Airfryer Adventures – Zoete Aardappelfriet

Airfryer Adventures – Zoete Aardappelfriet

Jullie weten ondertussen allemaal dat je met een Airfryer een heerlijke karamel zeezout cheesecake kunt maken. Ook is de Airfryer uitermate geschikt voor het maken van drumsticks. Je kunt hem ook gebruiken voor een gekookt eitje. De meeste mensen kennen de Airfryer vooral als alternatief voor de vette hap. Om het dan toch nog enigszins verantwoord te maken, besloot ik deze week voor het eerste Zoete Aardappelfriet uit de Airfryer te maken!

De zoete aardappel

De zoete aardappel is een ingrediënt dat hier in Nederland pas sinds kort wat bekender begint te worden. Dit terwijl het toch op de zevende plaats van de belangrijkste voedselgewassen ter wereld staat. In ontwikkelingslanden is het zelfs de belangrijkste voedselbron na rijst, tarwe, maïs en cassave 1. Ondanks dat de zoete aardappel doet vermoeden dat het een aardappel is, is dat helemaal niet het geval. De zoete aardappel is een knol en daardoor een groente 2! Wel zit er veel zetmeel in en kun je hem op dezelfde wijze als een aardappel klaarmaken. Dat verklaart wel ergens de naam dus 😉 .

Zoete Aardappelpatat Airfryer

Zoete aardappel uit de Airfryer met maar 5 ingrediënten

Een zoete aardappel heeft al een zoete smaak van zichzelf. Daarom hoef je deze alleen maar een beetje ‘op te pimpen’. Om deze heerlijke Zoete aardappelfriet te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig voor 4 personen:

 • 3 grote zoete aardappels
 • knoflookpoeder
 • paprikapoeder
 • zout
 • olijfolie

De mise-en-place (voorbereidingen)

Voordat je de Zoete Aardappelfriet in de Airfryer kunt doen, begin je met de volgende voorbereidingen:

 1. Begin met het voorverwarmen van de Airfryer op 200 ºC.
 2. Was vervolgens de zoete aardappels; je hoeft ze niet te schillen!
 3. Snijd ze daarna in plakken van ongeveer 1 cm dik.
 4. Snijd de plakken daarna in de dikte van friet (of patat) die jij het lekkerste vindt.
 5. Doe de friet in een mengkom en voeg hier, naar smaak, knoflookpoeder, paprikapoeder en zout aan toe.
 6. Giet er vervolgens een scheut olijfolie overheen en meng het geheel met een spatel door, zodat de kruiden en specerijen goed verdeeld zijn.
Zoete Aardappel friet uit de Airfryer

Het bakken van de Zoete Aardappelfriet in de Airfryer

Het bakken van de friet of patat kun je op 2 manieren aanpakken. De eerste manier is de makkelijkste waarbij je de friet in 1 keer bakt. Doe de friet gedurende 20-25 minuten in de voorverwarmde Airfryer van 200 ºC en je bent klaar. De 2e methode kost iets meer tijd, maar levert je uiteindelijk wel iets krokantere zoete aardappelfriet op. Je begint dan met de friet eerst ongeveer 15 minuten op 120 ºC ‘voor te bakken’. Bak ze daarna vervolgens nog 12 minuten op 200 ºC af en je kunt aan tafel. Voor de Zoete Aardappelfriet op de foto’s in deze blog heb ik van de eerste methode gebruik gemaakt en dat beviel eigenlijk prima!

Friet bakken Airfryer

Serveertips voor bij de Zoete Aardappelfriet

Het is natuurlijk 1 ding om Zoete Aardappelfriet te maken, maar op 1 been kun je moeilijk lopen. Althans volgens het gezegde van mijn Oma dan 🙂 . Om er een volledige maaltijd van te maken zou ik een van de volgende combinaties bij de friet serveren:

 • Coleslaw salade (witte kool met wat yoghurtdressing, wortelreepjes en rozijnen)
 • Broodje (zelfgemaakte) hamburger
 • Drumsticks uit de Airfryer (begin dan wel met de drumsticks, want die blijven langer warm dan de Zoete Aardappelfriet)
 • Falafel voor een vegatarische variant
 • Gegrilde champignons bestreken met knoflookboter

Gebruik jij wel eens zoete aardappel in jouw keuken?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge