Het kiezen van een basisschool – handige tips

kiezen basisschool tips
Een paar weken geleden werd J alweer vier jaar. Ik kan me het moment dat ik te horen kreeg dat ik Papa zou worden nog als de dag van gisteren herinneren. Ondertussen is dat dus alweer vier jaar geleden en was J de afgelopen weken op woensdag al gaan wennen op de basisschool. Hoe we bij deze basisschool kwamen en welke handige tips ik nu al heb gevonden, lees je in deze blog.

Een basisschool kiezen: waar moet je op letten?

Waarschijnlijk sta je er nog niet zo snel bij stil als je net Papa (of Mama) bent geworden, maar je wordt al redelijk snel ‘geconfronteerd’ met de basisschool. Bij een aantal basisscholen geldt namelijk een wachtlijst. Die wachtlijst kan variëren van een paar maanden tot, in extreme gevallen, een paar jaar! Buiten de wachtlijst, zijn er natuurlijk nog veel meer zaken waar je op moet letten. Hou bijvoorbeeld rekening met:

  • Afstand naar de school
  • De kwaliteit van het onderwijs
  • Type basisschool
  • Diversiteit
  • De persoonlijke klik/het gevoel met de school

Afstand naar de school

Dit is in eerste instantie denk ik het eerste punt waar de meeste ouders naar kijken: de afstand naar de school. Niemand zit erop te wachten om elke ochtend een half uur naar de basisschool te rijden voor je aan het werk moet. Natuurlijk zijn er bepaalde gevallen waar dit niet altijd op gaat, maar als je in een stad woont is er vaak genoeg keuze (redelijk) dichtbij. Waar wij ook rekening mee hebben gehouden is de afstand tot Opa en Oma. Mochten wij allebei aan het werk zijn en Opa/Oma moet ze een keer van school halen, is het wel fijn als dit ook voor hen in de buurt is.

Kwaliteit van het onderwijs

Een heel belangrijk punt bij het kiezen van een basisschool is (voor ons in ieder geval) de kwaliteit van het onderwijs. Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je kind(eren) het beste onderwijs krijgen dat er beschikbaar is. Gelukkig kun je jezelf al enigszins oriënteren via verschillende websites. Zo is er de website van de Onderwijsinspectie. Op deze website vind je een overzicht van allerlei verschillende scholen bij jou in de buurt. Tevens staat bij een groot aantal basisscholen een beoordeling van de school. Als je vervolgens doorklikt op de school krijg je een overzicht van de rapporten die in de loop der jaren over de school zijn opgesteld. Een erg handige plek voor een onafhankelijk oordeel.

Type basisschool

Met het type basisschool bedoel ik de manier van lesgeven en de filosofie. Toen ik naar de basisschool ging, was er bij ons in de buurt niet zoveel keus. Of je ging naar een Openbare Basisschool, of naar een (Rooms)-Katholieke basisschool. Ik heb op beide soorten basisscholen gezeten en heb daar zelf niet zo heel veel van gemerkt. Normaal gesproken zou je bij een Katholieke basisschool verwachten dat er veel gedaan wordt met het geloof. Dat viel op onze basisschool eigenlijk wel mee. Tegenwoordig is er echter veel meer keus. Je kunt nu bijvoorbeeld ook kiezen voor Montessori, Jenaplan, Daltonscholen en nog veel meer. Voor meer informatie over de type basisscholen kun je het beste even een kijkje op de site van Ouders van Nu nemen.

Diversiteit

Wat bij mijn vrouw ook een belangrijk onderdeel was bij het kiezen van een basisschool, was de diversiteit. Zij heeft vroeger zelf op een ‘zwarte school’ gezeten en dat is toen niet heel goed bevallen. Ondanks dat het voor sommige kinderen/ouders misschien een prima oplossing is, besloten wij vooral te kijken naar een school met diversiteit. Geen ‘zwarte’ of ‘witte’ school, maar een basisschool waar van alles wat rondloopt. Kijk dan ook vooral wat voor jou/jullie belangrijk is en laat je niet zomaar een bepaalde kant opduwen.

Klik met, en het gevoel bij, de basisschool

Mocht je nu, op basis van vorige punten, een aantal scholen interessant vinden, zou ik je zeker aanraden bij deze scholen op bezoek te gaan. Vaak kun je eenvoudig een afspraak inplannen voor een kennismakingsgesprek. Op die manier krijg je een goede toelichting wat voor school het is en of jou/jullie gevoel bij de school goed is. Je krijgt een kijkje in de school en een gesprek met iemand van de school. Zo kun je meteen zien wat voor locatie het is en of dit past bij wat je voor ogen hebt.

Conclusie

Het zoeken naar de juiste basisschool is iets waar je de tijd voor moet nemen. Al met al zullen je kinderen hier toch een groot gedeelte van hun jeugd doorbrengen. Het is dan ook belangrijk om voldoende informatie in te winnen en een aantal scholen te bezoeken. Omdat J en D allebei naar de kinderopvang gingen die verbonden is met de basisschool, had bij ons 1 school al een voorsprong. Op de Kinderopvang gebruiken ze een leerlingvolgsysteem en een ‘lesmethode’ die ze ook doorvoeren op de basisschool. Op deze manier hadden wij al een redelijk goed beeld hoe het er op de basisschool aan toe zou gaan. Nadat we daar op gesprek zijn geweest, en J een aantal dagen is gaan wennen, denk ik dat wij de juiste keuze gemaakt hebben.

 

Zijn jullie al bezig met de keuze voor een basisschool? Of zijn er andere zaken die jullie mee hebben laten wegen in de keuze voor een school? Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen!

 

9 thoughts on “Het kiezen van een basisschool – handige tips

  1. Ik heb ontdekt dat ik het heel belangrijk vind dat de school in de buurt staat. Zo maak je jezelf het leven als ouder namelijk een stuk makkelijker. Kinderen kunnen dan sneller zelfstandig naar school, en het doet ook wonderen voor hun sociale leven.

  2. Ik sluit me helemaal aan bij je tips. De keuze voor de basisschool was bij ons de afstand, de goede verhalen van bekenden en uiteindelijk het gesprek met de directeur. En gelukkig blijkt dit nu een goede keuze te zijn, altijd maar afwachten…

  3. Bij ons was de keuze snel gemaakt toen de kiddo’s waren uitgeloot voor de school van onze voorkeur, toen maar de dichtstbijzijnde en zo geschiede

  4. Bij ons is de keuze snel gemaakt, de dochter gaat binnen 2 jaar mee met mij naar school. Maar daar ben ik heel blij mee want het is een hele warme school met aandacht voor haar leerlingen en differentiatie, wat ik heel belangrijk vind!

  5. Handige tips, vrees dat we er binnenkort ook aan moeten geloven als ik het begrijp van vrienden. Dochterlief is pas 2,5 dus ik wilde het nog even uitstellen haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge