Kinderfeestje in de gymzaal: sportief genieten voor alle kinderen

Kinderfeestje in de gymzaal: sportief genieten voor alle kinderen

Een kinderfeestje zonder zorgen. Dat zat er de afgelopen 1,5 jaar nou niet echt in met alle coronamaatregelen… Nadat J zijn kinderfeestje vorig jaar al door zijn neus geboord zag worden, leek het ook dit jaar weer niet te gaan lukken. In april zaten we nog midden in de lockdown en kon er dus ook geen feestje georganiseerd worden. Nu er sinds een aantal weken weer wat meer mogelijk is ging ik toch op zoek naar een leuk en origineel kinderfeest voor J zijn 7e verjaardag. Bij toeval kwam ik erachter dat je een kinderfeestje in een gymzaal kunt organiseren!

Een klimpark, de speeltuin, een trampolinepark of toch iets anders als kinderfeestje?

Als eerste vroeg ik natuurlijk wat voor feestje J wilde hebben. Bij andere kinderfeestjes was hij al een keer naar een klimpark geweest en naar een speeltuin. Bij het klimpark klommen ze in hoge bomen en liepen ze o.a. over een touw van de ene naar de andere boom. Allebei erg leuk, maar toch ook leuk om dan zelf iets anders te verzinnen, toch? Het lijstje met activiteiten voor kleuters kun je nog steeds wel als basis gebruiken, maar voor een kinderfeestje moet je toch wat extra’s doen natuurlijk.

Een kinderfeestje in een gymzaal?!

Sinds een aantal weken is J begonnen met Jumpz. Tijdens die lessen leert J de basis van Freerunning. Niet alleen goed voor je conditie, maar ook om te leren hoe je kunt vallen zonder iets te breken. Toen ik daar voor de eerste keer naartoe moest rijden, keek ik natuurlijk eerst even op Google hoe ik daar moest komen. Ik kwam toen op de site van de Gemeente Eindhoven uit en kwam erachter dat je dus gewoon een gymzaal kunt huren als particulier. Niet alleen voor kinderfeestjes, maar ook om een potje te zaalvoetballen met je vrienden bijvoorbeeld.

Apenkooien

Toen ik zelf naar de basisschool ging was gym, by far, mijn favoriete onderdeel. Van trefbal tot blokjes voetbal en van softbal tot ringen zwaaien: ik vond het allemaal leuk. Maar het allerleukste was natuurlijk Apenkooien. Als je een beetje geluk had was je gymleraar (of lerares) creatief genoeg om een superleuk en uitdagend parcours te maken. En dan zo snel mogelijk, zonder de grond te raken, het parcours afleggen! Eigenlijk een soort voorloper van Freerunning dus. Het was dan ook een no brainer dat Apenkooien de basis was van dit kinderfeestje!

Hulp inroepen is zeker geen luxe bij een kinderfeestje in een gymzaal

Waar ik wel een beetje tegenop zag was de hoeveelheid kids. Ik zag mezelf nog niet een heel parcours optuigen en dan ook nog een aantal kids in de gaten (lees: in toom) houden. Gelukkig heb ik een sportieve zus en zwager en dus vroeg ik of ze mij konden helpen. Achteraf gezien was dat zeker geen luxe. In eerste instantie zouden er in totaal 8 kinderen komen en dat was in je eentje echt too much geweest. Helaas meldden een paar kids zich nog af, maar bleven we nog met een leuke groep van 5 over.

Het parcours opzetten

Toen alle kids binnen waren was het tijd om te beginnen. De kids hielden zich bezig met wat ballen aan de ene kant van de zaal, terwijl wij begonnen met het opzetten van het parcours aan de andere kant. Van tevoren konden we online al zien welke materialen er allemaal aanwezig waren, dus konden we ook al een mooi parcours bedenken. Binnen een kwartiertje hadden we alles staan en konden de kids aan de gang.

De eerste run mét cadeautjes

Uiteraard kreeg de jarige de eer om het parcours als eerste te gaan verkennen. Om het extra leuk te maken mochten de andere kinderen hun cadeautjes ergens op de baan leggen. J moest dan, tijdens zijn run, de cadeautjes vinden en meenemen naar het einde toe. Hierdoor werden ze allemaal nog net wat enthousiaster. Nadat J zijn eerste run had gedaan besloten we de kinderen eerst even tot rust te laten komen en te zingen en mocht J zijn cadeautjes uitpakken. En toen was het de beurt aan de rest.

Van freerun rol naar touwen slingeren en eindigen met een trampolinesprong

Het uiteindelijke parcours dat we hadden opgezet zag er als volgt uit:

  • Sprong van het wandrek op een dikke mat (waar springplanken onder lagen) met een freerun rol erachteraan. Dat is een techniek om te zorgen dat je de impact op je knieën, voeten en enkels verminderd
  • Vervolgens rennen over 1 bank die “normaal” staat, dan een bank die op zijn kop staat (en dus heel smal is) en dan weer een bank die normaal staat
  • Aangekomen bij de lange mat en touwen moesten ze zigzaggend van de ene naar de andere kant. Beginnend met blokjes waar ze overheen moesten van de ene mat naar de andere. Vervolgens over een trapeze van de ene mat naar de andere en als laatste met een touw van de ene mat naar de andere
  • Na de matten moesten de kids via een bank schuin omhoog lopen naar een kast. Vervolgens over een bank die tussen 2 kasten hingen naar de 2e kast lopen.
  • Van de kast afspringen (op een aantal zachte matten) en door naar de kleine trampoline voor een mooie afsprong (salto voor de meeste) op een dikke mat

Trefbal met obstakels

Nadat we de kids al behoorlijk hadden uitgeput met het parcours, hadden we nog wat tijd over voor een leuke afsluiter! We besloten een gedeelte van het parcours alvast op te ruimen, maar ook een gedeelte nog te laten staan. Op die manier konden we trefbal gaan spelen mét obstakels. Dit maakt het toch wat leuker dan alleen een lege zaal en recht tegenover elkaar staan. We hielden de regels simpel: als je geraakt werd moest je aan de kant gaan zitten, maar als iemand van de tegenstander geraakt werd, mocht er weer iemand van jouw team terug in het veld.

Moe en voldaan aan de taart

Na 2 uur alle energie uit de kinderen (en onszelf) gehaald te hebben, was het tijd om weer naar huis te gaan. Maar wat is een (kinder)feest zonder taart? Helemaal niets natuurlijk! Omdat je in de gymzaal niet mag eten en drinken besloten we de kinderen mee naar huis te nemen. B had weer eens uitgebreid in de keuken gestaan voor de nodige hapjes, drankjes en heerlijke taart. En als ‘kers op de taart’ hadden we ook nog zoete aardappelfriet uit de Airfryer! Je kon wel zien dat ze allemaal hard gesport hadden, want bijna alles was op aan het einde van het feestje 🙂 .

Een kinderfeestje in de gymzaal: voor herhaling vatbaar?

Die vraag is heel eenvoudig te beantwoorden: Jazeker! Niet alleen is het een heel origineel idee, maar er zijn veel meer positieve dingen. De kinderen kunnen zich helemaal uitleven, ze zijn lekker aan het bewegen en de kosten vallen reuze mee. Als je bijvoorbeeld naar een trampolinepark gaat, ben je al gauw tussen de 15 en 20 euro kwijt per kind. En dat is dan maar voor 1 uurtje springen… Een gymzaal voor 2 uur huren kost hier in Eindhoven maar 40 euro totaal. Je moet natuurlijk dan zelf wel alles opzetten, afbreken en opruimen, maar de kinderen vinden het top om daarbij te helpen. Ik zou dan ook iedereen aanraden om eens een kinderfeestje in een gymzaal te organiseren!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge