De Campina Boerderijdagen – Een heerlijk dagje weg

De Campina Boerderijdagen – Een heerlijk dagje weg

Campina Boerderijdagen koeien melk
Twee keer per jaar organiseert Campina de Open Boerderijdagen. Op deze dagen kun je op allerlei verschillende plekken in Nederland beleven hoe het er op een boerderij aan toe gaat. Als het lekker weer is en we willen er even uit, komen we vaak bij een biologische boerderij in Eindhoven terecht. Hier hebben wij al kalfjes geboren zien worden, ijsjes gegeten en heerlijke kaas gekocht. Maar J was nog nooit op een grote boerderij geweest. Daar moest dus maar eens verandering in komen!

Wat zijn de Open Boerderijdagen?

De Open Boerderijdagen van Campina worden elk jaar georganiseerd op de vrijdag na Hemelvaartsdag en op Tweede Pinksterdag. Op deze dagen kun je een kijkje in de keuken van de (melkvee)boeren nemen. Op die manier komen je kinderen (en misschien ook jij wel) waar de melk, vla en andere melkproducten uit de supermarkt vandaan komen. In deze tijd van ‘alles in de supermarkt kopen’, zijn er nog maar weinig mensen die weten waar hij spullen écht vandaan komen. Ik heb kinderen gehoord die echt denken dat hun plakjes vlees bij de supermarkt gemaakt worden en melk uit een machine komt. Een prima initiatief van Campina om de kinderen (en hun ouders) terug naar de basis mee te nemen!

Waar zijn de Boerderijdagen?

Elk jaar zijn er meer dan 50 boerderijen die je kunt bezoeken tijdens de Boerderijdagen. Deze zijn door heel Nederland verspreid, waardoor er altijd wel een boer in de buurt is. Hou wel even goed rekening met de verschillende data. Sommige boeren zijn namelijk alleen op de dag na Hemelvaart open, terwijl andere juist Tweede Pinksterdag open zijn. Mocht je op de hoogte gehouden willen worden van de Boerderijdagen in 2019, ga dan even naar deze site toe om je op te geven.

IMG_6882

Wat is er allemaal te doen?

De boerderijen die meedoen aan de Boerderijdagen hebben allemaal een (soort)gelijk programma. Belangrijkste is natuurlijk dat je een idee krijgt wat er op een boerderij gebeurt. Dit kan door middel van een rondleiding van de boer, of door zelf lekker rond te lopen op de boerderij. Andere hoogtepunten zijn bijvoorbeeld:

  • Speurtocht
  • Stormbaan
  • Melkbusheffen
  • (Houten) Koe melken
  • Schminken
  • En natuurlijk Campina producten proeven

De rondleiding met speurtocht

Toen wij op Tweede Pinksterdag naar de boerderij van de familie Simons in Vught gingen, was het erg druk. We kwamen daar rond 10:30 uur aan en het weiland van de familie stond al flink vol met auto’s. Omdat wij zo geen boer konden bekennen die een rondleiding gaf, gingen wij zelf op onderzoek uit. Bij de ingang kregen wij een speurtocht met daarop vragen die we moesten beantwoorden. Van het aantal magen van de koe (4), tot hoeveel melk een koe per dag produceert (ca. 25 van 1 liter!), je komt van alles te weten.

De Stormbaan

Tijdens de speurtocht heeft J zelfs nog koeien geaaid. Ondanks dat het echt grote beesten zijn, en hij het wel wat spannend vond, durfde hij het wel! Maar toen we klaar waren met de speurtocht, was het tijd voor het hoogtepunt van de dag: De Stormbaan. Aangezien jullie ondertussen wel weten hoe onze Ferrari op Red Bull is, verbaasd het je dan waarschijnlijk ook niet dat hij hier helemaal zijn ei kwijt kon. Na ongeveer 10 keer over de baan te zijn gerend, moest ik hem er wegsleuren, want de andere kinderen wilden ook nog spelen… 🙂 .

https://www.instagram.com/p/BjK4iJyHAP-/

Melkbusheffen

Toen bleek dat J nog wat energie over had, kwamen we nog het Melkbusheffen tegen. Een halter met twee melkbussen aan beide eindes, zorgden voor een spectaculair tafereel. Zonder enige moeite tilde J de melkbussen boven zijn hoofd en zei hij vol trots: “Kijk Papa, ik ben sterk he”. Op zo’n moment besef je pas hoe snel dat zo’n kleine jongen stiekem groot wordt…

IMG_6899

(Houten) Koe melken

“Maar Papa, waar komt die melk dan vandaan” was een uitspraak die J een aantal maanden geleden deed. Toen ik hem vertelde dat de melk uit de ‘borsten’ van de koe komt, zei hij: “Dat is wel een beetje gek he?”. Gelukkig hadden ze op de boerderij ook een onderdeel waarbij je zelf een (houten) koe kon melken. Toen ik J liet zien hoe de koe gemolken moest worden, was hij meteen super enthousiast en wilde hij het zelf ook proberen! Toen hij klaar was met melken, kreeg hij zelfs een heus Melkhulp certificaat. Trots dat die jongen was (nee hoor, eigenlijk vond hij dat certificaat helemaal niet zo interessant 😉 ).

IMG_6903

Conclusie

Na ongeveer 2 uurtjes rond te hebben gelopen op de boerderij, was D moe, had J het allemaal gezien en vond wij het ook wel welletjes geweest. Tijd om weer naar huis te vertrekken. Maar niet voordat de medailles voor J en D waren opgehaald vanwege het afronden van de speurtocht. Toen we naar de auto liepen, wilde J per se nog een keer over de Stormbaan. We kunnen dus wel zeggen dat het een geslaagde dag was. J heeft zich prima vermaakt en ook D heeft zijn ogen uitgekeken op de boerderij. Op de vraag of wij volgend jaar weer zouden gaan, kan ik dan ook meteen ‘Ja!’ antwoorden. Het is zeker een aanrader om eens te gaan kijken. Je moet alleen wel nog bijna een jaar wachten…

Ben jij wel eens naar de Boerderijdagen geweest?

8 thoughts on “De Campina Boerderijdagen – Een heerlijk dagje weg

  1. Dat klinkt echt superleuk! Mijn schoonouders hebben ook een boerderij en de kinderen vinden het geweldig. Zelf merk ik dat ik echt een stadsmeisje ben en er altijd heel erg moet wennen aan de geur en zo, haha.

  2. Leuk zeg! Onze oudste zit op de creche op een melkboerderij. Echt ontzettend leuk. Ze gaan heel veel naar buiten, de stallen in en krijgen dus veel mee van het boerenleven en de dieren. Onze jongste zal daar binnenkort ook heengaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge