De Keukenprins(es) Tag

De Keukenprins(es) Tag

keuken prins tag koken

Een tijdje terug las ik op de blog van Breg De keukenprinses TAG. Laat koken nou net een van mijn favoriete hobby’s zijn! De laatste keer dat ik het checkte, was ik trouwens geen prinses, maar een prins, dus vandaar dat ik de TAG nu omgedoopt heb tot de Keukenprins TAG. Welk voorwerp ik het meeste in de keuken gebruik, welk recept ik heb meegenomen vanuit mijn ouderlijk huis en nog veel meer lees je in deze blog.

Waar komt jouw passie voor koken vandaan?

Ik start de TAG eerst even met een nieuwe vraag. Ik denk dat het namelijk goed (en leuk) is om te weten waar je passie voor koken nu eigenlijk vandaan komt. Ik ga er, voor het gemak, maar even vanuit dat koken je passie is, als je deze TAG invult :-).
Maar goed, waar komt mijn passie nu vandaan? De passie voor koken is eigenlijk, bijna letterlijk, met de paplepel ingegoten. Mijn vader en moeder hebben allebei een verleden in de horeca: chef-kok en gastvrouw. Daarnaast wilden zij een eigen restaurant starten, tot ik en vervolgens mijn zussen geboren werden. Naast deze spreekwoordelijke paplepel, heb ik zelf ook bijbaantjes in de horeca gehad en heb ik zelfs een opleiding op het gebied van voeding gevolgd. Niet zo gek dus, dat ik het leuk vind om af en toe uitgebreid in de keuken te staan!

Welk voorwerp wordt het meest gebruikt in jouw keuken?

Dit zijn, by far, toch wel mijn messen! Zoals ik “vroeger” heb geleerd, begint goed koken bij een goede mise en place (voorbereiding). En om je goed te kunnen voorbereiden heb je goed materiaal nodig. Ik kan dan ook echt niet meer zonder mijn koksmessen. Nogal een verschil als je dit met B. vergelijkt; zij is opgegroeid om alles met een aardappelmesje te doen. Ook dat blijft knap hoor: een compleet stuk varkenshaas tot saté verwerken met zo’n bot mesje, alle bewondering daarvoor, maar doe mij dan maar een vlijmscherp koksmes.

Wat is het allerlekkerste gerecht dat je ooit zelf hebt gemaakt?

Ik moet zeggen dat ik zelf nogal gecharmeerd ben van mijn eigen stoofvlees. Het is echt een gerecht waar je de tijd voor moet nemen, maar wat achteraf gezien, altijd zeker de moeite waard is! Ik heb op de planning staan om dit binnenkort weer eens te maken; ik zal er dan zeker even een blog over schrijven. Een van de geheimen achter dit heerlijke stoofvleesrecept is toch wel de combinatie van peperkoek met appelstroop. De peperkoek geeft een hele goede binding en combineert perfect met de zoete appelstroop.

stoofvlees stoven sucade peperkoek laurier keukenprins

Vertel eens over je grootste keukenramp!

Om maar met de deur in huis te vallen: als ik kook, lijkt het vaak alsof er een ramp heeft plaatsgevonden. Ik ben vaak met duizend-en-een dingen tegelijk bezig, dus heb te weinig tijd om alles netjes te houden. Maar goed, ik heb gelukkig nooit een gerecht echt compleet laten mislukken (voor zover ik mij kan herinneren dan). Ik heb wel wat kleinere keukenrampjes gehad. Zo had ik ergens gezien dat je heel gemakkelijk de schaall van een ei kan halen door de bovenkant en onderkant van de schaal te halen en vervolgens het ei “uit de schaal” te blazen. Het gevolg: ik stond met een compleet geëxplodeerd ei in de keuken…
Daarnaast ben ik ook wel eens vergeten om een gedeelte van de deksel van de blender erop te doen en dan de blender aan te zetten; ook toen alles onder het eten.

Wat is je favoriete kookboek?

Vroeger werkte ik nog wel regelmatig met kookboeken, maar dat is tegenwoordig een stuk minder. Sinds ik B. heb leren kennen, ben ik meer op gevoel gaan koken. Dat is trouwens erg goed voor je creativiteit kan ik je vertellen! Daarnaast gebruik ik vaak recepten van internet, waar ik dan mijn eigen draai aan geef. Een gerecht echt helemaal op recept maken uit een kookboek, doe ik eigenlijk nooit meer. Behalve bij het bakken van taarten, dan kan het wel nog handig zijn.
De kookboeken die ik vroeger trouwens wel heel leuk vond, waren die van Jamie Oliver. Hij beschrijft alles super eenvoudig en het klinkt altijd heerlijk.

Jamie Oliver kookboek keukenprins

Wat is jouw succesrecept voor een etentje met vrienden of familie?

De familie is ook fan van het stoofvlees, maar gelukkig kan ik meer koken dan dat. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om risotto te maken. Ik maak het dan wel op de “enige goede manier” natuurlijk: zelf bouillon maken van kip(penbotten), de risotto in een pan doen en schepje voor schepje de bouillon toevoegen. En dan tussen de scheppen bouillon door de soep helemaal in de risotto laten trekken. En uiteraard ook een goede witte wijn erbij: zowel in de risotto als bij het gerecht zelf.
Een ander, altijd succesvol, “gerecht” is saté van varkenshaas. De varkenshaas in blokjes snijden, met een ketjap marinade minimaal 1 nacht laten zien en vervolgens bakken op de BBQ; goddelijk!

Wat is jouw ultieme keukenhack?

Wij proberen 1 x per week weekboodschappen te doen. Wij kopen dan drinken en langer houdbare producten. Ook kopen we dan vlees en vis, die we thuis in de diepvries doen. Het gevolg is dat we soms vergeten om het vlees/de vis uit de diepvries te halen. Het is dan nog half bevroren als we willen gaan koken. Nu zag ik laatst ergens dat je dan het beste een pan op z’n kop kunt zetten. Hier leg je dan het bevroren product op en daar bovenop zet je weer een pan gevuld met een beetje koud water. Het schijnt dat de pannen dan de kou uit het product halen, en het binnen no-time ontdooid is. Ik heb  het nog niet thuis geprobeerd, maar het klinkt hoopvol.
Een ander trucje dat ik gebruik, is kauwgom eten bij het snijden van uien. Normaal gesproken komen mijn emotionele kanten erg snel naar boven bij het snijden van uien, maar als ik kauwgom eet, is er niets aan de hand.

Welk recept heb je meegenomen uit je ouderlijk huis?

Mijn moeder maakte vroeger de lekkerste Spaghetti Bolognese! Een vrij simpel recept van half-om-half gehakt, paprika, ui, knoflook, gezeefde tomaten, tomatenpuree en, het geheim van de chef: een paar goede scheuten rode wijn. De rode wijn zorgt voor een heerlijke volle smaak en is ook geschikt voor kinderen; de wijn verdampt namelijk heel snel tijdens het koken. Bij het serveren nog wat heerlijke parmezaanse kaas erbij en zelfs J. eet het! Omdat dit ook weer zo’n heerlijk gerecht is, dat je snel op een doordeweekse avond kunt maken, zal ik ook hier binnenkort een blog over schrijven!

Tot slot: welke drie producten zijn volgens jou onmisbaar in ieders (koel)kast?

Ik ben in de afgelopen jaren behoorlijk besmet door het Surinaams eten virus. Vandaar dat je hier in huis altijd knoflook zult vinden. Daarnaast schiet uitgebreid koken er, met name doordeweeks, nog wel eens bij in. Vandaar dat we ook altijd een pak met wraps in de kast hebben liggen. Het laatste product dat je ook echt in huis moet hebben is Bouillonpoeder. Ik gebruik dit steeds vaker als “vervanger” van zout en het zorgt echt voor een vollere smaak van je gerechten.

knoflook garlic keukenprins tag

Zo, hopelijk heb ik met deze blog jullie bijna omgetoverd in fanatieke keukenprins(ess)en. Ik ben natuurlijk ook benieuwd naar jullie antwoorden op deze hele leuke en originele vragen, dus laat het me weten als jullie de TAG ook invullen. Vergeet dan ook niet even te vermelden dat deze TAG van BregBlogt vandaan komt.

Oh, en Hanna, Simone en Kelly, vullen jullie hem ook in; ik zie bij jullie altijd zulke lekkere dingen voorbij komen!

6 thoughts on “De Keukenprins(es) Tag

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge