Airfryer Adventures: Cheesecake uit de Airfryer

Airfryer Adventures: Cheesecake uit de Airfryer

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik een foodblog deelde over de Airfryer. Wij hebben onze Airfryer XL nu bijna 4 jaar (!) en ben nog steeds super tevreden. Ik kan je zeggen, het is echt de beste aankoop van de afgelopen jaren! Naast de gebruikelijke ‘friet met frikandellen’, kun je namelijk nog veel meer met een Airfryer. Wat dacht je van drumstickets uit de Airfryer, of zoete aardappelfrites? Maar wist je dat je ook goed kunt bakken met de Airfyer?! Ik maakte namelijk al eens een Fruit Crumble uit de Airfryer. Vandaag staat het volgende (zoete) gerecht op de planning: Cheesecake uit de Airfryer!

Cheesecake uit de Airfryer?

Ik hoor je al denken: maar cheesecake is toch een no bake gerecht? Nou, nee dus! Je kunt inderdaad een kwarktaart maken waar je door middel van gelatine een ‘vaste’ taart door krijgt, maar een cheesecake is toch echt wat anders ;-). De originele New York Cheesecake is namelijk een cheesecake die in de oven gebakken hoort te worden. Of in de Airfryer dus, want dat gaat ook prima! Het wordt dan geen ‘normaal’ formaat met een springvorm van 20 of 24 cm, maar een kleinere springvorm. Voor deze variant heb ik een springvorm van 12 cm gebruikt. Deze past namelijk perfect in de Airfryer!

Benodigdheden

Naast de (kleine) springvorm heb je natuurlijk nog meer nodig. Een Airfryer is namelijk wel handig als je een Cheesecake uit de Airfryer wilt maken natuurlijk 😉 . Daarnaast heb ik voor de bodem van de Cheesecake gebruik gemaakt van Bastognekoeken. Je kunt deze ook vervangen door Maria biscuits of andere ‘simpele’ koekjes. Ik vind echter de combinatie van bastognekoeken en cheesecake perfect! Voor het maken van zo’n kleine variant van de cheesecake, heb je verder nog de volgende ingrediënten nodig:

  • 10 stuks Bastognekoeken
  • 50 g roomboter (ongezouten)
  • 300 gram Mon Chou
  • 75 g Crème Fraiche
  • 75 g Suiker
  • 1 ei
  • 1 sinaasappel

De Bodem

Het maken van een cheesecake is helemaal niet zo moeilijk. Dat zie je natuurlijk al een beetje terug aan de hoeveelheid ingrediënten die je moet gebruiken, maar ook de bereiding zelf stelt niet zo veel voor. Begin in ieder geval met de bastognekoeken,. Het makkelijkste kun je deze in een plastic zakje doen en met een deegroller (of een hamer van je kinderen 😉 ) tot fijne korrels rollen. Smelt vervolgens de roomboter in een pannetje, wacht tot de boter gesmolten is en neem het pannetje van het vuur. Meng vervolgens de bastognekruimels door de boter heen en verdeel dit over de bodem van de (kleine!) springvorm. Druk vervolgens de kruimels aan totdat je een vaste bodem hebt. Als je dit hebt gedaan, zet je de springvorm met bodem even in de koelkast.

Cheesecake Airfryer bodem

De Cheesecake (vulling)

Begin met de Airfryer aan te zetten op 160 ºC. Een Airfryer heeft niet veel tijd nodig om warm te worden, maar het is wel beter om hem toch even voor te verwarmen. Neem nu een mengkom en doe hier de Mon Chou, Crème Fraiche en suiker in en meng dit met behulp van een garde of mixer tot een glad beslag. Voeg tijdens het mixen de eieren 1 voor 1 toe. En dan komt het Secret Ingredient: Pers een halve sinaasappel uit in het beslag en meng het beslag dan nog een keer goed door elkaar. Je kunt het beste de sinaasappel boven een apart bakje uitknijpen om te voorkomen dat de pitjes in je beslag komen 🙂 . Haal vervolgens de springvorm uit de koelkast en verdeel het beslag over de bodem.

Cheesecake Airfryer beslag

Het bakken

Nu alles in de springvorm zit, is het tijd om de Cheesecake uit de Airfryer te gaan bakken! Doe de springvorm met de Cheesecake in de Airfryer en bak deze gedurende 1 uur op 160 ºC. Controleer na een uur of de buitenkant stevig is en de binnenkant nog niet helemaal stevig is. Zet dan de Airfryer uit en trek deze een klein stukje open. Laat de Cheesecake afkoelen in de Airfryer tot kamertemperatuur en zet deze vervolgens in de koelkast. Hou er rekening mee dat de Cheesecake echt een aantal uren in de koelkast moet staan vóór je deze kunt serveren. Het beste kun je de Cheesecake dan ook in de ochtend maken, zodat je die in de middag of avond kunt eten!

Cheesecake Airfryer before and after

Heb je nog geen Airfryer? Je kunt hier vergelijken waar je de beste deal kunt krijgen! #nospon

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge