Een tweede kindje, wat is het “ideale” leeftijdsverschil?

Een tweede kindje, wat is het “ideale” leeftijdsverschil?

zwanger tweede kindje leeftijdsverschil voordelen

Vandaag had ik een uitgebreide “discussie” met een collega op mijn werk. Hij is net papa geworden van zijn 3e kindje en we hadden het over leeftijdsverschil tussen de kinderen. Zijn eerste twee kinderen schelen 4 jaar onderling en tussen zijn tweede en derde kindje zit een verschil van 2,5 jaar. Ik was dan ook erg benieuwd wat de “beste keus” was. Natuurlijk heb je niet altijd wat te kiezen, maar mocht je kunnen kiezen, wat zou dan “het beste” zijn? Een groot of een klein leeftijdsverschil?

Groot leeftijdsverschil

Een groter verschil qua leeftijd, met name in de beginperiode, kan zo zijn voordelen hebben. Zo gaat de oudste al naar school toe en kun je jezelf volledig focussen op de kleinste van de twee. Daarnaast is de oudste dan, als het goed is, ook al zindelijk en heb je nog maar één kindje dat in luiers rond loopt. Een ander voordeel is dat de oudste op dat moment ook al (wat) zelfstandiger is. Al met al heb je dus wat meer ruimte en tijd om aan de kleinste spruit van de familie te kunnen besteden. Ook kan de oudere spruit de jongere onder zijn/haar hoede nemen en een (goed) voorbeeld zijn.

Klein leeftijdsverschil

Zijn er dan alleen maar voordelen als je kinderen onderling wat meer verschillen, of is een kleiner verschil qua leeftijd ook fijn? Als je kinderen wat minder qua leeftijd verschillen, kunnen ze natuurlijk wel wat meer met elkaar optrekken. In het begin is dat, denk ik, nog minder. Als ze vervolgens richting de 5-10 jaar oud gaan, is het wel fijn dat ze met elkaar dingen kunnen doen. Daarnaast is de oudste nog niet uit de luiers, als de jongste geboren wordt. De totale periode dat er kids in luiers rondlopen is dan ook (wat) korter, dan wanneer ze meer verschillen qua leeftijd. Aan de andere kant moet je natuurlijk wel meer luiers kopen als je boodschappen gaat doen. Een ander voordeel is dat, als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, ze samen dingen kunnen ondernemen en niet “helemaal alleen” zijn.

Een bewuste keuze?

Wij zijn meer een beetje “Team kleiner leeftijdsverschil”. Ik denk dat het fijn is als je kinderen wat dichter bij elkaar liggen qua leeftijd. Op die manier kunnen ze makkelijker met elkaar spelen. Ook qua dagjes weg en vakantiebestemmingen, kun je dit denk ik makkelijker op elkaar afstemmen, dan wanneer er een groter leeftijdsverschil is. Uiteindelijk is, hoe cliché het ook klinkt, het belangrijkste dat ze goed op kunnen groeien. Daarnaast blijft  het natuurlijk altijd maar de vraag of je de keuze überhaupt kunt maken. Toen wij een paar maanden terug te horen kregen dat B. een te snel werkende schildklier had, was de kans dat ze zwanger kon worden op dat moment minimaal. Dat was toch wel een flink baalmoment, want wij wilden graag een tweede kindje. Toen we er een paar weken later achterkwamen dat ze toch zwanger was, waren we super blij!
Wanneer ons 2e kindje geboren wordt, is J. nog net geen 3 jaar oud; dit past wat mij betreft in de categorie “dicht bij elkaar”. Het is nu nog even afwachten hoe J. er mee om zal gaan dat hij grote broer wordt, maar dat komt vast goed!

Wat zou jouw voorkeur zijn, mocht je meerdere kindje willen of al hebben? Een groter leeftijdsverschil of een kleiner leeftijdsverschil, of maakt het je helemaal niet uit?

10 thoughts on “Een tweede kindje, wat is het “ideale” leeftijdsverschil?

 1. Zelf geef ik de voorkeur aan tussen de 2,5 en 3 jaar ook. Ik zou volgende maand zwanger moeten raken en dan zou het kindje geboren worden rond Liam zijn tweede verjaardag. Dat zit er gelukkig nog even niet in, ook omdat ik nog aan de anti depressiva zit. Maar als het even kan dan zou binnen een half jaar tot een jaar toch denk ik wel weer zwanger willen zijn.
  Mèlanie recently posted…Meet the bloggers… Meet Marijke en HannekeMy Profile

  1. Heftig dat je aan de anti-depressiva zit. Ik hoop dat je daar snel van af bent en je binnen half jaar tot jaar weer zwanger bent. Zou fijn zijn als je wens om nog keer zwanger te worden uitkomt he!

 2. Hier 22 maanden verschil tussen de oudste en jongste. Ik vind het ideaal omdat ze al sinds het vroege begin ontzettend veel aan elkaar hebben. Ze zij elkaars beste vrienden en hebben veel lol. Nou is dit nu het geval, maar ze zouden het net zo goed niet met elkaar hebben kunnen vinden. Mijn zus en ik schelen ook zoveel maanden en ik zag dit als ideaal. Ik had heel veel geluk dat dit me ook gegund was.

 3. Er zit hier precies 1 jaar en 8 maanden tussen de twee oudste pfff tropenjaren
  Nou heb ik gelukkig een man die heel veel doet
  En ook altijd kookt hier 🙂
  Maar buiten dat vond ik het kleine leeftijdsverschil zwaar . In het begin tijdens mijn zwangerschap heel zwaar het valt niet mee zwanger zijn en een 1 jarige rond hebben lopen
  En ons oudste dochtertje van 1 was een echt handenbindertje .
  Nu zijn ze net 6 en 7 bijna 8
  maar nu is het zwaar op sommige momenten omdat ze vaak competitie hebben het altijd beter willen zijn dan de ander pfff
  En vaak ruzie. De voordelen dat ze altijd elkaar hebben en smorgends met elkaar spelen zodat ik en mijn man nog heerlijk kunnen blijven liggen 🙂
  en leuk om te zien hoe ze samen over hun klas praten de kinderen leerkrachten
  De oudste zit nu in groep 4 de tweede in groep 3 waar de oudste vorig jaar zat dus super schattig als de oudste dingen vertelt over de klas waar haar zusje nu zit .
  nu heb ik ook een derde kindje
  Jasmijn ze is nu 7 maanden oud .
  En nu zie ik het verschil super relax vind ik het wat oudere leeftijdsverschil.
  En ook schattig om te zien hoe graag de oudstr op past op jasmijn. Zo kenden ik het nog niet
  Ook super schattig hoe leuk de jongste reageert op haar 2 oudere zussen .
  Een hele nieuwe ervaring voor mij
  Wat je met een klein leeftijdsverschil niet meemaakt

 4. Omdat moeders hun lichaam meer dan 2 jaar rust hebben kunnen geven tussen de zwangerschappen, is het lichaam ook helemaal hersteld en ben je beter voorbereid op een nieuwe zwangerschap en bevalling.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge