog een aantal andere factoren die (mogelijk) meespelen bij wiegendood. Naast een buikslaper, wordt warmtestuwing ook als belangrijke factor gezien. Op het moment dat je kindje in een te warme omgeving (te warme kamer, te warme kruiken, etc.) slaapt kan je kindje die warmte niet goed kwijt. Daardoor gaan de bloedvaten van je kleintje verder openstaan en moet het hartje harder werken om het bloed rond te pompen. Hierdoor wordt het hart (te) zwaar belast wat ook wiegendood kan veroorzaken. Naast de manier van slapen en warmte, worden ook roken, samen slapen, (het gebrek aan) borstvoeding, het (niet) gebruiken van een fopspeen en medicijnen als mogelijke oorzaken van wiegendood gezien.

Maar wat als je kind een buikslaper is?

Het liefste probeer je alle risico’s uit te sluiten. De site van Veiligheid geeft aan dat, sinds het advies om je kindje op zijn rug te laten slapen, het aantal gevallen van wiegendood sterk is afgenomen. De vraag is natuurlijk of dat volledig te danken is aan het laten slapen op de rug in plaats van buik, of dat hier allerlei andere zaken (zoals die hierboven) meespelen. Ik kan me voorstellen dat de situaties die de site van Veiligheid aangeeft, voornamelijk voor hele jonge kinderen gelden. D en J zijn vanaf heel klein al ontzettend sterk in hun nek. Ze kunnen/konden zonder moeite hun hoofd lange tijd omhoog houden. Ook het draaien van de ene op de andere kant van het gezicht gaat super. Als D op zijn buik slaapt, houden we hem goed in de gaten, maar zo slaapt hij vele malen beter.

Gebroken nachten

Zoals jullie eerder al konden lezen, sliep D al heel snel op zijn eigen kamer. Sindsdien krijgen wij, en dan met name B, iets meer slaap. Iets meer slaap, betekent echter niet dat D doorslaapt. Verre van dat zelfs. De afgelopen weken mochten wij blij zijn als hij langer dan 2 / 2,5 uur achter elkaar sliep. Gisteren wilden wij daarom toch iets anders proberen. Omdat hij overdag op zijn buik al beter sliep, besloten wij om hem ‘s nachts ook een keer op zijn buik te laten slapen. En daar was het ‘wonder’. D sliep van 22:00 uur tot 04:00 uur!! B ging wel even ieder uur bij hem checken of het allemaal nog goed ging, maar het lijkt er dus op dat wij een buikslaper hebben…

Slaapt jouw kleintje op zijn buik of rug en ben je hier heel bewust mee bezig (geweest)?

 

Disclaimer: Ik adviseer niet om je kindje wel of niet op zijn buik te laten slapen. Ik heb puur mijn ervaringen en afwegingen opgeschreven en waarom dit voor ons goed werkt. Als je twijfelt, overleg dan altijd met een arts om te kijken wat voor jou het beste is.

 

11 thoughts on “Help, mijn Baby is een buikslaper

  1. Wij waren ook nog niet echt bekend met buikslapen, maar lazen wel altijd over de ‘gevaren’. Dan is het inderdaad doen wat goed voelt en goed inlezen en navraag doen

  1. J heeft eigenlijk ook altijd goed op zijn rug geslapen, maar zo blijkt dat elk kindje weer anders is. Als we moeten kiezen tussen elke 2 uur wakker en ‘doorslapen’ is de keuze, voor ons, snel gemaakt.

   1. Wij hebben twee buikslapers. Baby 2 deed het. En nu nr. 3 ook. Ik was blij dat we een aerosleep hadden bij de middelste. Maar na wat inlezen blijkt dat ook alweer achterhaald. Literatuur wijst uit dat het geldklopperij is. Helaas dus alleen ‘goed voor het geweten (of tegen schuldgevoel)’ maar niet echt goed voor je baby.
    Ik vind het voor mijn gemoedsrust wel fijn dat baby naast ons ligt.
    Maar langer en beter slapen zorgt voor betere ouders, daar ben ik ook van overtuigd.

 1. Zelf zou ik het niet aandurven als een kindje dan niet bij papa en mama op de kamer ligt. Je laat het weg in je blog, maar het advies is om een baby de eerste zes maanden bij papa en mama op de kamer te houden ivm wiegendood. Nu neem je dus eigenlijk twee risico’s, en op z’n buik en ook nog alleen op een kamer. Ik zou het zelf niet aandurven.
  Nicole recently posted…Een koopwoning, was dat nou zo verstandig?My Profile

  1. Dat is uiteindelijk het belangrijkste he, dat je er jezelf goed bij voelt. Het klopt dat ze aanraden om je kleintje minimaal een half jaar bij je op de kamer te laten slapen, maar daar heb ik het nut sowieso nooit echt van gezien. Als er iets fout gaat, vraag ik me af of je dat dan beter hoort/merkt als je kleintje op dezelfde kamer ligt, dan op een andere kamer met een babyfoon aan bijvoorbeeld. Maar goed, conclusie is: vooral doen wat je eigen gevoel zegt en waar jij je prettig bij voelt!

 2. Wij hebben ook buikslapers gehad. Ging ook helemaal prima. Nummer 3 vond het zelfs zo fijn, bleek achteraf dat hij een refluxbaby was, dat hij bijna zelf draaide op heel jonge leeftijd. Iets mef een maagklep die lekker afsluit als je op je buik ligt en dat was heel fijn voor hem. Toen hij opgenomen werd in het ziekenhuis met 10 weken hebben ze hem gedwongen om op de rug te slapen met een inbakendoek. Het werkte niet. Bij thuiskomst sliep hij gewoon weer op zijn buik. Tenzij ik hem inbakende, maar al snel wist hij zich los te wurmen en te draaien. Nog steeds nu hij bijna 3 is slaapt hij in op zijn buik. Nooit op zijn rug.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge