Mini Kamado BBQ – Prima alternatief voor een Big Green Egg

Mini Kamado BBQ – Prima alternatief voor een Big Green Egg

LET OP: VANAF WOENSDAG 10 AUGUSTUS IS DEZE MINI KAMADO BIJ DE ALDI IN DE AANBIEDING VOOR €99

Volgende week staat er voor het eerst heerlijk lenteweer voor de deur. Na een aantal maanden van herfst en winter, en alle Airfryer Adventures, kan de barbecue weer uit de schuur gehaald worden. Na een aantal jaren lopen aanklooien met wegwerp bbq’s, standaard houtskool barbecues en zelfs een tafelmodel, besloot ik het nu anders te gaan doen! Ik ging op zoek naar een (mini) Kamado BBQ, oftewel een keramische barbecue.

1. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Kamado BBQ’s en ‘gewone’ barbecues?

Een Kamado barbecue is een keramische barbecue. Dat wil zeggen dat de hele bbq gemaakt is van een soort aardewerk. Dit aardewerk wordt 2 of 3 keer gebakken in een oven op hele hoge temperaturen (boven de 1.000 ºC). Dit zorgt ervoor dat je met een Kamado tot hogere en beter beheersbare temperaturen kunt gaan werken. Ook zit er in een Kamado een ingebouwde thermometer waardoor je de temperatuur goed in de gaten kunt houden. Op die manier kun je met een Kamado verschillende kooktechnieken gebruiken, zoals grillen en schroeien. De keramiek zorgt er echter ook voor dat de bbq heel lang zijn warmte vashoudt. Dat is perfect om bijvoorbeeld Pulled Pork mee te maken.

Mini Kamado barbecue the basterd alternatief

2. Green Egg, Kamado Joe, Grill Guru en The Bastard

Toen ik mij in de wereld van Kamado barbecues ging verdiepen, kwam ik vaak dezelfde merken tegen. De welbekende (Big) Green Egg, maar ook Kamadao Joe Grill Guru en The Bastard doken keer op keer op. Al deze verschillende merken zijn keramische barbecues en hebben dezelfde werkwijze. Van wat ik op verschillende forums gelezen heb, maakt het dan ook niet zo veel uit welk merk je kiest. Het verschil is vooral de grootte en het uiterlijk (en de naam) waar je voor betaalt.

3. Wat betaal je voor een Kamado barbecue?

Toen ik op zoek ging naar een keramische barbecue, schrok ik behoorlijk van de prijzen. Voor een medium grootte (rooster van ca. 30-40 cm) ben je, afhankelijk van het merk al gauw tussen €500 en €1.000 kwijt. Dan heb je nog niet eens iets bijzonders. Voor een groot formaat Kamado (rooster van ca. 40-50 cm) ben je meer dan €1.000 kwijt voor de goedkopere varianten. Een Big Green Egg Large kost vaak al bijna €1.500. Omdat ik het leuk vind om te bbq’en, maar niet zulke hoge bedragen wil betalen voor een barbecue, ging ik op zoek naar een alternatief: de mini Kamado

Keramische barbecue zomer

4. De mini Kamado

Ben je ook geschrokken van de hoge prijzen van de ‘normale’ of grote Kamado’s, wees dan niet getreurd. Er is namelijk een mooi alternatief! Van de meeste merken die je eerder in dit artikel hebt gelezen, zijn er namelijk ook zogenaamde ‘mini varianten’. Je hebt dan wel wat minder ruimte qua rooster (ca. 20 en 30 cm), maar je bent ook véél goedkoper uit. Een mini Kamado koop je al vanaf €150. Ook daar is wel weer een groot verschil, want een Big Green Egg small kost alsnog meer dan €500. Maar mocht je ook deze mini Kamado’s nog wat fors qua prijs vinden, lees dan snel verder. Er zijn namelijk ook mini Kamado’s voor onder de €100!

5. De mini Kamado in de actie bij de Lidl, Aldi en Action!

Mocht je nu net een stapje verder willen dan een standaard houtskoolbarbecue, maar wel willen ‘proeven’ aan het bbq’en op een Kamado, dan is er een mooi alternatief. Ik heb vorig jaar bij de Aldi zelf een mini Kamado gekocht. Eerder had ik er ook al eentje gespot bij de Lidl, maar die had ik net gemist. Ondanks, of misschien wel dankzij, dat het geen merk bbq is, ligt de prijs een stuk lager. Ik heb er bij de Lidl een voor ca. €60 voorbij zien komen en heb uiteindelijk zelf voor rond de €90 mijn mini Kamado bij de Aldi gekocht. Hou de folders de komende weken dus goed in de gaten, want ik vermoed dat de mini Kamado’s ook dit jaar wel weer in de aanbieding zullen komen. Zorg ervoor dat je dan op tijd in de winkel bent, want ze zijn zo op.

Barbecue tafel zelf maken Ikea Bekvam

6. Zelf een bbq tafel maken

Het enige nadeel van de mini Kamdo die ik kocht, was dat er geen (groot) onderstel bij zat. Er zat wel een klein onderstel bij waarmee je de barbecue op je (tuin)tafel kan zetten, maar dat vond ik erg onhandig. Na wat rondneuzen op internet kwam ik een aantal mooie verhalen tegen van mensen die zelf een tafel gemaakt hadden. Hiervoor wordt dan het Bekväm roltafeltje van de Ikea gebruikt. Om zo’n barbecue tafel zelf te maken, moet je de volgende stappen doorlopen:

6.1 Stappenplan voor de bbq tafel

  1. Zorg ervoor dat je de breedste omtrekt van je mini Kamado meet en teken een cirkel die iets kleiner is af op het blad van de tafel;
  2. Gebruik een decoupeerzaag om het gat te maken. Dit gat hoeft niet perfect rond te zijn, want de barbecue valt hier uiteindelijk toch in en dan zie je dat niet meer;
  3. Zet het tafeltje in elkaar volgens de beschrijving en monteer ook het tafelblad;
  4. Het beste kun je wat kachelkoord (of kachelband) rondom het gat van het tafelblad plakken, zodat de hitte van de barbecue het hout niet aantast;
  5. Laat nu je mini Kamado in het gat zakken en zorg dat dit goed vastzit; het gewicht van de barbecue zelf is vaak voldoende zo lang de bbq netjes in het gat valt.
BBQ tafel zelf maken Kamado keramische barbecue

7. Het gebruik

Het gebruik van de mini Kamado is makkelijk. Je legt wat houtskool in de barbecue met wat aanmaakblokjes of aanmaakvloeistof en steekt het aan. Zet dan zowel de klep aan de onderkant van de barbecue open als ook de klep in de deksel. Je kunt eventueel de deksel in het begin ook even open laten staan tot alle houtskool goed brand. Zorg er wel voor dat je grotere stukken houtskool van gelijke grootte gebruikt. De kleine stukjes die in de zakken van bijv. de supermarkt zitten, kunnen de gaatjes voor de luchtinlaat aan de onderkant verstoppen en dan werkt de bbq niet optimaal. Zorg dat de Kamado een half uurtje de tijd krijgt op om temperatuur te komen en ga dan aan de gang! Met de luchtinlaatkleppen aan de onderkant en bovenkant kun je de hoeveelheid lucht regelen en daarmee de temperatuur. Meer lucht = hogere temperatuur.

8. Conclusie

Ik kan me bijna niet voorstellen dat je nog niet overtuigd bent dat jij ook een (mini) Kamado aan moet schaffen! 😉 In het begin twijfelde ik nog een beetje over het formaat van het rooster, maar dat is me 100% meegevallen. We hebben al regelmatig met ons gezin (2 volwassenen en 3 kinderen) met deze mini Kamado zitten barbecueën en hebben geen moment het idee gehad dat het rooster niet groot genoeg was. Mijn ervaringen zijn dat in een (mini) Kamado je vlees (of groenten) veel sneller gaar/klaar zijn dan in een normale houtskoolbarbecue. Ook heb ik al een paar keer Pulled Pork in de mini Kamado gemaakt en ook dat beviel prima. Ik heb maar 1 of 2 keer in 6 (!) uur tijd wat extra houtskool op de barbecue moeten gooien voordat de Pulled Pork klaar was.
Al met al zou ik iedereen aanraden om een keramische barbecue te gaan kopen deze zomer!

Wat voor barbecue heb jij thuis staan en heb jij wel eens een (mini) Kamado overwogen?

One thought on “Mini Kamado BBQ – Prima alternatief voor een Big Green Egg

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge