De 10 leukste activiteiten met je schoolkind

De 10 leukste activiteiten met je schoolkind

Toen ik voor de eerste keer Papa werd, had ik geen idee. Geen idee hoe het was om verantwoordelijkheid te hebben over een kind. Geen idee wat je moet doen als hij/zij voor het eerst zijn luier heeft gevuld. Maar ook geen idee wat voor leuke dingen je allemaal met je kinderen kunt doen. Dat bracht mij op het idee om een nieuwe serie met blogs op te zetten: de 10 leukste activiteiten om te doen met je kinderen. In dit eerste eerst deel vertel ik over de 10 leukste activiteiten voor een schoolkind

1. Het voetbalveld

Ok, ik ben misschien een beetje bevooroordeeld met alleen maar jongens, maar het voetbalveld is hier favoriet nummer 1. Van kleins af aan wil J (nu 6 jaar) al voetballen en dat houdt hij nog goed vol. Het lieft gaat hij elke dag even naar het veldje om de hoek. Niet alleen beter dan de hele dag televisie kijken, maar ook voor zijn ontwikkeling. Grove motoriek, fijne motoriek, uithoudingsvermogen. Eigenlijk komt er veel meer bij kijken dan je in eerste instantie zou verwachten! Een perfecte activiteit voor een schoolkind dus.

2. De speeltuin

Het voetbalveld van nummer 1 wordt vaak afgewisseld met de speeltuin. Het voetbalveld en het speeltuintje liggen namelijk naast elkaar. Als J even klaar is met voetballen, wil hij meteen het speeltuintje in. Klimmen op het klimrek, glijden van de glijbaan en optrekken aan de rekstok. Als we wat meer uitdaging zoeken, gaan we naar de speeltuin die iets verderop ligt. Daar hebben ze zo’n grote ‘spinnenweb klimrek’. Ik ben echt onder de indruk hoe makkelijk en hoog hij hier al in durft te klimmen!

3. Het trampolinepark

Een paar maanden geleden ontdekten wij het trampolinepark voor het eerst. Het principe is eigenlijk heel simpel: een grote hal met verschillende soorten trampolines. Hele lange trampolines waar je over kunt rennen. Een speelveld om trefbal te spelen. Maar ook een groot luchtkussen waar je vanaf een trampoline op kunt springen bijvoorbeeld. Helaas is ook het trampolinepark nu gesloten, al heb ik goede hoop dat het binnenkort weer open gaat. En dat is maar goed ook, want daar zouden wij J zijn verjaardagsfeestje gaan vieren!

activiteiten kinderen schoolgaand kind

4. Het zwembad

Nu J bijna aan het einde van zijn zwemlessen is (hij mag binnenkort op voor zijn B-diploma), is het ook leuker om samen naar het zwembad te gaan. Als ze nog geen diploma’s hebben is het vaak meer een last dan een lust om te gaan zwemmen, al kan dat ook leuk zijn. Maar nu hij zelf kan zwemmen kunnen we van de glijbaan, met een strandbal spelen, over de mat in het water rennen en nog veel meer. Natuurlijk blijf je wel nog wat voorzichtig en verlies je hem niet uit het oog, maar hij kan wel redelijk zelf zijn gang gaan.

5. De bioscoop

Naast alle fysieke actieve uitjes, zijn er ook dingen die je kunt doen als je minder zin hebt om te bewegen 🙂 . Op het moment dat die kleine man/vrouw 6 jaar oud wordt, kun je ook leuk met ze naar de bioscoop! Als ze wat jonger zijn is er natuurlijk al de kleuterbios, maar vanaf 6 jaar kunnen ze ook naar andere films. En dat zijn films die voor jou als papa of mama zijnde wellicht ook wat interessanter zijn 😉 . Vanaf 30 juni draait bijvoorbeeld het 2e deel van de Minions film in de bioscoop: Hoe Gru een superschurk werd. Ik heb nu al zin om te gaan!

6. Lekker fietsen

Als je kids wat groter zijn, dan kunnen ze (als het goed is) ondertussen ook echt fietsen. Wij begonnen bij J al met 3 jaar met leren fietsen zonder zijwieltjes en tegenwoordig heb ik alle moeite om hem bij te kunnen houden. We gaan er tegenwoordig dan ook regelmatig op uit met de fiets. Samen met zijn tweetjes naar de stad toe fietsen bijvoorbeeld. Of met zijn allen richting opa’s en oma’s. J en ik op onze eigen fiets en B met de 2 jongste kids in de elektrische bakfiets. Een stukje fietsen is ook ideaal om het avondeten nog wat laten zakken (of stiekem een ijsje te halen bijvoorbeeld 😉 ).

7. Een cake bakken

Vanaf kleins af aan hebben mijn ouders mij en mijn zussen betrokken bij het bereiden van eten. Dat begon met heel simpel wat roeren in een pan. Daarna leren hoe je bepaalde dingen moet snijden en toen we pubers waren “moesten” we allemaal minimaal 1 keer per week koken. Je kunt zeggen dat het bijna letterlijk met de paplepel is ingegoten. Naast dat ik daar heel veel van geleerd heb, vind ik het ook nog eens heel erg leuk. En dat probeer ik dus ook op mijn kids over te brengen. Zo bak ik regelmatig een cake samen met de kids. Zij helpen dan met afwegen, mengen en natuurlijk het leftover deeg opeten. Laatst maakten wij bijvoorbeeld een heerlijke Chocoladecake uit de Airfryer. Heel simpel te maken, maar zóóó lekker!

activiteiten met kinderen schoolgaand kind

8. Een moestuin maken

Een beetje voortbordurend op het helpen in de keuken, is nummer 8 in deze lijst. Ik wil namelijk dat mijn kids snappen waar hun eten vandaan komt. Zo gaan we regelmatig kijken waar ons eten vandaan komt. Bij de Campina Boerderijdagen bijvoorbeeld, of gewoon een tripje naar de stadsboerderij in de Genneperparken. Maar het is natuurlijk nog leuker om zelf je eigen groenten en kruiden te verbouwen. En daar is een moestuin(tje) ideaal voor. Begin met wat potjes met zaadjes en een paar weken later kun je ze al overplanten om zo je eigen moestuin te creëren!

9. Lego bouwen

Zoals een echte Pauperpapa betaamd, ben ik ondertussen een kei in het omkopen van mijn kids, hahaha. Toen wij probeerden J in de nacht ook zindelijk te krijgen, heb ik een afspraak met hem gemaakt. Als hij een week lang niet in zijn luier zou plassen ‘s nachts, mocht hij een mooie Lego set uitkiezen! Hij besloot een mooi politiebureau te kiezen en sindsdien is het helemaal fan van Lego. Vandaar dat hij als verjaardagscadeau een heuse brandweerkazerne van ons kreeg. En vooruit, daar zit ook wat eigenbelang bij. Ik vind het namelijk geweldig om samen met hem Lego te bouwen. Iets wat ik vroeger ook met mijn eigen papa deed, dus ook nog een stukje jeugdsentiment.

10. Samen gamen

Last but not least op dit lijstje staat gamen. Het moment dat ik mijn eerste Nintendo (zo’n 16 Bit NES) kreeg, herinner ik mij als de dag van gisteren. Ik heb alle Super Mario spellen helemaal grijs gespeeld. Ik herinner mij ook nog goed het blazen in de casette als die het weer eens niet deed. Het grote voordeel nu is, dat het blazen in de casettes bij de retro mini versie van de NES niet meer nodig is. Bij deze versie zitten geen cassettes meer, maar hier zit gewoon een harde schijf in. En ook dit is heel goed voor de ontwikkeling en motoriek van je kids. J is groot fan van Mario Kart en allerlei andere spellen op de NES en SNES. Verder op zijn verlanglijstje staat nog een Nintendo Switch, maar daar moet ik nog eens goed over nadenken, hahaha.

Dit was deel 1 van het drieluik over de 10 leukste activiteiten met je kinderen. Binnenkort komen ook nog deel 2 (kleuterfase) en deel 3 (peuterfase) online!

2 thoughts on “De 10 leukste activiteiten met je schoolkind

    1. Die vrijheid is echt wel fijn he?! Ik merk dat je het op een gegeven moment wel zat bent om overal achteraan te lopen en het heel relaxed is als je ze gewoon hun gang kunt laten gaan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge