Een Slaaptrainer; zin of onzin?

Een Slaaptrainer; zin of onzin?

slaaptrainer zin of onzin Nijntje
Ik denk dat elke ouder van (jonge) kinderen het wel herkend: problemen met slapen. In het begin is het nog vooral omdat de kleine man/vrouw nog ‘s nachts moet eten/drinken. Naarmate je kindje ouder wordt, zijn er andere redenen waarom het naar bed gaan/slapen niet vanzelf gaat. Wij zitten nu in zo’n periode. Naar een aantal tips, schaften wij een slaaptrainer aan. Hoe dat beviel…?

Nooit een echte slaper geweest

Nu J twee maanden geleden 3 jaar (“die jaruh”) geworden is, hadden wij goede hoop dat het met slapen beter zou gaan. Van kleins af aan is J nooit echt een goede slaper geweest, dus eigenlijk hadden we beter moeten weten. Zo duurde het ruim 8 maanden voordat hij voor de eerste keer doorsliep sinds zijn geboorte. Ik moet zeggen dat het wel een stuk beter ging nadat we naar de Osteopaat waren geweest, maar echt doorslapen, nee dat zat er tot nu toe nog niet echt in.

Peuterpuberteit

Sinds we een aantal keer bij de Osteopaat waren geweest, sliep hij wel wat beter en soms zelfs hele nachten door. Totdat hij een jaar of 2,5 was. Toen kwam hij midden in de peuterpuberteit terecht. Buiten een hoop gedoe en het uittesten van de grenzen overdag, kwam daar nog bij dat het ‘s avonds ook weer feest was. J begon steeds meer excuses te zoeken om zijn bedtijd uit te stellen. Dat begon met vragen om een flesje melk, vervolgens wilde hij nog water, moesten wij een (extra) boekje lezen en op de stoel blijven zitten. Achteraf gezien was hij gewoon bezig om te kijken hoe ver hij kon gaan.

Jo Frost

En toen was daar het moment dat wij (en met name ik) er helemaal klaar mee waren. Het bedritueel van J duurde onderhand meer dan een uur. Het begon met douchen. Daarna dus nog boekjes lezen, melk drinken, water drinken, enz. Maar het grootste probleem was nog dat hij de hele tijd uit bed wilde komen als wij uit zijn kamer liepen. Hoe we dit uiteindelijk opgelost hebben, lees je in deze blog.

Een slaaptrainer

Nadat de grootste problemen met het naar bed gaan opgelost waren, diende zich een ander probleem aan. Het naar bed gaan, ging ok, maar vervolgens werd hij telkens om 5 uur wakker. En als meneer dan wakker werd, dan wist hij ineens de weg naar ons bed te vinden. Ik zag al wat vaker het fenomeen slaaptrainer voorbijkomen op Social Media en was eigenlijk wel nieuwsgierig naar de ervaringen. Na wat rondvragen, waren er eigenlijk 2 uitersten. Mensen die heel positief waren en mensen die helemaal niet positief waren. Dat lag vaak niet aan de slaaptrainer, maar aan je kind. De mindere ervaringen kwamen voornamelijk doordat de kids zelf al hadden uitgevogeld hoe ze de slaaptrainer “uit konden zetten”.

Onze Nijntje slaaptrainer

Omdat J nogal een eigenwijze slimme jongen is, twijfelden wij of een slaaptrainer wel zou werken. En toen was daar de redder in nood op Twitter. Michoe stuurde mij een berichtje dat zij nog een slaaptrainer had staan, die zij nooit gebruikt hadden. Een paar dagen later kregen wij hem thuisbezorgd en konden we gaan testen. Het was nog even puzzelen hoe de slaaptrainer werkte, maar uiteindelijk kreeg ik hem aan de praat. Aan de onderkant van de slaaptrainer stel je de (digitale) tijd en het alarm in. Aan de voorkant kun je ook nog de analoge klok instellen. Daarna is het een kwestie van Nijntje laten slapen.

Het nieuwe bedritueel

Nu moesten we dus wel iets aan het bedritueel toevoegen. Je moet de slaaptrainer namelijk nog ‘activeren’. Overdag heeft Nijntje zijn ogen open, maar als je de slaaptrainer aan wilt zetten moeten zijn ogen dicht. Op die manier kun je je kleintje ook uitleggen dat hij moet gaan slapen. Als J nu naar bed gaat, mag hij Nijntje zijn ogen dicht doen. Dit gaat door de grote knop in te drukken voor 5 seconden. Het enige probleem is: als je die knop dan nog een keer 5 seconden ingedrukt houdt, wordt Nijntje weer wakker… Tot nu toe gaat dat gelukkig nog goed #fingerscrossed.

Nijntje slaaptrainer slapen

De eerste ervaringen

De eerste nacht moest J toch wel even wennen. We hebben hem heel duidelijk uitgelegd wat de bedoeling is en dat hij wakker mag worden/op mag staan als Nijntje ook wakker is. Na de eerste nacht stond hij natuurlijk alsnog om half 6 aan ons bed, maar de dagen daarna ging het steeds wat beter. 1 nacht heeft hij zelfs helemaal gewacht tot Nijntje wakker was. Ik ben heel benieuwd hoe de komende dagen gaan verlopen, maar de slaaptrainer lijkt hier toch wel enigszins te werken.

 

Wat zijn jullie ervaringen met een slaaptrainer? Werkt het wel of niet en heb je nog tips?

 

 

2 thoughts on “Een Slaaptrainer; zin of onzin?

  1. Oh dat klinkt goed! Onze dame van 2.5 is ook een ramp met naar bed brengen (gaat wel weer wat beter nu we strenger zijn) en staat regelmatig sochtends vroeg of soms zelfs midden in de nacht naast ons bed. Deze trainer zou voor ons ook een uitkomst kunnen zijn!!
    Marloes recently posted…Juni favorietenMy Profile

    1. Zeker eens proberen; Google eens op slaaptrainer, dan kom je verschillende soorten voor verschillende prijzen tegen. Hopelijk gaat het werken voor jullie dame!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge