Airfryer Adventures – Friet van Zoete Aardappel met Oosterse Gehaktballetjes en suikermaïs

airfryer zoete aardappel friet oosterse gehaktballetjes mais
Het is alweer een tijdje geleden dat ik een (food)blog over de Airfryer schreef. Maar wees gerust: de Airfryer doet het nog steeds en we gebruiken hem nog vaak. Toen wij van de week boodschappen gingen doen, bleken de zoete aardappelen in de aanbieding te zijn. Een prima moment om eens te kijken of je ook van die lekkere Zoete Aardappel Frietjes kunt maken met de Airfryer. Maar op alleen frietjes kun je natuurlijk niet leven. Vandaar dat ik de frietjes combineerde met Oosterse Gehaktballetjes (ook uit de Airfryer) en suikermaïs. Een heerlijke vrijdagavond combinatie dus.

Ingrediënten (voor 4 personen)

Om dit heerlijke, simpele, gerecht van gehaktballetjes, frietjes en maïs op tafel te zetten, heb je de volgende ingrediënten nodig:

Voor de frietjes:

 • 4 of 5 grote zoete aardappels
 • paprikapoeder
 • zout
 • knoflookpoeder

Voor de gehaktballetjes

 • 750 gram gehakt (half om half)
 • paprikapoeder
 • zout
 • knoflookpoeder
 • zoete ketjap
 • paneermeel
 • 2 eieren

Voor de maïs

 • 2 stukken (suiker)maïs
 • boter
 • zout

De Bereiding

De frietjes

Voor de frietjes kun je ervoor kiezen om deze met, of zonder schil te eten. Aangezien de meeste vitamines in de schil zitten, en de schil van de zoete aardappel lekker is, zou ik ervoor kiezen om de schil erom te laten zitten. Ook scheelt dit weer het schillen van de zoete aardappel natuurlijk 😉 . Was de zoete aardappel eerst goed onder de kraan, zodat er geen grond of andere viezigheid op de aardappel achterblijft. Snijd de aardappel eerst in plakken en vervolgens in reepjes.

Afhankelijk van wat jij lekker vindt, kun je ervoor kiezen om dunne, of wat dikkere frietjes te snijden. Dunnere reepjes resulteren in wat krokantere friet, terwijl je bij wat dikkere plakjes wat meer van de zoete aardappel proeft.

Doe de zoete aardappel frietjes in een kom en meng dit met zoet, knoflookpoeder en paprikapoeder.

Doe de frietjes daarna in de (voorverwarmde) Airfryer en bak deze af gedurende 10 minuten op 200 ºC. Voor een vegetarische variant kun je ook bijvoorbeeld bladerdeeghapjes met mozzarella en tomaat met de Airfryer maken.

De gehaktballetjes

Doe het gehakt in een mengkom en voeg hier het zout, het paprikapoeder en het knoflookpoeder aan toe. Meng dit goed door elkaar. Voeg daarna de eieren en de zoete ketjap toe en meng ook dit weer goed.

Wil je ‘normale’ gehaktballetjes maken, in plaats van Oosterse, gebruik dan geen Ketjap

Je zult merken dat het gehakt nu vrij vochtig is. Voeg nu steeds kleine beetjes paneermeel (of beschuit) toe totdat het gehakt wat ‘droger’ aanvoelt en bijna niet meer plakkerig is. Rol nu kleine balletjes van het gehakt. Bak de gehaktballetjes vervolgens in de (voorverwarmde) Airfryer op 180 ºC gedurende 8 minuten.

De maïs

Natuurlijk mag een beetje groente niet ontbreken. De goede voornemens zijn, in tegenstelling tot Sinterklaas, het land nog niet uit. Maar we nemen eens wat anders dan de ‘normale’ groentes die je gewend bent. Geen sla, sperziebonen, of broccoli, maar een maïskolf. Het kost misschien iets meer tijd, maar het is zeker de moeite waard. Kook de maïs eerst totdat je met een vork gemakkelijk in de korrels kunt prikken. Dit varieert, maar kost ca. 30 minuten. Wanneer de maïs gekookt is, kun je deze zo eten, maar het is toch lekkerder om de maïs nog even aan te bakken in een koekenpan. Verwarm wat (room)boter in de pan en bak hier de maïs in aan. Strooi nog wat zout over de maïs en je bent ready to go.

Het eindresultaat

Na een klein uurtje kokkerellen, staat er een heerlijk gerecht op tafel. Ik maakte ook nog wat pindasaus voor bij de gehaktballetjes. Je kunt bij de Toko een soort pindasaus korrels kopen. Dit is stukken beter dan de ‘pindasaus pasta’ van de supermarkt en net zo makkelijk te maken. Omdat zowel de frietjes, als de gehaktballetjes, uit de Airfryer komen, kun je het beste beginnen met de gehaktballetjes. De frietjes koelen namelijk wat sneller af dan de gehaktballetjes. Bij de zoete aardappelfrietjes kun je ook nog wat mayonaise of ketchup serveren.

airfryer adventures zoete aardappel friet mais gehaktballetjes

Heb jij wel eens frietjes van zoete aardappels gemaakt? Of heb jij nog een heerlijk gerecht dat ik echt nog een keer moet maken in de Airfryer. Laat het me zeker even weten! Nieuwsgierig geworden naar de andere Airfryer Adventure recepten? Neem dan hier eens een kijkje!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge