Drie kinderen op de achterbank, hoe gaan we dat doen?!

Drie kinderen op de achterbank, hoe gaan we dat doen?!


Vroeger, toen was alles beter. Toch? Als het op het vervoeren van drie kinderen op de achterbank aankomt wel in ieder geval. Afgelopen zaterdag ging ik de uitdaging aan. Ik probeerde drie (moderne) kinderstoelen op de achterbank te proppen. En dat was geen doorslaand succes kan ik je melden. Natuurlijk is het belangrijk dat je kinderen veilig vervoerd worden in de auto, maar dat heeft dus ook een keerzijde. De autostoelen zijn zo breed geworden dat je dus onmogelijk drie autostoelen naast elkaar op de achterbank krijgt…

Wat voor autostoelen hebben wij?

Op dit moment hebben wij nog ‘maar’ 2 kids en is het prima te doen qua autostoelen. Wij hebben D nu in de Maxi-Cosi Axissfix Plus zitten en J in de Maxi-Cosi Rodi XP Fix. In de auto van B hebben wij voor J een zitverhoger en voor D een Maxi-Cosi 2-way-fix en 2-way-Pearl. Tijdens de stoelendans van afgelopen  weekend heb ik allerlei combinaties geprobeerd, waaronder:

                    Van links naar rechts:

 • Axissfix Plus | zitverhoger | Maxi-Cosi
 • Rodi                 | Maxi-Cosi   | 2-way-Pearl
 • Maxi-Cosi      | Rodi              | Axissfix Plus

De laatste optie leek enigszins te passen, totdat ik de deur dicht wilde doen. Ik moest de Maxi-Cosi half omhoog duwen om de deur überhaupt dicht te kunnen krijgen. Ook niet echt de ideale oplossing dus…

Hulp van een collega

Toen ik me geen raad meer wist, schoot mij ineens te binnen dat mijn collega sinds een paar maanden Papa is geworden van zijn derde dochter. Ik besloot zijn ervaringen maar eens te achterhalen hoe hij drie kinderen op de achterbank vervoerd. Zijn auto (Renault Talisman) is wel wat breder dan die van mij (Seat Leon), maar heel veel maakt dat ook niet uit. Hij gaf aan dat, voor korte afstanden, zijn vrouw meestal met de 2 jongste achterin ging zitten en de oudste voorin naast hem zat. Voor langere stukken gebruikt hij de volgende indeling:

                    Van links naar rechts:

 • Isofix stoel | Maxi-Cosi | Zitverhoger met rugleuning

Dit is een beetje dezelfde oplossing als de tweede optie die ik geprobeerd had. Ik vrees dus dat de auto van mijn collega net wat breder is dan die van mij en dat net het verschil maakt…

Andere ouders met drie kinderen op de achterbank

Maar terug naar het dilemma van drie kinderen op de achterbank. Wat doe je als je hulp van andere ouders nodig hebt? Dan schakel je Twitter in. And so I did. Ik stelde de vraag hoe andere ouders met (minimaal) drie kinderen hun drie kinderen op de achterbank vervoeren. Iets eerder zag ik bij Jeanine al voorbijkomen dat zij drie kids op de achterbank vervoerde. Het voordeel dat zij heeft is dat de oudste al geen stoeltje meer nodig heeft. Ondanks dat is het alsnog proppen vertelt zij:

https://twitter.com/JuliaflynnNL/status/1015307367070752768

Na wat heen en weer praten. kreeg ik via via te horen dat Musetta gebruik maakt van de Multimac. Dit is een soort extra bank die je op de normale bank zet. Hierdoor kunnen drie, en zelfs vier kinderen, naast elkaar zitten op een normale achterbank. Klein minpuntje: het drie-kinder-model kost wel bijna £1.300 (!). De Multimac is voor mij denk ik niet echt een optie, gezien de kosten die het met zich meebrengt.

Ook meldde Elsbeth zich nog even in mijn timeline. Zij gaf aan dat zij de autostoelen van de Hema gebruiken; deze zijn blijkbaar het smalste. In plaats van een Maxi-Cosi schaal (voor baby’s), gebruikte zij de schaal van Mutsy. Deze schijnt ook wat smaller te zijn en dus beter te kunnen passen. Hier ga ik dan ook zeker nog even verder naar kijken!

De Gouden Tip(s)?

Na mijn Twitter oproepje, deed ik ook nog een beroep in een Facebook Blogger groep. En daar kwamen eigenlijk 2 gouden tips uit! Ten eerste blijkt het dus zo te zijn dat, als je al twee autostoeltjes op de achterbank hebt, het derde kindje (mits 3 jaar of ouder) tussen deze stoelen mag zitten zonder een autostoel, zitverhoger, of iets anders. Ik verbaasde mij daar heel erg over, maar op de website Veiligheid.nl van de Overheid staat het toch echt:

Als op de achterbank al twee autostoeltjes en/of zittingverhogers in gebruik zijn en er geen plaats meer is voor een derde, dan mogen kinderen van 3 jaar en ouder op de achterbank de autogordel gebruiken. Het is daarbij niet toegestaan om de driepuntsgordel als heupgordel te gebruiken, door het schuine gedeelte achter de rug te laten lopen.

Nadeel is echter dat, in dit geval J, nog wat aan de kleine kant is om zonder verhoger in de auto te zitten: de riem loopt niet lekker over zijn borst, maar snijd meer in zijn nek. Omdat dat natuurlijk niet de meest ideale situatie is, kreeg ik gelukkig ook nog een andere tip. Nathalie vertelde mij over de Bubble Bum: een opblaasbare zitverhoger. Deze zitverhoger is speciaal ontworpen voor mensen met een kleinere auto die toch 3 kinderen op de achterbank willen vervoeren. Ondanks dat ik niet zo’n kleine auto heb, denk ik toch dat ik deze eentje aan ga schaffen!

Als jullie zelf nog andere tips hebben, laat het mij dan ook zeker even weten in de comments hieronder!

 

10 thoughts on “Drie kinderen op de achterbank, hoe gaan we dat doen?!

 1. Struggles hè ! Bij ons ook de derde op komst, onze twee zoontjes 3 en 1 zitten beide nog in een echt stoeltje…
  wij hebben alles geprobeerd maar uiteindelijk de leuke megane van mijn vrouw omgeruild voor een oudere Peugeot 307 sw… die hebben 3 lossen stoelen op de achterbank waardoor alle stoeltjes passen ongeacht de maat, toppie !
  Ook hebben wij gekeken naar een andere lease auto maar dan kwamen wij toch echt uit op een 7 zitter en dat leek ons zonde omdat de oudste niet heel lang meer in een stoeltje zit. Ik ga je in de gaten houden ben heel benieuwd waar je op uit komt !

 2. De autostoel van besafe izi flex fix i-size zou je er drie op de achterbank krijgen, volgens dat ik gelezen heb. We hebben er geen ervaring mee. Een collega heeft een andere auto gekocht.

 3. Wij gebruiken bijna dagelijks de Bubble Bum als zitverhoger. Deze is echt een heel stuk smaller dan een normale en voldoet aan de strenge eisen van het Europese ECE regelement R44/04. Het is een stuk kleiner maar volgens mijn zoontjes zit het prima. Succes!

 4. 1 stoeltje voorin en de volwassene bijrijder achterin tussen de 2 stoeltjes in? Ik heb onze hele vakantie zo achterin gezeten en dat was best prima en gezellig 🙂

 5. Hi,

  De bubblegum zie ik echt als een uitkomst. Maar kan ik de maxi cosy van de baby dan ook zien als autostoel? Bij ons wordt de indeling dan maxi cosy(baby), 4 jarige midden in op de bubblegum en daarnaast de 2 jarige in de volwaardige autostoel.

  1. Hi Jasper, de Bubble “Bum” () is echt een uitkomst idd! Bij ons zit de oudste ook in het midden op de Bubble Bum, de baby in de Maxi-Cosi (die je dus inderdaad als autostoel kan/mag zien) en de middelste in een volwaardige autostoel. Werkt echt perfect!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge