Tips voor fietsen zonder zijwieltjes

Tips voor fietsen zonder zijwieltjes

Fietsen zonder zijwieltjes
Een van de oudste herinneringen die ik mij nog voor de geest kan halen is het leren fietsen zonder zijwieltjes. Blijkbaar heeft dit jaren geleden zo’n indruk gemaakt, dat ik het me nog als de dag van gisteren kan herinneren. Op een zonnige zaterdagochtend vertrok ik, samen met mijn vader, naar het plaatselijke trapveldje. Ik stapte op mijn fiets, mijn vader liep een paar meter mee en liet me los. Gevolg: ik lag 3 meter verderop op mijn plaat… Zoals jullie deze week al konden lezen, was het nu tijd voor J om te leren fietsen zonder zijwieltjes.

Fietsen met zijwieltjes

Nu ik zelf kinderen heb, kwam deze herinnering nog regelmatig naar voren. Na een half uurtje oefenen, lukte het fietsen zonder zijwieltjes trouwens prima, maar die eerste val is me behoorlijk bijgebleven. Maar goed, terug naar het heden. Voor zijn tweede verjaardag kreeg J een fiets mét zijwieltjes van zijn Opa en Oma. Vanaf het eerste moment was hij helemaal gek van die fiets:

https://www.instagram.com/p/BOMTycThkJ3/

Een loopfiets: onzin of een heel goed idee?

Toen J goed op zijn fiets met zijwieltjes kon fietsen, sprak ik met een collega over het fietsen zonder zijwieltjes. Zijn oudste zoon is een paar jaar ouder dan J, dus die kon al fietsen zonder zijwieltjes. Toen ik vroeg hoe hij dat had aangepakt, had hij een hele goede tip: koop een loopfiets. Ik zag daar nooit zo het nu van in, maar toen hij vertelde dat zijn zoon daar heel veel aan had gehad, begon ik er toch aan te twijfelen. Het klinkt wel logisch he, zo’n loopfiets?! Je kind moet leren om zijn evenwicht te bewaren en de kans dat hij/zij valt is niet zo groot.

Nieuw of tweedehands?

Omdat ik nog een beetje twijfelde over het nu van een loopfiets, en het feit dat J er toch maar kort op zou fietsen, besloot ik (eerst) voor een tweedehandse loopfiets te gaan. Ik streunde Marktplaats af en vond binnen 10 min. al een loopfiets op minder dan 10 km van ons huis. Ik belde de verkoper op en binnen een uur was ik trotse eigenaar van een rode Puky loopfiets!

https://www.instagram.com/p/BWa0ZgeFlyo/

Wanneer is het tijd om de zijwieltjes eraf te halen?

Vooropgesteld: elk kind is natuurlijk anders, dus een vaste leeftijd is er niet op te plakken. Het ene kind kan met amper 3 jaar al fietsen zonder zijwieltjes en sommige hebben daar meer tijd voor nodig. Het ene kindje is misschien wat banger dan het andere en sommige kindjes hebben meer moeite om hun evenwicht te houden, dan de andere. J was met 3,5 jaar wel een beetje klaar met zijn zijwieltjes en drong erop aan dat hij wilde proberen zonder zijwieltjes te fietsen.

Het grote moment

Op zomaar een zaterdagochtend, besloot ik te doen wat mijn vader ook met ons had gedaan: ik haalde van het ene op het andere moment de zijwieltjes van J z’n fiets. We vertrokken naar het plaatselijke trapveldje en ik zei dat we het gewoon gingen proberen en als hij niet meer wilde, we de volgende keer wel weer terug zouden komen. J vond het aan de ene kant spannend, maar had er aan de andere kant ook veel zin in. Het gras van het veldje was wat nat, dus ik hoopte maar dat hij niet te vaak zou vallen… 🙂

Hoe kan dit nou?!

Me op het ergste voorbereidend, liep ik met J het veld op. Ik zette hem op zijn fiets, liep een paar meter mee en liet hem los… Maar he, wat is dit? J fietste gewoon weg. Hoezo vallen, hoezo wankelen? Deze jongen deed net alsof hij al jaren wist hoe hij moest fietsen. Nadat hij een rondje over het veld had gefietst, was hij daar wel klaar mee. J vond dat hij klaar was om op de stoep te gaan fietsen. En zo vertrokken wij na 10 min. van het trapveldje en fietste hij een rondje door de buurt.

Tijd voor een nieuwe fiets

En zo leerde J met 3,5 jaar al fietsen zonder zijwieltjes. En ik weet zeker dat zijn loopfiets daar enorm bij geholpen heeft. Het evenwicht houden heeft hij op die manier heel snel en goed geleerd. Maar nu hij bijna 4 werd, begon hij toch wel heel groot te worden voor zijn (12 inch) fiets. Tijdens de zoektocht naar een nieuwe fiets, viel mij iets geks op. Er zijn heel veel 16 en 20 inch fietsen, maar 18 inch wordt bijna overal overgeslagen. Omdat J groot is voor zijn leeftijd, was 16 inch aan de kleine kant, maar 20 inch aan de grote kant.

Toch maar een kleine(re) fiets

Aangezien de 20 inch fiets echt te groot was, hebben we uiteindelijk toch voor de 16 inch fiets gekozen. Daarbij kon hij goed met zijn voeten op de grond en daar had ik een beter gevoel bij. Ook zagen de kleinere fietsen er veel cooler uit. Uiteindelijk zijn we bij Decathlon (no spon) geslaagd voor een hele coole matzwarte fiets met neon gele accenten. We besloten dat dit dan ook zijn verjaardagscadeau voor zijn 4e verjaardag zou worden.

Wel of geen helm?

Als het op fietsende kinderen aankomt, zijn de meningen onder de ouders stevig verdeeld. Er is een categorie die zweert bij altijd en overal een helm op als je kind gaat fietsen en de andere categorie is ‘anti-helm’. De laatste categorie voert vaak aan dat er ‘vroeger ook geen helmen waren en wij zijn er toch ook niet slechter op geworden?’. Ik moet zeggen dat ik zelf ook niet zo stond te springen om mijn kind een helm op te doen, maar aangezien hij net zo klunzig als zijn vader kan zijn, besloot ik dat het toch wel verstandig was. Daarbij kwam ook nog dat ze een bijpassende helm in dezelfde winkel hadden liggen! Ik heb er geen moment spijt van gehad, want hij heeft die helm al een paar keer écht nodig gehad…

DFRX2230

Conclusie

Aangezien het nogal een lange blog aan het worden is, zet ik nog even de belangrijkste zaken op een rijtje:

 • Koop al redelijk snel een fiets voor je kind; dit kan al een mini loopfietsje van de speelgoedwinkel zijn als je kindje begint met lopen
 • Laat je kind flink oefenen met fietsen met zijwieltjes
 • Koop een (tweedehands) loopfiets zodat hij/zij goed kan leren het evenwicht te bewaren
 • Haal op een gegeven moment de zijwieltjes van de fiets en neem je kindje mee naar een grasveld
 • Koop een goede helm als ze eenmaal zonder zijwieltjes gaan fietsen (erg belangrijk!)
De eerste week dat J op zijn grote fiets ging fietsen, raakte hij de rand van de stoep en ging onderuit. Op dat moment had hij gelukkig zijn helm op, want hij viel half op zijn hoofd. Gelukkig kwam hij er vanaf met een paar krassen (op zijn arm en zijn helm), maar dat toonde maar eens aan hoe belangrijk die helm is. Als je het je kind vanaf het begin aanleert, zal hij/zij hier ook geen moeite mee hebben en het heel normaal vinden.

 

19 thoughts on “Tips voor fietsen zonder zijwieltjes

  1. Thanks voor het compliment! Ik blijf het bizar vinden hoe snel dat het zo allemaal kan gaan. Het ene moment zetten ze pas hun eerste stapje en het volgende moment fietsen ze, zonder problemen, weg alsof ze het al jaren doen…

 1. Bij mijn oudste ging fietsen ondanks dat ie een loopfiets had niet vanzelf… zat hem er vooral in dat ie niet durfde… hij doet iets pas als ie zeker weet dat ie het kan, dus daar gaat tijd overheen.. mijn jongste stapt overal zo op, ook op dr loopfiets en fiets met zijwieltjes, dus dat zal sneller gaan denk ik 🙂

  Goeie tips!
  Laura / fitfunfab.nl recently posted…Rommel? Opgeruimd staat netjes – Column 34My Profile

  1. Daar kan ik me ook echt wel iets bij voorstellen. Het is ook nogal een hele stap om zomaar te gaan fietsen. J kent af en toe echt geen angst en dat is ook niet altijd ideaal zeg maar…
   Uiteindelijk kunnen ze allemaal wel fietsen, de een wat sneller dan de ander, maar die ene kan andere dingen vaak al een stuk sneller he ;).

 2. Ik vond het ook altijd best lastig om het goede moment te bepalen waarop de kinderen zonder zijwieltjes konden. Loopfietsen lijken me altijd wel een goede aankoop om ze te leren het evenwicht te bewaren.
  nicole orriens recently posted…Moestuin 2018My Profile

  1. Ik had dus ook echt geen idee. Als je mij een jaar of twee geleden had gevraagd, zou ik zomaar kunnen zeggen dat ze dat met 3 of met 8 jaar zouden moeten kunnen; ik zou het echt niet geweten hebben. Gelukkig leer je dit soort dingen vaak vrij snel en is het vaak een kwestie van gewoon proberen.

 3. Ik heb altijd 1 regel: op de fiets is helm op! Of het nu een kinderfietsje is of mee in de fietskar. Die helm gaat op en mama geeft uiteraard het goede voorbeeld. Ik heb ook voor een loopfietsje gekozen voor beter evenwicht maar voorlopig is hij er geen fan van en blijft hij met zijn te klein peuterfietsje lopen dus ik hoop binnenkort dat hij er op wilt (word 3 jaar)
  Cindy recently posted…Dino Diary Day #3 – SNEAK PEAK LIDL babyproductenlijn in Pairi DaizaMy Profile

  1. Ik geef dan ergens niet het goede voorbeeld, want ik heb zelf geen helm op als ik ga fietsen. Ik twijfelde in eerste instantie dus ook best wel of zo’n helm nu wel écht nodig was, maar aangezien J dus een behoorlijke Stef Stuntpiloot is, leek het me wel een slim besluit om hem wel een helm op te geven…

 4. Ons meisje wilde nooit op haar loopfiets en fietsen zonder zijwieltjes was ook echt nog geen succes vorige maand haha. Dus hup zijwieltjes er weer op! Nu is ze de laatste tijd heel erg aan loopfietsen geslagen en haar balans is echt stukken beter geworden! Ik denk dat de volgende poging al een stuk beter zal zijn.

  1. J begon hier laatst ook weer dat hij zijn zijwieltjes weer terug op zijn fiets wilde; beetje interessant doen van zijn kant. Als het al zo goed gaat met de loopfiets, zal het fietsen zonder zijwieltjes ook wel niet lang meer op zich laten wachten!

 5. die van ons fietsen allebei zonder wieltjes en moet eerlijk zeggen ze hebben nooit een helm gehad. hadden wij ook niet vroeger

  1. Nee, dat was ook de reden dat ik twijfelde over die helm. Zelf ook nooit met een helm gefietst en ook nooit nodig gehad. Maar aangezien ik J al behoorlijke stunts uit heb zien halen toch maar besloten hem er wel een te ‘verplichten’. Zeker nu hij nog aan het leren is, heeft hij de helm al een paar keer echt nodig gehad.

 6. Evi is een beetje bang aangelegd dus fietsen duurde een tijdje, ook omdat we in de winter dan nagenoeg niet fietsten met haar. Inmiddels gaat het prima maar dat remmen blijft een dingetje, het is een stukje vertrouwen in haarzelf. Ook E fietst met een helm, vind ik fijner. Het schijnt trouwens dat 18 inch niet echt een officiële maat is o.i.d. Wij kochten alle fietsjes op Marktplaats en ook waren 16 inch fietsen groter dan 18 inch. Het is een beetje gek. Uiteindelijk goed geslaagd maar we hebben er wel een aantal gekocht en weer verkocht 😉
  Kimberly recently posted…Vragen aan mijn kindMy Profile

  1. Dat die winter er zo tussendoor komt lijkt me wel lastig inderdaad. Fijn dat het nu goed gaat. J heeft het remmen (helaas) al iets te goed door en komt nu af en toe slippend tot stilstand, omdat ie dat prachtig vindt… 🙂 . Die 18 inch snap ik inderdaad niet zo veel van. Ik vind een verschil qua frame van 4 inch (meer dan 10 cm) tussen de 16 en 20 inch wel een vrij grote stap. Gelukkig kan hij nu prima vooruit met die 16 inch, de vraag is alleen voor hoe lang…

 7. Goede tips! Wij hebben net voor de tweede verjaardag van onze zoon een loopfiets (veloretti) gekocht. Nu moeten we eerst daarmee aan de slag dus. Oefenen! Maar ik heb inderdaad gehoord dat je er heel veel baat bij hebt voor het fietsen een paar jaar later.

  1. Thanks! Die Veloretti ziet er wel echt chique uit hoor! Ik twijfelde dus best wel of zo’n loopfiets nu wel zo veel zin had, maar werd door een collega (gelukkig) overgehaald. De tweede gaan we zo snel mogelijk ook leren te fietsen op een loopfiets, haha :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge