Niet veel tijd, maar toch iets moois en lekkers op tafel zetten tijdens een verjaardag? Een Zwitserse rol is dan ideaal. En door de Giraffe print is deze ook nog eens ideaal om op een kinderfeestje te serveren bijvoorbeeld. Het leuke aan zo’n Zwitserse rol is dat je ook nog eens ontzettend veel kan variëren met de vulling. Van fruit tot chocolade, het smaakt allemaal lekker in combinatie met de slagroom die erin gaat! Vandaag trouwens een geen “Airfryer Adventure“, maar gewoon een bereiding uit de “ouderwetse” oven.
Inhoudsopgave
Een Zwitserse rol die niet uit Zwitserland komt
Je hebt ongetwijfeld al ooit van een Zwitserse rol gehoord. En ongetwijlfeld weet je ook dat het een opgerolde cake is met vaak een laag slagroom en jam ertussen. Maar wist jij ook dat de Zwisterse rol (hoogstwaarschijnlijk) niet eens uit Zwitserland komt?! De oorsprong van de Zwitserse rol is “Centraal-Europa” en volgens geruchten zou het om Oostenrijk gaan. Het originele recept is ontstaan ergens in de 19e eeuw (1).
Wat heb je nodig voor de cake?
Genoeg over de historie en tijd om naar de ingrediënten te gaan voor zo’n heerlijke Zwitserse rol. Het geheim van de Zwitserse rol met Giraffe print zit hem in de 2 verschillende soorten beslag voor de cake zelf. Voor de cake heb je het volgende nodig:
- 3 eieren
- 25 ml olie (liefste zonneboemolie)
- 25 ml water
- 50 gram suiker
- 75 gram bloem
- 10 gram cacaopoeder
Wat heb je nodig voor de ‘vulling’?
Een Zwitserse rol bevat in de meeste gevallen een vulling van slagroom met jam. Omdat het bijna officieel zomer is, maak ik echter geen gebruik van jam, maar van de enige echte zomerkoninkjes, oftewel: Hollandse aardbeien! Voor de vulling heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 250 ml slagroom
- 25 gram suiker
- 1 eetlepel citroen/limoensap
- 250 gram verse Hollandse aardbeien
Aan de slag met het cakebeslag!
Het scheiden der eieren
Begin met het scheiden van de 3 eieren. Dit kun je met de handen doen, maar dit gaat nog al eens fout. En als het fout gaat, dan heb je wel een probleem. Het eiwit zal namelijk alleen maar goed opgeklopt kunnen worden als er geen enkel spoortje eigeel bij zit. Ik gebruik zelf dan ook een eigeel scheider; daar doe je het hele (rauwe) ei in en het eiwit en eigeel worden vanzelf gescheiden; ideaal dus!
Het beslag maken
Doe het eigeel, 15 gram van de suiker, het olie en het water bij elkaar in een mengkom en meng dit met een garde tot een glad mengsel. Ik gebruik zelf al jaren deze Bosch keukenmachine (cadeautje voor mijn vrouw haar verjaardag geweest 😉 ) en die bevalt echt prima! Zet het eigeel mengsel aan de kant en klop vervolgens het eiwit op in een mengkom. Voeg de overige 35 gram suiker gedurende het opkloppen toe totdat het eiwit ‘begint te pieken’. Dit kun je zien door de garde uit het eiwit te tillen. Komt het eiwit omhoog in een mooi piek, dan is het klaar! Meng vervolgens voorzichtig het eiwit door het eigeelmengsel heen. Doe dit voorzichtig, want anders raak je alle luchtigheid van het opgeklopte eiwit kwijt!
De Giraffe print maken
De Zwitserse rol met Giraffe print is natuurlijk niet compleet zonder de Giraffe print zelf 😉 . Maar hoe maak je deze dan?! Je begint met het beslag te verdelen in 2 kommen. Doe ongeveer 1/4e van het beslag in een spuitzak en knip daar het onderste stukje vanaf. Maak nu de Giraffe print op een vel bakpapier die je op een ovenplaat legt:
Zet vervolgens deze ovenplaat in een voorverwarmde oven van 180 ºC en haal de Giraffe print naar ongeveer 2 minuten er weer uit. In de tussentijd meng je de cacaopoeder door de rest van het beslag in de andere kom. Als je de plaat uit de oven hebt gehaald, verdeel je het ‘cacaobeslag’ over de ovenschaal. Bak nu de cake gedurende ongeveer 12 minuten af op 180 ºC.
De vulling maken
Wanneer de Zwitserse rol met Giraffeprint afgebakken is, laat je deze op het aanrecht afkoelen. Ondertussen doe je de slagroom in een mengkom, voeg je daar de suiker en het citroen/limoensap aan toe en klopt je dit op tot de gewenste dikte. Let op: blijf wel in de buurt, anders heb je geen slagroom maar boter 🙂 . Als de cake is afgekoeld doe je de slagroom op de cake en verspreid je dit egaal. Ik gebruik hier zelf altijd pannenlikkers voor; dat werkt perfect! Snijd ondertussen de aardbeien in plakjes. Het mooiste is om ze door de lengte te snijden, zodat je van die hartvormpjes krijgt. Verdeel de aardbeien over de slagroom en rol de cake op tot je een heuse Zwitserse rol met Giraffe print krijgt. Zet de cake nog een aantal uur in de koelkast voordat je hem serveert.
Conclusie: Zwitserse rol met Giraffe print
Toen ik deze Zwitsers rol met Giraffe print voor het eerst maakte, twijfelde ik of de print er wel goed uit zou komen. Gelukkig zag ik al dat dit prima gelukt was toen de cake was afgekoeld en ik stiekem even spiekte. Vooral de kinderen waren meteen super enthousiast toen ze de Giraffe print zagen. “Papa, kijk Giraffe!!” zei onze middelste zoon van 3 meteen. Je snapt, deze Zwitserse rol is zeker voor herhaling vatbaar!
Ziet er echt heel tof uit. Vroeg me al af hoe je die bovenkant had gemaakt. Misschien gaan we deze idd weleens proberen, al weet ik niet of zoiets me zou lukken met de kleuters in de buurt. Vrees dat die tussentijds alle aardbeien op snoepen haha!
Merel | De Mamagids recently posted…Je voeten zomerklaar in slechts 5 stappen
Ja, stiekem is het niet eens zo heel moeilijk haha. Ik had trouwens een extra bak aardbeien gehaald, want ook hier wilden ze alle aardbeien stelen hahaha