Drie kinderen op de achterbank, hoe gaan we dat doen?!

Drie kinderen op de achterbank, hoe gaan we dat doen?!

Als je 3 kinderen hebt en je gaat ergens met de auto naartoe, kun je voor een behoorlijk dilemma komen te staan. De meeste auto’s zijn namelijk niet breed genoeg om 3 autostoeltjes op de achterbank te plaatsen. Maar welke auto’s zijn nu geschikt om wel drie kinderzitjes naast elkaar te plaatsen? In dit artikel vind je daarom auto’s waar je met gemak (of wat moeite) drie autostoeltjes naast elkaar kunt plaatsen. Maar ook vertel ik over de fijnste zevenzitters, onze eigen ervaringen en ervaringen van andere ouders. En tot slot deel ik nog een belangrijke tip waar maar weinig ouders van weten!

In welke auto’s passen wel 3 volwaardige autostoeltjes achterin?

Mocht je geen zin hebben om je kinderen achterin te proppen in je huidige auto, dan is er nog een andere optie. Je kunt natuurlijk altijd nog een andere auto kopen. Een auto waar je dan wel 3 volwaardige autostoeltjes achterin kunt plaatsen. En dan het liefst een auto met 3 Isofix punten natuurlijk. Of je kiest voor een auto met 7 zitplaatsen, dan heb je nog minder gedoe om al je kinderen te vervoeren! Je kunt dan voor een nieuwe auto kiezen (als je budget dat toestaat, of je toe bent aan een nieuwe leaseauto), maar ook zijn er hele goede tweedehands auto’s te koop met voldoende ruimte.

Nieuwe auto’s met mogelijkheid tot drie kinderzitjes achterin

Voor wat betreft de nieuwe auto’s is er een vrij ruime keuze uit auto’s waar je 3 kinderzitjes achterin kwijt kunt. Het betreft hier bijna allemaal modellen waar 7 stoelen beschikbaar zijn achterin. Wel zo handig als je, naast je eigen kids, nog een opa of oma of vriendjes mee wilt zeulen 😉 . Een aantal voorbeelden zijn:

 • Renault Grand Scénic (5 of 7 zitplaatsen)
 • Seat Tarraco (5 of 7 zitplaatsen)
 • Skoda Kodiaq (5 of 7 zitplaatsen)
 • Peugeot 5008 (7 zitplaatsen)
 • Citroën Grand C4 Spacetourer (7 zitplaatsen)
 • BMW 2 serie Gran Tourer (5 of 7 zitplaatsen)
 • Audi Q7 (5 of 7 zitplaatsen)

Tweedehands auto’s met mogelijkheid tot 3 autostoeltjes achterin

Mocht je nu niet het geld hebben of uit willen geven aan een nieuwe auto waar 3 kinderen (op volwaardige autostoeltjes) achterin kunnen, dan zijn er nog genoeg alternatieven. Op de tweedehands markt zijn namelijk voldoende modellen waar je ook met gemak 3 kinderzitjes achterin kunt monteren. Ook hier is vaak weer een keuze tussen een 5 persoons variant of een 7-zits auto

 • Volkswagen Touran (5 of 7 zitplaatsen)
 • Seat Alhambra (7 zitplaatsen)
 • Opel Zafira (5 of 7 zitplaatsen)
 • Mazda 5 (7 zitplaatsen)
 • Citroën C8 (8 zitplaatsen)
 • Fiat 500L (7 zitplaatsen)
Drie kinderzitjes achterbank auto veiligheid

Niet verplicht om voor drie kinderen ook 3 kinderzitjes te hebben op de achterbank?!

Na mijn Twitter oproepje, deed ik ook nog een beroep in een Facebook Blogger groep. En daar kwamen eigenlijk 2 gouden tips uit! Ten eerste blijkt het dus zo te zijn dat, als je al twee autostoeltjes op de achterbank hebt, het derde kindje (mits 3 jaar of ouder) tussen deze stoelen mag zitten zonder een autostoel, zitverhoger, of iets anders. Ik verbaasde mij daar heel erg over, maar op de website Veiligheid.nl van de Overheid staat het toch echt:

Als op de achterbank al twee autostoeltjes en/of zittingverhogers in gebruik zijn en er geen plaats meer is voor een derde, dan mogen kinderen van 3 jaar en ouder op de achterbank de autogordel gebruiken. Het is daarbij niet toegestaan om de driepuntsgordel als heupgordel te gebruiken, door het schuine gedeelte achter de rug te laten lopen.

BubbleBum: een smalle zitverhoger voor smalle auto’s

Het klinkt handig: je oudste kindje hoeft niet in een stoel op de achterbank als hij/zij tussen 2 volwaardige autostoelen in zit. Het nadeel is echter dat, in dit geval onze oudste, nog wat aan de kleine kant is om zonder verhoger in de auto te zitten. De riem loopt niet lekker over zijn borst, maar snijd meer in zijn nek. Omdat dat natuurlijk niet de meest ideale situatie is, kreeg ik gelukkig ook nog een andere tip. Nathalie vertelde mij over de Bubble Bum: een opblaasbare zitverhoger. Deze zitverhoger is speciaal ontworpen voor mensen met een smallere/kleinere auto die toch 3 kinderen op de achterbank willen vervoeren. Ondanks dat ik niet zo’n kleine auto heb, denk ik toch dat ik deze eentje aan ga schaffen!

Wat voor autostoelen hebben wij?

Op dit moment hebben wij nog ‘maar’ 2 kids en is het prima te doen qua autostoelen. Wij hebben D nu in de Maxi-Cosi Axissfix Plus zitten en J in de Maxi-Cosi Rodi XP Fix. Dit zijn op zichzelf al forse autostoelen die veel ruimte innemen. In de auto van B hebben wij voor J een zitverhoger en voor D een Maxi-Cosi 2-way-fix en 2-way-Pearl. Tijdens de stoelendans van afgelopen weekend heb ik allerlei combinaties geprobeerd, waaronder:

                    Van links naar rechts:

 • Axissfix Plus | zitverhoger | Maxi-Cosi
 • Rodi                | Maxi-Cosi    | 2-way-Pearl
 • Maxi-Cosi      | Rodi              | Axissfix Plus

De laatste optie leek enigszins te passen, totdat ik de deur dicht wilde doen. Ik moest de Maxi-Cosi half omhoog duwen om de deur überhaupt dicht te kunnen krijgen. Ook niet echt de ideale oplossing dus…

Hulp van een collega om 3 kinderzitjes op de achterbank te krijgen

Toen ik me geen raad meer wist, schoot mij ineens te binnen dat mijn collega sinds een paar maanden Papa is geworden van zijn derde dochter. Ik besloot zijn ervaringen maar eens te achterhalen hoe hij drie kinderen op de achterbank vervoerd. Zijn auto (Renault Talisman) is wel wat breder dan die van mij (Seat Leon), maar heel veel maakt dat ook niet uit. Hij gaf aan dat, voor korte afstanden, zijn vrouw meestal met de 2 jongste achterin ging zitten en de oudste voorin naast hem zat. Voor langere stukken gebruikt hij de volgende indeling:

                    Van links naar rechts:

 • Isofix stoel | Maxi-Cosi | Zitverhoger met rugleuning

Dit is een beetje dezelfde oplossing als de tweede optie die ik geprobeerd had. Ik vrees dus dat de auto van mijn collega net wat breder is dan die van mij en dat net het verschil maakt…

Andere ouders met drie kinderen op de achterbank

Maar terug naar het dilemma van drie kinderen op de achterbank. Wat doe je als je hulp van andere ouders nodig hebt? Dan schakel je Social Media in. And so I did. Ik stelde de vraag hoe andere ouders met (minimaal) drie kinderen hun drie kinderen op de achterbank vervoeren. Iets eerder zag ik bij Jeanine al voorbijkomen dat zij drie kids op de achterbank vervoerde. Het voordeel dat zij heeft is dat de oudste al geen stoeltje meer nodig heeft. Ondanks dat is het alsnog proppen vertelt zij:

https://twitter.com/Strijkenissuf/status/1015307367070752768?s=20

Naar aanleiding van mijn oproep, kreeg ik via via te horen dat Musetta gebruik maakt van de Multimac. Dit is een soort extra bank die je op de normale bank zet. Hierdoor kunnen drie, en zelfs vier kinderen, naast elkaar zitten op een normale achterbank. Klein minpuntje: het drie-kinder-model kost wel bijna £1.300 (!). De Multimac is voor mij denk ik niet echt een optie, gezien de kosten die het met zich meebrengt.

Ook meldde Elsbeth zich nog even in mijn timeline. Zij gaf aan dat zij de autostoelen van de Hema gebruiken; deze zijn blijkbaar het smalste. In plaats van een Maxi-Cosi schaal (voor baby’s), gebruikt zij de schaal van Mutsy. Deze schijnt ook wat smaller te zijn en dus beter te kunnen passen. Hier ga ik dan ook zeker nog even verder naar kijken!

Conclusie: dit zijn de 5 beste oplossingen om 3 kinderen op de achterbank te vervoeren

Om de verschillende bovenstaande opties samen te vatten, komt het neer op de volgende 5 oplossingen om 3 kinderzitjes in je auto te krijgen:

 1. Brede auto waar 3 stoeltjes op de achterbank passen (let op: ga altijd even een proefrit maken en neem de 3 autostoeltjes dan ook mee!)
 2. Kies een nieuwe 7-zits auto; zo kan er ook nog eens een Opa/Oma of vriendje mee
 3. Kies een goede tweedehands (ruime) 5 of 7 persoonsauto
 4. Geef wat meer geld uit en kies voor een Multimac waar je in een 5 persoonsauto toch 4 kinderen op de achterbank kunt vervoeren
 5. Gebruik een BubbleBum zitje als je oudste kind al wat groter is en je deze toch zonder volwaardige autostoel in het midden van de achterbank wilt vervoeren

Update – met 3 kinderen in de auto

We zijn ondertussen al een tijdje verder en ik heb ervaren hoe het is om 3 kinderen achterin te moeten vervoeren. Wij hebben het geluk dat J vrij groot is voor zijn leeftijd en dus al snel over kon op de Bubble Bum. Zo zat hij toch wat hoger in de auto en kon hij de normale gordel prima gebruiken. Vanaf dat onze jongste zoon geboren is, heeft de middelste in de Maxi-Cosi Axissfix Plus gezeten en dat bevalt tot nu toe prima. De jongste heeft de eerste paar maanden gebruik gemaakt van de Maxi-Cosi Cabriofix met de 2-way-fix, maar zit nu alweer ruime tijd in de Maxi-Cosi 2-Way-Pearl. Sinds kort zit hij ook naar voren gericht, omdat hij te groot begon te worden om achterstevoren te zitten… 🙂 . Al met al is het vervoeren van 3 kinderen op de achterbank soms een uitdaging, maar me uiteindelijk alles meegevallen!

Als jullie zelf nog andere tips hebben, laat het mij dan ook zeker even weten in de comments hieronder!

24 thoughts on “Drie kinderen op de achterbank, hoe gaan we dat doen?!

 1. Struggles hè ! Bij ons ook de derde op komst, onze twee zoontjes 3 en 1 zitten beide nog in een echt stoeltje…
  wij hebben alles geprobeerd maar uiteindelijk de leuke megane van mijn vrouw omgeruild voor een oudere Peugeot 307 sw… die hebben 3 lossen stoelen op de achterbank waardoor alle stoeltjes passen ongeacht de maat, toppie !
  Ook hebben wij gekeken naar een andere lease auto maar dan kwamen wij toch echt uit op een 7 zitter en dat leek ons zonde omdat de oudste niet heel lang meer in een stoeltje zit. Ik ga je in de gaten houden ben heel benieuwd waar je op uit komt !

 2. De autostoel van besafe izi flex fix i-size zou je er drie op de achterbank krijgen, volgens dat ik gelezen heb. We hebben er geen ervaring mee. Een collega heeft een andere auto gekocht.

 3. Wij gebruiken bijna dagelijks de Bubble Bum als zitverhoger. Deze is echt een heel stuk smaller dan een normale en voldoet aan de strenge eisen van het Europese ECE regelement R44/04. Het is een stuk kleiner maar volgens mijn zoontjes zit het prima. Succes!

 4. 1 stoeltje voorin en de volwassene bijrijder achterin tussen de 2 stoeltjes in? Ik heb onze hele vakantie zo achterin gezeten en dat was best prima en gezellig 🙂

 5. Hi,

  De bubblegum zie ik echt als een uitkomst. Maar kan ik de maxi cosy van de baby dan ook zien als autostoel? Bij ons wordt de indeling dan maxi cosy(baby), 4 jarige midden in op de bubblegum en daarnaast de 2 jarige in de volwaardige autostoel.

  1. Hi Jasper, de Bubble “Bum” () is echt een uitkomst idd! Bij ons zit de oudste ook in het midden op de Bubble Bum, de baby in de Maxi-Cosi (die je dus inderdaad als autostoel kan/mag zien) en de middelste in een volwaardige autostoel. Werkt echt perfect!

 6. Leuk artikel 🙂

  Ik heb ook 3 kids: anderhalf jaar, 4 jaar en 7 jaar.

  Wanneer we met 5 weggaan dan zit de oudste achteraan in het midden zonder verhoogkussen maar wel met de Lifehammer autogordel, zodat zijn gordel beter past:
  https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1069067&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fs%2Flifehammer%2Bgordel%2F&name=Zoekresultaten%20voor%20'lifehammer%20gordel

  Wanneer ik met de kinderen alleen op stap ga dan zit de oudste vooraan op een verhoogkussen.
  Een kind mag volgens de wet in België vooraan zitten, zolang ze worden vastgemaakt zoals de wet het voorschrijft:
  https://www.politie.be/5427/vragen/preventie/kinderen-in-de-auto-wat-zijn-de-nieuwe-regels

  Een andere auto is geen optie gezien mijn werkgever geen grotere aanbiedt…

  Die multimac vind ik geniaal maar zoveel geld heb ik er niet voor over.

  1. Die Lifehammer gordel is inderdaad wel een goeie.

   Wel jammer dat je geen grotere auto aangeboden krijgt, maar voorin op een verhoogkussen is dan een goed alternatief inderdaad!

 7. Wij hopen nog een derde kindje te mogen verwelkomen. Voor de korte stukjes in onze kleinere auto zouden wij juist kiezen voor de twee oudste kinderen in een autostoel op de achterbank en de maxi cosi voorin.

 8. Wij hopen nog een derde kindje te mogen verwelkomen. Voor de korte stukjes in onze kleinere auto zouden wij juist kiezen voor de twee oudste kinderen in een autostoel op de achterbank en de maxi cosi voorin.

 9. Blijft voor ons een gedoe. Drie kids in de leeftijd van 2, 4 en 8 jaar. De oudste is klein van stuk. Voorheen reden we een auto van de zaak Peugeot 5008 wat ideaal was. Nu rijden we in een golf. Een Maxi-Cosi tobi achter de bijrijder de oudste op een stoelverhoger in het midden en de laatste op een maxi cosi Rodi. Ideaal? Alles behalve. Ik plaats een dik boek onder de Tobi om het hoogte verschil op te lossen zodat ik de Rodi helemaal tegen de deur kan duwen. Als die eenmaal zit is het prima voor die stoel. Het probleem zit hem in de gordels bevestigen bij de andere twee stoeltjes. Je komt er alleen bij met de kids in volgorde te laten instappen en vast te maken. (Vervelend als je haast) kortom het gaat maar het is verre van ideaal.

  1. Dat klinkt inderdaad niet ideaal, zeker als de oudste klein van stuk is. Wij hebben het “geluk” dat de oudste groot van stuk is en dus al heel makkelijk zonder zitverhoger in de auto kan. De keren dat we echt met z’n 5en in de auto zitten, zijn op 1 hand te tellen. De oudste gaat vaak dan ook voorin op de bijrijdersstoel.

  2. Late reactie maar mag ik vragen welke stoelverhoger je gebruikt? Ik heb 3 kinderen (de oudste is bijna 4, de andere twee zijn iets meer dan een jaar, een tweeling dus). Over de maxi cosi rodi heb ik meer gelezen. Die dus 2x en dan een stoelverhoger. Heb een Seat Leon ST uit 2019 en een andere auto is geen optie.

 10. Wij hebben voor de uitjes met het gezin een Volkswagen Sharan gekocht. In deze auto staan drie volwaardige stoeltjes. En een echte aanrader zijn de schuifdeuren. Voor de korte en kleine stukken hebben we de vrouw haar auto een Ford Fiesta ingericht met drie stoeltjes, twee op de achterbank en 1 op de voorstoel.

 11. toen ik bij de eerste echo erachter kwam dat we van 1 naar 3 gingen was het enige dat door m’n hoofd spookte: welke auto heeft 3x isofix achterin?

  Lang verhaal kort: Ford Focus Stationwagon met 1x Maxi Cosi Axiss in het midden en 2x Maxi Cosi Pebbles aan de buitenkant (daarna werden dit Maxi Cosi Tobi’s)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge