Airfryer Adventures: Chocoladecake uit de Airfryer met hulp van de kids

Airfryer Adventures: Chocoladecake uit de Airfryer met hulp van de kids

Je kent het wel: het is zondagochtend, de winkels zijn (nog) niet open en je kinderen zijn rete irritant. Daarnaast (of daardoor) heb je wel zin in wat lekkers. Het hoeft niet groot of veel te zijn, maar gewoon iets lekker zoets voor ‘bij de koffie’. Je hebt alleen nog wat basic dingen in huis. Dingen zoals: suiker, bloem, boter, een paar eieren en een reep chocolade. Nou, dan heb ik goed nieuws voor je. Met deze basic ingrediënten kun je een heerlijke chocoladecake uit de Arifryer maken!

Gebruik je Airfryer wat meer!

Ik hoor nog steeds veel mensen om me heen die zich afvragen wat ik nu eigenlijk met “zo’n Airfryer” doe. Zij zijn nog steeds in de veronderstelling dat je daar alleen de standaard (frituur) snacks/friet mee kunt maken. Als jullie mijn Airfryer Adventures al wat langer volgen, weet jij ondertussen dat er veel meer dan dat mogelijk is! Zo kwamen er al drumsticks voorbij, een Fruit Crumble en laatst zelfs een heuse New York Cheesecake. En het grappigste? Als ik mensen vertel dat ik het met behulp van de Airfryer gemaakt heb, kijken ze allemaal reuze verbaasd!

Een simpele Chocoladecake uit de Airfryer

Zoals je in de inleiding al hebt kunnen lezen, is het super simpel om een heerlijke Chocoladecake uit de Airfryer te maken. Het belangrijkste is eigenlijk nog dat je een cakevorm hebt die in je Airfryer past! Die accessoires zou je natuurlijk van Philips zelf kunnen kopen. Bij de Albert Heijn heb je echter ook kleine bakvormen die prima in de Airfryer passen! Maar goed, terug naar de chocoladecake. Om een lekkere chocoladecake uit de Airfryer te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 of 2 kinderen om alles hieronder af te wegen
  • 100 gram suiker
  • 100 gram boter
  • 2 eieren
  • 100 gram bloem
  • Snufje zout
  • Snufje bakpoeder
  • 30 gram Cacaopoeder
  • 40 gram chocolade (puur of melk, net wat je lekker vindt)
20200321_105941

Bereidingswijze part 1: goed opletten!

Om een lekker luchtige cake te maken is het belangrijk dat je dit goed leest! Ik raakte namelijk zelf in de war en maakte per ongeluk van mijn eerste batch een koekjesdeeg in plaats van cakebeslag… Begin dus eerst met het afwegen van de suiker en boter. Als je dit hebt gedaan, pak je een mixer (of keukenmachine). Je mengt dan de suiker en boter voor een aantal minuten tot je een romig geheel hebt. Voeg vervolgens 1 ei toe en zorg ervoor dat dit ei volledig in het romige mengsel van suiker en boter is opgenomen. Daarna voeg je het 2e ei toe tot ook dit helemaal is opgenomen in het romige mengsel. Dit alleen ziet er al heerlijk uit!

Bereidingswijze part 2: voorzichtig mengen

Je hebt nu een mengsel van suiker, boter en ei. Om ervoor te zorgen dat je straks een luchtige cake krijgt, is het belangrijk dat je voorzichtig de bloem toe gaat voegen. Hier komen je kinderen prima van pas. Jij neemt een spatel en laat je kids voorzichtig wat bloem toevoegen. Naarmate de bloem goed vermengd raakt, kunnen de kids telkens wat extra toevoegen. Heb je meerdere kinderen, dan kan de eerste de bloem toevoegen en vraag je de 2e om de cacao toe te voegen. Dat is namelijk de volgende stap en zo hou je allebei de kids tevreden 😉 . Mocht je nu een groter kind in huis hebben, dan kun je hem/haar vragen om de chocolade in stukjes te snijden. En anders doe je dat gewoon lekker zelf en voeg je dit toe aan het geheel. Als finishing touch voeg je nog het snufje zout en snufje bakpoeder toe.

20200321_111036

Airfryer aan en niet meer omkijken

Het grote voordeel aan de baksels uit de Airfryer is het gemak. Je hoeft de Airfryer niet/nauwelijks voor te verwarmen en het gaat (tot nu toe) elke keer goed! Wat je kunt doen is de Airfryer nu alvast aanzetten op 150ºC, dan een bakblik invetten en het (heerlijke) mengsel in het bakblik doen. Vervolgens zet je het bakblik voor ongeveer 45 minuten in de Airfryer en kunnen je kids (en jij) de restanten van het cakemengsel lekker opeten. Want dat vond jij vroeger toch ook het leukste van meehelpen met bakken?

Een schone sateprikker is wat je wilt

De belangrijkste tip bij het controleren van je cake is een sateprikker. Op het moment dat je cake nog niet gaar is, is deze nog vochtig van binnen en heb je dus een vieze prikker (ik weet het: a dirty mind is a joy forever). Op het moment dat je cake gaar is zul je zien dat de sateprikker helemaal schoon is als je deze in je cake hebt geprikt. Zorg er alleen wel voor dat je niet elke 5 minuten gaat kijken of je cake gaar is, anders dondert die als een kaartenhuis in elkaar. Het beste kun je gewoon die 45 minuten baktijd aanhouden en dan eens gaan prikken.

20200321_113625

Het resultaat is goddelijk

Op het moment dat je chocoladecake zo’n 30 minuten in de Airfryer zit, komt de heerlijke geur van cacao en chocolade je al tegemoet. Dat moet een goed voorteken zijn, weet je dan al! Wel is het belangrijk om je chocoladecake, nadat deze uit de Airfryer komt, nog even een paar minuten in de vorm te laten zitten. Als je deze er meteen uit probeert te halen is de kans groot dat hij afbrokkelt en dat zou zonde zijn. Na een minuut of 10 kun je voorzichtig met een mes langs de randen van het bakblik snijden en de chocoladecake omkeren op een plank. Zorg wel dat er een aantal andere liefhebbers in de buurt zijn, anders eet je deze chocoladecake helemaal in je eentje op…!

Ik ben nog even aan het broeien op een volgend Airfryer Adventure. Het idee om een zelfgemaakte ontbijtkoek met de Airfryer klinkt wel erg aantrekkelijk. Of misschien toch een bananenbrood, maar dan uit de Airfryer?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge