Wanneer zet je je kindje op zwemles?

Wanneer zet je je kindje op zwemles?


Een tijd geleden zag ik al een ‘discussie’ op Twitter voorbijkomen. Wanneer zet je je kindje nu op zwemles? Het liefste wil je natuurlijk dat je kids zo snel mogelijk leren te zwemmen. Aan de andere kant schijnt hoe eerder, niet altijd hoe beter te zijn. Sommige ouders zetten hun kindje met 4 jaar op zwemles, terwijl anderen pas bij 5 of 6 jaar gaan zwemmen. Wat wij doen en waarom? Dat lees je vandaag.

“Is dat niet een beetje vroeg?”

Dat was exact wat ik mijn vrouw vroeg, toen ze een half jaar geleden onze oudste zoon (nu ‘net’ 4 jaar) inschreef voor zwemlessen. Zoals eerder aangegeven: je wilt dat je kindje zo snel mogelijk weet wat hij/zij in het water moet doen, maar aan de andere kant kunnen kinderen van 3 of net 4 nog lastig/niet een zwemslag leren. Op de website van de Nationale Raad Zwemveiligheid wordt precies dat en meer beschreven. Wel geven ze aan dat het belangrijk is om je kindje zo snel mogelijk vertrouwd te laten raken met water.

Een echte waterrat

Vanaf kleins af aan, wisten wij het al: J is een echte waterrat. Het maakt hem niet uit of het buiten 30 graden is, of het hagelt en regent, als er ergens water te vinden is, wordt hij enthousiast. Van springen in de plassen, tot samen met Papa in het zwembad, hij vindt het helemaal geweldig. Wat was het dan ook balen dat hij na 2 dagen niet meer kon zwemmen, toen we op vakantie in Italië waren. Gelukkig kon hij zich helemaal uitleven toen we op vakantie gingen naar Luxemburg. Een zwembad met glijbanen is dan ook echt een must als wij op vakantie gaan (of de zee natuurlijk).

https://www.instagram.com/p/BjVRgRFnISP/

Waarom dan geen babyzwemmen?

Nu vragen jullie je af waarom ik nu geen babyzwemmen heb genoemd. Bij babyzwemmen gaat het meer om plezier hebben, dan dat ze daar echt iets van leren. Daar zijn ze natuurlijk ook nog veel te jong voor. In plaats van te gaan babyzwemmen, gingen wij dan ook gewoon regelmatig zelf babyzwemmen. Gewoon een zwemluier aan (alleen voor J, want voor mij hebben ze geen zwemluiers 😉 ), een zwembroek aan, vleugeltjes om en gaan met die banaan! In het zwembad bij ons in de buurt hebben ze in het diepe(re) bad ook nog een baan van matten waar de kids overheen kunnen rennen; heerlijk is dat!

De eerste zwemles

En vandaag was het dan zover: de eerste échte zwemles. Wij gingen proefzwemmen in het Studentensportcentrum in Eindhoven. Ik ken het zwembad nog goed uit het verleden, toen ik nog een blauwe maandag gewaterpolood heb. De bodem van dit zwembad kan in hoogte versteld worden, waardoor er perfect zwemlessen gegeven kunnen worden. Wanneer de kinderen gaan zwemmen is dat gedeelte van het zwembad maar 70 cm diep, waardoor de kids daar mooi kunnen staan en lopen. Toen we daar aankwamen, kleedde ik J snel om, zette hem even onder de douche en parkeerde hem, naast wat leeftijdsgenootjes, op de bank.

https://www.instagram.com/p/BkpXT8uHWFz/

Proefzwemmen en hoe nu verder

Nadat de groep in 2 delen opgesplits was, kon de proefles dan eindelijk beginnen. J had al een paar keer flink naar ons gezwaaid en geroepen en stond te trappelen om het water in te gaan. Van aftasten was bij hem geen sprake en hij ging voorop in de strijd. Ik weet niet waar J dat competetieve vandaan heeft (eigenlijk wel natuurlijk…), maar hij moest en zou de hele tijd als eerste aan de andere kant zijn. Nadat ze wat heen en weer gelopen waren, kregen ze van die foam buizen om wat mee rond te dobberen. De les werd afgerond met een zwemplankje. Op die manier konden de zwemleraren een goed idee krijgen wat het niveau van de verschillende kinderen is.

Indelen in categoriën

Tijdens de zwemles, kwam een van de leraren de ouders uitleg geven wat er nu eigenlijk vandaag ging gebeuren. Aan de hand van een aantal verschillende oefeningen werd een basisniveau vastgesteld. Een kindje zit op niveau 0 als hij/zij nog niet ‘watervrij’ is, dat wil zeggen: het kindje voelt zich nog niet prettig in het water. Na niveau 0, zijn er nog een aantal andere niveau’s. Dit is dan afhankelijk van wat je kindje al kan en wil. Het gaat dan met name om het drijven op buik en rug en vervolgens wordt er gekeken naar/gewerkt aan de verschillende zwemslagen. Nadat deze niveau’s doorlopen zijn, is het tijd voor het eerste zwemexamen. Ons werd verteld dat er gemiddeld 12 weken voor nodig is om 1 niveau omhoog te gaan. Ik ben dus heel benieuwd waar J in wordt ingedeeld!

 

Als het goed is, krijgen wij binnenkort te horen in welk niveau J is ingedeeld. Vervolgens gaan we dan na de zomervakantie starten met de eerste zwemlessen. Aan de ene kant heb ik er zin in, omdat ik het zwemmen zelf ook heel leuk vind, maar aan de andere kant zie ik op tegen het zitten wachten in het warme/benauwde zwembad. Wanneer gingen jullie kindjes voor het eerst zwemmen en heb je nog tips? Laat het me zeker even hieronder weten!

 

5 thoughts on “Wanneer zet je je kindje op zwemles?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge