Airfryer Adventures – Tony Chocolonely Karamel Zeezout Cheesecake

Airfryer Adventures – Tony Chocolonely Karamel Zeezout Cheesecake

Ik heb het idee dat chocola met zeezout pas een paar jaar bestaat. Tot ik wat beter ging zoeken en erachter kwam dat de combinatie van karamel en zeezout al veel verder terug gaat. Henri Leroux bedacht deze goddelijke combinatie namelijk al in 1981. Zoals de naam al doet vermoeden is het dus een Fransman die met de eer ging strijken. Het heette dan ook geen karamel zeezout, maar CBS®: Caramel au Beurre Salé (oftewel Salted butter caramel). En als je dat combineert met mijn favoriete taart: Cheesecake, dan kan dat alleen maar goedkomen! Vandaag dus: Tony Chocolonely Karamel Zeezout Cheesecake.

Zoet en hartig combineren

De combinatie tussen zoet en hartig zie je steeds vaker voorbijkomen. Iedereen kent de beruchte PB and J wel: een boterham met pindakaas en jam. Of de peanutbutter cups die chocolade met pindakaas combineert. Of wat te denken van een ouderwetse krentenbol met kaas. Al deze combinaties hebben voor mij 1 ding gemeen: ik ben er geen fan van. Maar op de een of andere manier is dat met chocolade met karamel en zeezout heel anders. Daar kun je mij echt voor wakker maken! En al helemaal als we daar dan een Karamel Zeezout Cheesecake mee maken.

Salted Caramel Cheesecake Airfryer

De Karamel Zeezout Cheesecake

Maar goed, genoeg herinneringen aan vroeger opgehaald 😉 . Tijd om aan de slag te gaan met deze goddelijke taart. Het recept is grotendeels hetzelfde als het recept voor een New York Cheesecake uit de Airfryer die ik eerder al maakte.

Ingrediënten

De ingrediënten die je nodig hebt kun je gelukkig gewoon bij de supermarkt halen. Zorg er in ieder geval voor dat je de volgende zaken in huis hebt, of haalt:

Voor de Cheesecake

 • 1 pak Oreo’s
 • 150 gram Tony Chocolonely Karamel Zeezout
 • 300 gram Mon Chou
 • 75 g Crème Fraiche
 • 50 g roomboter (ongezouten)
 • 50 g Suiker
 • 2 eieren

Voor de topping

 • 1/2 blik gecondenseerde melk
 • 1 eetlepel basterdsuiker
 • 25 gram boter
 • 30 gram Tony Chocolonely Karamel Zeezout

De bodem maken

In tegenstelling tot de bastognebodem van de New York Cheesecake die ik eerder maakte, gebruiken we deze keer Oreo’s. Welke Oreo’s je kiest laat ik helemaal aan jou over, maar de ‘original’ Oreo’s geven het geheel wel een mooi effect. Want een helemaal zwarte bodem bij een taart, die zie je niet zo vaak. Doe ongeveer een halve tot driekwart verpakking Oreo’s in een plastic zak. Pak vervolgens een deegroller (of hamer) en sla die Oreo’s tot moes 😉 . Nou ja, niet letterlijk natuurlijk… Verwarm vervolgens de roomboter in een pannetje, neem het pannetje van het vuur en meng de gemalen Oreo’s door de boter. Doe de bodemmix in een ingevette bakvorm die in de Airfryer past en druk de bodem aan met een lepel. Zet de bodem even in de koelkast.

Karamel Zeezout Cheesecake bodem Oreo's

De Karamel Zeezout Cheesecake vulling

De basis van de cheesecakevulling blijft hetzelfde: pak een mengkom en doe daar de Mon Chou, Crème Fraiche en suiker in. Meng dit tot een glad beslag en voeg een voor een de eieren toe. Zorg ervoor dat het eerste ei volledig is opgenomen voor je het tweede ei erbij doet. Zet in de tussentijd een pan met water op en ‘hang’ daar een kleinere pan in. Doet in deze kleinere pan de Tony Chocolonely Zeezout Karamel en smelt de chocolade (au bain marie). Voeg de gesmolten chocolade toe aan het cheesecakemengsel en zorg ervoor dat het een mooi geheel wordt.

Bakken in de Airfryer

En dan is het tijd voor het makkelijkste gedeelte. Haal de bakvorm met de bodem uit de koelkast, verdeel de Cheesecakevulling over de bodem en zet deze in de Airfryer. Stel de Airfryer in op 150 ºC (klopt, dat is 10 ºC lager dan bij de New York Cheesecake) en bak de Cheesecake in 50 minuten gaar. Prik even met een satestokje in de cheesecake en controleer of de prikker schoon uit de Cheesecake komt. Is dat het geval, dan is de cheesecake klaar. Zet de Airfryer op een kiertje open en laat de Karamel Zeezout Cheesecake ongeveer een uur afkoelen. Zet hem daarna in de koelkast gedurende minimaal 2 uur.

Topping en decoreren

Om deze Cheesecake om te toveren in een echte feestelijke taart is er nog wat extra’s nodig. En wat past er beter bij een Karamel Zeezout Cheesecake dan een karamel topping?! Omdat ‘echte’ karamel zelf maken een heel gedoe is, maken we een variant met gecondenseerde melk. Gecondenseerde melk is eigenlijk gewoon melk met veel suiker erin 🙂 . Doe een half blikje gecondenseerde melk in een pannetje, voeg hier de boter, basterdsuiker en Tony Chocolonely Karamel Zeezout aan toe en verwarm dit op een laag vuurtje. Na een paar minuten begint het te borrelen. Blijf het goed mengen! Na een minuut of 5 zul je zien dat de “karamel” wat dikker wordt en is die klaar. Laat het een paar minuten afkoelen en gebruik dan een lepel om de karamel over de cheesecake te verdelen. Snijd de overgebleven chocolade in kleine stukjes en verdeel dit over de cheesecake.

Conclusie

In het begin twijfelde ik of dit wel een goed idee was. Zeezout Karamel chocolade is lekker. Cheesecake is lekker. Maar is de combinatie ook lekker? Nou, ik kan je vertellen: de combinatie is geweldig! Het zoete van de cheesecake met het zoute van de Zeezout Karamel chocolade vult elkaar perfect aan! Het enige minpuntje is dat het ontzettend machtig is. Gelukkig gaat het hier om een klein taartje, maar zelfs dat is al meer dan genoeg voor 4 personen. Ik neem aan dat ik al jullie twijfels hiermee heb weggenomen en jullie gelijk de keuken in duiken om deze Zeezout Karamel Cheesecake zelf te maken! 😉

One thought on “Airfryer Adventures – Tony Chocolonely Karamel Zeezout Cheesecake

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge