Airfryer Adventures – Deel 1: Drumsticks

Airfryer Adventures – Deel 1: Drumsticks

airfryer koken drumsticks gezond healthy

Vanaf vandaag neem ik jullie mee in de wondere wereld die Airfryer heet. In de komende weken ga ik de Airfryer uitgebreid gebruiken voor allerlei verschillende gerechten. Ik weet dat er een hele hoop mogelijk is, maar heb nog geen idee hoe dit gaat bevallen. Vandaag, in dit eerste deel: Drumsticks uit de Airfryer.

De aanschaf van een Airfryer

Voordat we kippetjes gaan bakken, ga ik jullie eerst vertellen hoe en waarom we een Airfryer aangeschaft hebben.
Zoals je hier al hebt kunnen lezen, is het koken mij, bijna letterlijk, met de paplepel ingegoten. Daarnaast hou ik van nieuwe dingen voor in de keuken. Zo hebben wij een Food Dehydrator voor het drogen van kruiden en fruit. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld ook nog een rijstkoker en een stoomapparaat. Het enige nadeel van al deze dingetjes is dat we, door onze wat kleine keuken, weinig ruimte hebben om alles op te bergen. Maar ach, het gaat erom dat je alles kunt doen in de keuken wat je wilt toch?!
Maar toen was daar nog een ander struikelblok: zo’n Airfryer kost toch behoorlijk wat geld. Een “kleine” versie (0,8 kg capaciteit) kost je al gauw €130 en de XL variant (1,2 kg capaciteit) zit al op ruim €180 (!). Nu heb ik het geluk dat mijn opa bij Philips heeft gewerkt en daardoor regelmatig gebruik kan maken van goede aanbiedingen. Toen hij mij afgelopen week belde dat ze de Airfryer XL in de aanbieding hadden voor €140, twijfelde ik dan ook geen moment. Die moest ik hebben!

airfryer philips gezond healthy koken cooking

Unpacking

Niet alleen wij bestelde een Airfryer, maar ook mijn zus en zwager hadden er eentje bij mijn opa besteld. Zij bestelden de kleine variant. Toen ik die kleine variant zag, was ik blij met onze keuze. De Airfryer XL heeft namelijk een digitale panel waar je de tijd en temperatuur in kans tellen, terwijl de kleine variant met draaiknoppen ingesteld wordt. Voor de rest zien de Airfryers er grotendeels hetzelfde uit.
Toen ik thuiskwam met het pakket, maakte ik het (uiteraard) meteen open. Wat mij direct opviel, was dat het een behoorlijk zwaar apparaat is. Wanneer je de Airfryer opentrekt, komt er een mooie bak uit met daarin een frituurmandje. Het grote voordeel is, is dat beide vaatwasserbestendig zijn; ideaal dus! Het frituurmandje is groot genoeg om allerlei verschillende producten in klaar te maken. Dit ga ik de komende tijd dan ook zeker uitproberen.
Naast de Airfryer zit er ook een beknopte handleiding bij en, heel handig, een receptenboek met een aantal recepten. Mocht je nog weinig inspiratie hebben; Pauline heeft op haar website een overzicht van allerlei leuke en lekkere recepten staan!

airfryer unpack xl koken cooking healthy gezond

Het eerste gebruik: Drumsticks

En toen was daar het leukste moment van nieuwe spulletjes: de eerste keer koken met een nieuwe aanwinst. Ik ben de volgende dag meteen even naar de supermarkt gegaan om daar wat drumsticks te halen. Ik had namelijk ergens op internet gezien, dat deze echt heerlijk zijn vanuit de Airfryer. Drumsticks op de “normale” manier klaarmaken vind ik altijd zo’n gedoe. In de pan kun je ze niet echt fatsoenlijk garen, zonder dat de buitenkant verbrand. In de oven garen ze wel beter, maar krijg je vaak toch net niet zo’n krokant laagje eromheen. Je kunt ze natuurlijk ook op de barbecue gooien, maar dan moet je die eerst aansteken en moet het, toch ook wel handig, lekker weer zijn.
Op de buitenkant van de Airfryer staan een aantal symbolen met een tijd/temperatuur aanduiding daarbij. Voor vlees, zoals drumsticks, wordt aangegeven dat deze ca. 20 min. op 200 ºC gebakken moeten worden. Aangezien ik op school altijd netjes de recepten heb moeten volgen, heb ik dat hier ook maar gedaan en daar heb ik zeker geen spijt van gehad! Wat een overheerlijke, malse drumsticks kwamen er uit de Airfryer. En, net zo belangrijk, de buitenkant was echt geweldig knapperig! De smaak van de kruiden aan de buitenkant was ook nog eens goed behouden gebleven.

airfryer drumsticks precooking rauw kip
Voor het bakken

 

Airfryer gezond healthy kip drumsticks prepared gebakken
Na het bakken

Voordelen/nadelen

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, ben ik dus al behoorlijk enthousiast. De Airfryer werkt erg instinctief en de eerste keer bakken gaf een geweldig resultaat! Was het dan alleen maar positief? Bijna wel! Het enige, kleine, nadeel was dat het vel van de kip enigszins zat vastgekoekt aan het frituurmandje van de Airfryer. Wij hadden de tip gekregen om de binnekant van de airfryer-bak te bekleden met aluminiumfolie, maar dat hadden we helaas niet meer in huis. Gelukkig kunnen die onderdelen van de Airfryer dus in de vaatwasser, waardoor je deze alleen maar even met heet water en een beetje sop af moest doen, voordat de vaatwasser de rest kon doen.

Voorlopige conclusie

Na de Airfryer één keer gebruikt te hebben, kan ik natuurlijk nog geen volledig oordeel geven. Tot nu toe ben ik er wel heel erg tevreden over. Ik ga de komende weken de Airfryer nog veelvuldig gebruiken voor o.a. quiches, cakes en uiteraard ook frietjes! Als ik de volgende keer weer iets lekkers heb kunnen maken, zal ik er zeker nog een stukje over gaan schrijven. Voor nu kun je mij alvast rekenen tot de club van #Airfryerfans.

Heb jij al overwogen om een Airfryer aan te schaffen? Of heb je al een Airfryer en heb je nog een super lekker recept wat ik zeker moet proberen? Let me know in the comments!

7 thoughts on “Airfryer Adventures – Deel 1: Drumsticks

  1. Hi, wij hebben net een nieuwe airfryer gekocht, juist omdat je op een gezondere manier wat lekkers klaar kunt maken. En ik weet zeker dat deze drumsticks er bij pappa wel in gaan! Voor aankomend weekend eens uitproberen.

  2. Ik heb de XXL versie. Soms lees ik in een recept dat je moet voorverwarmen, laat ik dat nu nergens kunnen vinden in de gebruiksaanwijzing. Hoe verwarm je de xxl airfryer voor?

    1. De XXL versie is ideaal he? Dat voorverwarmen is niets anders dan de Airfryer aanzetten zonder er iets in te doen ;-).
      Soms doe ik dat wel, maar vaak gaat het ook goed zonder voor te verwarmen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge