Een ‘groot’ gezin, zijn wij daar aan toe?

groot gezin zwanger drie kinderen
Iedereen die Papa/Mama is geworden kent het fenomeen: mensen die, soms al direct na de bevalling, vragen of er nog een tweede/derde/vierde komt. Niet alleen de Mama zit hier niet op te wachten, maar ook voor Papa is het niet ideaal…

Mama vs Papa

Mama heeft in de afgelopen maanden al behoorlijk kunnen wennen aan het feit dat ze Mama wordt. Papa daarentegen heeft alles een beetje van een afstand meegemaakt en voelt zich vaak pas echt Papa als de kleine eenmaal geboren is. Genoeg reden om de Papa en Mama dus niet direct te confronteren met het vooruitzicht naar nog meer slapeloze nachten. Laat staan dat de Papa en Mama misschien wel geen extra kinderen meer willen, of juist wel, maar het allemaal niet zo makkelijk gaat.

Wanneer komt de 3e?

Nadat D ruim een jaar geleden geboren werd, was het lange tijd rustig. Zelfs ‘De Schoonmoeder’ kon zich goed inhouden. Dit was misschien te danken aan het feit dat de schoonzus ook net een kindje had gekregen en ze daarom voldoende had om zich mee te vermaken. Nu beide kleinkinderen de 1 gepasseerd zijn, en de schoonzus ‘pas’ 1 kindje had, kwam de onvermijdelijke vraag van schoonmoeder aan schoonzus: ‘Wanneer komt de 2e?’ Schoonzus antwoorde dat ze ‘geen konijnen’ waren en het nog wel even kon duren. Uiteraard kon je de klok erop gelijk zetten dat ze 2 weken later aankondigde zwanger te zijn 🙂 .

Klapperende eierstokken?

Toen B hoorde dat haar zus zwanger was, begonnen bij haar de eierstokken ook te klapperen. Door de zwangerschap van de schoonzus begonnen wij ons af te vragen of ons gezin ‘compleet’ is. Maar wat is compleet? Een compleet gezin is lastig uit te leggen. Sommige ouders weten het na hun eerste kind zeker: 1 en niet meer. En dat is natuurlijk ieders goed recht. Bij ons was dat gevoel er na de eerste zeker niet. Wij wilden graag een tweede kindje en 2 jaar nadat J geboren was, bleek B zwanger te zijn van D. Dit was toch wel een grote verrassing, maar daarom zeker niet minder welkom.

Wel of geen derde kindje?

Sinds dat mijn zus en schoonzus allebei zwanger zijn, hebben B en ik het er vaker over gehad: willen wij nog een derde kindje, of houden we het bij 2? Een vraag waar we allebei het antwoord niet direct op wisten. Wilden we nog een keer de hele mallemolen in door de te snel werkende schildklier van B? Konden we nog een keer zo’n periode van gedoe met slapen aan, zoals bij J (en D)?

(Schijn)zwanger?

Je hoort het wel eens hè: de verhalen dat een vrouw zwangerschapsverschijnselen krijgt als vrouwen om haar heen zwanger zijn? Althans, ik heb ooit zulke verhalen gehoord haha 🙂 . D had de laatste weken in ieder geval last van allerlei kwaaltjes. Vreemde dingen eten, last hebben van stemmingswisselingen, niet tegen bepaalde geuren kunnen. Ik kreeg meteen flashbacks naar de periodes dat ze zwanger was van J en D. Zou het dan toch zo zijn? Zou B zwanger zijn van de derde…?

https://www.instagram.com/p/BIDGj3xgh9t/

Surprise, surprise!

Toen B last kreeg van haar zwangerschapverschijnselen, besloot ze mij naar de drogist te sturen om een zwangerschapstest te halen. Toen ze mij die kant op commandeerde, waren mijn twijfels eigenlijk al verdwenen. Alle symptomen van een zwangerschap waren nu wel bevestigd. Omdat J jarig was, besloten we te wachten met de test tot het weekend. Althans, dat dacht ik. Blijkbaar kon B zich niet meer inhouden en deed de test, terwijl het hele huis vol zat met verjaardagsbezoek voor J. Terwijl ik rustig met wat familie aan het praten was, kwam B de kamer inlopen en tikte met een lepeltje tegen een glas. Zonder mij iets te vertellen, besloot ze maar ‘even’ te onthullen dat ze zwanger was… Ze begon met “Er waren eens twee konijntjes…”

“Ik word weer Papa!!”

Een groot gezin, wij zijn er klaar voor!

Ondanks het verrassingseffect van B, is het besef ondertussen gekomen: ik word weer Papa! Ondanks de kleine twijfels van een paar maanden geleden, zijn we er wel helemaal klaar voor. We kijken echt uit naar ons ‘grote gezin’ en stiekem ook wel naar de zwangerschap. Ondanks dat er misschien weer een hoop afspraken in het ziekenhuis komen, zien we wel weer uit naar de komende periode. Vooral de spanning of het weer een jongetje gaat worden, eindelijk een meisje, of misschien wel allebei…?

De komende tijd ga ik mij verdiepen in het leven als Papa van drie kinderen. De meeste gezinnen zijn tegenwoordig niet meer ‘zo groot’ en bestaan vaak uit 1 of 2 kinderen. Ik ben dan ook heel benieuwd wat een derde kindje met zich mee gaat brengen en waar ik allemaal rekening mee moet gaan houden. Heb jij meer dan 2 kinderen? Dan ben ik heel benieuwd hoe jij/jullie dat doen en waar je tegenaan loopt! Laat het me zeker even weten in de comments 😉 .

 

39 thoughts on “Een ‘groot’ gezin, zijn wij daar aan toe?

 1. Ik wist het stiekem al (volg jouw vrouw op twitter) maar wilde toch nog even lezen haha. Ontzettend gefeliciteerd samen! Ik heb geen tips voor je, hier zijn (en blijven) het 2 kids. Geniet ervan!!

  1. Nou, op dat moment kon ik haar wel schieten hoor. Ik stond daar ook ff een moment met een mond vol tanden. Heb er maar snel een borrel met m’n vader op gepakt

 2. van harte gefeliciteerd! Wij hebben twee dochters en besloten het daarbij te laten. We zijn gelukkig met twee gezonde kinderen en vonden het mooi zo

 3. Wat superleuk! Gefeliciteerd! Zelf heb ik twee kinderen dus kan er niet over meepraten maar veel vriendinnen van mij hebben er drie en de ervaring van hen is, dat je de derde er ‘gewoon’ even bij doet dus dat komt vast helemaal goed. Een hele goede zwangerschap gewenst voor je vrouw en voor jou!

  1. Dank je wel! Van de meeste mensen hoor ik inderdaad dat de overstap tussen twee en drie kids veel kleiner is dan de overstap tussen een en twee kids. Die goede zwangerschap gaat vast helemaal goedkomen!

 4. Sinds een half jaar een gezin met drie kids. De derde ‘doe je er niet zomaar even bij’ hoor. Vond de verandering best groot.
  Grote geluk is dat je bij nummer 3 vrij zeker van je zaak bent (Been there, done that!) en je veel makkelijker bent. En… het voelt zo lekker compleet, hier wel althans!

 5. Ik heb 3 kids (14,7 & 3) voor ons perfect,maar voor mijn gevoel is het nu ook af. Toch is ook dat een raar idee,nooit meer zwanger zijn zo definitief. Ik heb ervan genoten zover dat mogelijk was,maar besef me tegelijk prima dat ik dat nu niet meer zou willen. Is super gezellig en druk met 3 kids,ik verveel me nooit. Maar als er 1tje even weg is dan is de stilte verschrikkelijk! Moet ook eerlijk zeggen dat het mij opvalt hoe goed Mn kinderen kunnen onderhandelen. Want ja,dat moeten ze met elkaar ook. Ze kunnen heel goed geven en nemen met zn drieën valt me op. Ook buitenshuis zijn ze makkelijker in de omgang.

 6. Wij verwachten ook ons derde kindje, leeftijden van onze 2 kids liggen ongeveer net zover uit elkaar als bij jullie!
  Bij ons was het enige struikelblok de Auto ! Haha maar dat is opgelost inmiddels. Heel veel geluk voor jullie, ps mijn vrouw zij jij leest toch wel eens tips voor papas ? Ze had via een zwangerschapforum gezien dat jullie de derde verwachten, heeft mij weer aan het lezen van je blog gebracht

  1. Wat leuk en gefeliciteerd ook daar! Het struikelblok is hier ook nog steeds de auto. Ik ga daar toevallig deze week een nieuwe rubriek over schrijven.
   Leuk dat je mijn blog op die manier weer gevonden hebt! Je bent altijd welkom natuurlijk 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge