Een nieuwe auto kiezen met 3 kinderen

Een nieuwe auto kiezen met 3 kinderen

Wanneer je aan kinderen begint, zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden. Zo ook het vervoer van je kinderen. Naast dat je moet zorgen voor een veilig autostoeltje zijn er meer dingen om rekening mee te houden. Zeker als je 3 kinderen hebt, dan wil je toch het liefste dat je kids alle ruimte hebben. Zeker met de autostoelen van tegenwoordig, is het al lastig zat om 3 kinderen op de achterbank te krijgen. Maar wat zijn nou de dingen waar je nog meer rekening mee moet houden als je voor een nieuwe auto gaat kijken?

Een nieuwe (lease)auto uitkiezen

Het grote voordeel van een leaseauto is dat je elke 4 jaar een nieuwe leaseauto mag gaan kiezen. Omdat ik nog niet zoveel km’s had gereden, mocht ik mijn huidige leaseauto zelfs nog langer door blijven rijden. Dit was vooral fijn, omdat deze auto toen nog in de gunstige bijtelling (14%) viel. Toen ik mijn vorige leaseauto uitzocht, wisten wij net dat B zwanger was van J. Met 1 kind op komst overwoog ik in eerste instantie nog een kleinere auto. Ben ik blij dat ik uiteindelijk voor een station gekozen heb 🙂 . Met drie kids heb je echt alle ruimte nodig hahaha! Naast kinderwagens en luiertassen moet er namelijk ook nog altijd speelgoed, fietsen, etc. mee…

Praktisch of mooi (of allebei)

Het grote nadeel van praktische auto’s is dat ze nu niet echt bepaald sexy zijn… Het zijn vaak logge auto’s zonder uitstraling, maar met véél ruimte. Google bijvoorbeeld maar eens op de BMW 2 serie Gran Tourer (ook wel bekend als de Pausmobiel), de Citroën C4 Picasso of, by far de ergste, de Dacia Logan MCV… Zelfs al zet je George Clooney achter het stuur, het wordt er niet beter op haha 🙂 . Maar goed, praktisch of mooi, daar moet je een beslissing voor jezelf voor maken. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen, maar daar moet je wel heel diep voor in de buidel tasten (bijv. de Audi Q7 of de Volvo XC90). Toch zijn er een aantal “betaalbare” opties die er wel leuk uit zien én praktisch zijn!

MPV of SUV?

Als je een nieuwe auto voor 3 kinderen gaat zoeken, kom je al snel bij de grotere modellen, zoals een MPV of SUV. Toen ik op zoek ging naar een nieuwe leaseauto, had ik in eerste instantie de volgende auto’s op mijn shortlist gezet:

– Seat Ateca FR
– Renault Grand Scénic
– Peugeot 3008

Ik was natuurlijk al aan Seat gewend, aangezien ik op dat moment al een Seat Leon ST reed, dus die was zeker het overwegen waard. Daarnaast kwam de Renault Grand Scénic op het lijstje vanwege de megagrote ruimte in de auto en toch nog een aardig design. Als laatste op het lijstje stond de Peugeot 3008. Vroeger had Peugeot nog een beetje een stoffig uiterlijk, maar sinds de nieuwe 3008 op de markt is gekomen, vind ik het echt een chique auto geworden.

20200215_161857

Tip van flip: Ga een proefrit maken mét kinderstoeltjes

Mocht je op zoek gaan naar een nieuwe auto, ga dan sowieso een proefrit maken. Op basis van plaatjes op internet en ervaringen van andere mensen kun je geen echt oordeel vellen. Pas op het moment dat je zelf in de auto stapt en een stuk gaat rijden, dan weet je pas of de auto iets voor jou is. Gelukkig kun je bij elke dealer een (gratis) proefrit aanvragen, ook al is het voor een leaseauto. En als je dan toch een proefrit gaat maken, haal dan zeker ook even de autostoeltjes uit je eigen auto en kijk of deze eenvoudig en goed passen in de (potentiële) nieuwe auto. Als je 3 (kleine) kinderen hebt, is het belangrijk dat de kids alledrie de ruimte hebben op de achterbank met al die autostoeltjes.

Andere aandachtspunten bij het zoeken naar een nieuwe auto met 3 kinderen

Behalve voldoende ruimte op de achterbank, zijn er nog andere dingen waar je rekening mee moet houden bij de zoektocht naar een nieuw auto. Want als je kleine kinderen hebt, wil je waarschijnlijk ook op vakantie met de auto. Met kleine kinderen in het vliegtuig kan wel, maar met die 3 van ons zie ik dat niet zo zitten hahaha 😉 . En als je dan met die 3 kids op vakantie gaat, moet er natuurlijk van alles mee. Zorg dan ook dat je nieuwe auto voldoende kofferbakruimte heeft! Niet alleen voor de dagelijkse dingen als boodschappen doen en toch nog ruimte voor een kinderwagen hebben. Maar ook of er voldoende koffers mee kunnen. Mocht die ruimte nu beperkt zijn, dan kun je ook altijd nog een dakkoffer overwegen!

En welke van de 3 auto’s is het nu geworden?

Niet wie van de drie, maar géén van de drie… Toen ik midden in mijn zoektocht zat veranderde er namelijk iets. Naast een Diesel auto, mochten wij nu ook voor een Benzine auto kiezen. En toen kwam mijn favoriete auto van dat moment ineens binnen budget: de Volkswagen Tiguan! Het is niet misschien de meest praktisch auto, maar de kids passen er prima in. En als ik ga kijken hoe vaak wij écht met z’n 5en in de auto zitten en dat langer dan 30 minuten is, dan is dat echt minimaal. Daarnaast vind ik het ook echt een van de mooiste SUV’s die er op dit moment zijn en mijn keuze was dan ook snel gemaakt! Mocht jij een nieuwe auto voor 3 kinderen willen kopen, dan zou ik deze zeker overwegen!

https://www.instagram.com/p/B8mMegOFy1A/

Pijnlijke ‘nieuwe’ bijtelling

Het enige nadeel van deze nieuwe leaseauto is de bijtelling. Omdat de overheid te weinig geld verdiende aan de 14% bijtelling is die verdwenen. Dat betekent dus ook dat mijn nieuwe leaseauto een stuk duurder is geworden. De nieuwe bijtelling is namelijk 22%. Dat betekent dat mijn leaseauto nu netto ongeveer €140 per maand duurder is geworden… Nu moet ik er wel bij zeggen dat deze auto wel wat duurder is qua cataloguswaarde, maar de hogere bijtelling doet veel meer pijn. Wil je nu ook weten wat een nieuwe leaseauto jou (extra) gaat kosten? Ik gebruikte altijd de Bijtelling Calculator van Autoweek hiervoor.

Heb jij een andere auto gekocht toen jij (meer) kinderen kreeg en zijn er nog zaken waar jij speciaal op lette?

8 thoughts on “Een nieuwe auto kiezen met 3 kinderen

  1. Thanks! Ben er ook echt blij mee! Ik kan me voorstellen dat puberbenen idd ook de nodige praktische problemen met zich meebrengen. Een 5008 is dan zeker een prima oplossing!

 1. Waarom wordt een D-Segment stationwagen eigenlijk niet meegenomen in de overweging? Veel mooier qua uiterlijk dan die ahem schuren op wielen (MPV of SUV) , en heeft tevens genoeg ruimte op de achterbank.

  1. Hi Ruben,

   Dat is in dit geval een persoonlijke keuze, maar zou zeker een optie zijn. Ik was op zoek naar een MPV/SUV, vandaar de overweging om het artikel hier op te focussen.

 2. Ik overweeg ook de Tiguan als nieuwe gezins auto en we hebben vooral genoeg ruimte nodig voor 3 kinder stoeltjes en laadruimte! Je schrijft alleen dat het niet de meest praktische auto is, wat bedoel je daar precies mee? Dank je wel!

  1. Hi Suzanne,

   In het segment van de Tiguan, zijn er auto’s die een wat bredere achterbank hebben en daardoor praktischer zijn. Als je echt 3 volwaardige autostoelen achterin kwijt moet, dan is het wellicht beter om de Tiguan Allspace te kiezen; deze heeft (optioneel) nog 2 extra zitplaatsen in de kofferbak. Mocht je toch 3 autostoelen op de achterbank kwijt willen, dan zou ik toch adviseren om bij verschillende dealers mét de autostoelen langs te gaan voor een proefrit. Op dat moment kun je de stoelen in de auto passen en kijken of het wel of niet past. Ik zou ook zeker even bij de Renaul Grand Scénic gaan kijken, want die had in mijn beleving een wat bredere achterbank.

   Mocht je nog meer willen weten, laat het mij zeker even weten!

 3. Dank voor je review, ik ben me nu ook aan het orienteren op de Tiguan. Ik heb ruimte nodig voor een zitverhoger, maxi cosi en een autostoel. Kan jij me vertellen of dat past? Of zou je voor mij de beschikbare ruimte op de achterbank kunnen meten? Dan kan ik het narekenen 🙂

  alvast dank! Groet, Cor

  1. Dag Cor,

   Sorry voor de late reactie, maar het bloggen heeft hier even stil gelegen. Een zitverhoger, autostoel en Maxi-Cosi wordt denk ik wel redelijk krap. Ik heb net ook de achterbank even nagemeten voor je en de breedte van het zitgedeelte is 1.20 m. Wij hebben nu een Axissfix (draaibare autostoel) en een Rodifix (autostoel voor wat grotere kids), maar dan past er alleen een Bubble Bum tussen de 2 autostoelen (wat trouwens ook een prima alternatief is voor een autostoel als een van je kids wat groter is). Mocht je nog vragen hebben, laat het me zeker even weten!

   Groeten,
   Niels.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge