Zwanger – Is het er 1, of zijn het er 2?

Zwanger – Is het er 1, of zijn het er 2?

Zoals jullie een tijdje terug al hebben kunnen lezen, is B zwanger van ons derde kindje. Aangezien we dit nu al een aantal weken weten, is het tijd om jullie even bij te praten. Hoe verloopt de zwangerschap tot nu toe, kan B haar horormonen een beetje onder controle houden en kunnen we bij de Verloskundige blijven, of moeten we weer naar het ziekenhuis?

Zwanger en zwangerschapskwaaltjes

Zoals bij elke zwangerschap, komen ook bij deze de zwangerschapskwaaltjes weer naar voren. Je kent het wel: misselijkheid, moodswings en vreemde eetgewoontes. Laat ik jullie even meenemen in de vreemde eetgewoontes van mijn vrouw als ze zwanger is. Tijdens de zwangerschap van J was dit het meest extreem. Op een dag stond ze 2,5 uur in de keuken om (inkt)vis te marineren en te bereiden, maar toen het eenmaal klaar was, barstte ze in huilen uit, omdat ze het niet lekker vond. Ook bedacht ze dat het een goed idee was om frikandellen uit de magnetron met mayonaise te eten… Je kunt je voorstellen dat ik vreesde voor deze zwangerschap. Vreemd genoeg is het deze keer helemaal anders. Ze heeft helemaal geen zin om te eten en wil eigenlijk alleen maar fruit en gezonde dingen eten…

Hor(ror)monen

Wat deze zwangerschap (helaas) wel anders is, zijn haar ‘moodswings’. Het ene moment is ze vrolijk en is er niets aan de hand en het volgende moment moet ik rennen voor mijn leven als ik iets (kleins) verkeerd zeg/doe. Ook J van 4 moet eraan geloven en krijgt regelmatig het een en ander te verduren. Gelukkig heeft B na een tijdje vaak ook wel door dat ze niet helemaal eerlijk gereageerd heeft en worden wij dan weer bedolven onder welgemeende excuses. We moeten het er de komende maanden nog maar even mee doen zullen we maar zeggen… 🙂

Eerste en twee echo bij de Verloskundige

Toen wij erachter kwamen dat B weer zwanger was, belden we de volgende dag direct met de Verloskundige. Een week of 2 later konden wij meteen langskomen voor een intake en een (vroege) echo. Bij deze echo bleek B iets meer dan 7 weken zwanger te zijn. We konden zelfs al een kloppend hartje zien! We maakten die dag meteen een afspraak voor een tweede echo een paar weken later, omdat het nu nog wel erg vroeg was. Tijdens deze echo zag de Verloskundige een soort van vlies in de baarmoeder, waarvan ze niet precies wist wat het was. We kregen een doorverwijzing naar de echoscopiste en mochten een paar dagen daarna al langskomen.

Is het er één, of zijn het er twee?

Na wat Google werk, was ik er al vrij snel achter dat het geen ‘gesplitste’ baarmoeder was (uterus bicornis). Een gesplitste baarmoeder is namelijk aangeboren en zou bij vorige zwangerschappen zeker al naar voren gekomen moeten zijn. Een tweede optie was dat B toch zwanger zou zijn van een tweeling. Zou het dan toch zo zijn dat wij dadelijk geen 3, maar 4 kinderen zouden hebben…?

Tijdens de echo bij de echoscopiste was het echter al snel duidelijk: er groeit toch maar één kindje in B haar buik. Het vlies wat ze zagen zou er wel op kunnen duiden dat het, helemaal in het begin, wel een tweeling was, maar dat het 2e kindje zich niet ontwikkeld heeft.

Verloskundige, of toch weer het ziekenhuis?

Zoals jullie al eerder hebben kunnen lezen, heeft B last van hyperthyreoïde: een te snel werkende schildklier. Tijdens de zwangerschap van D, zijn we daardoor overgedragen geweest naar het ziekenhuis. Omdat een te snel werkende schildklier invloed kan hebben op de ontwikkeling van de baby, wilde de gynaecoloog alles goed kunnen monitoren. Aangezien de zwangerschap van D voorspoedig verliep, hadden wij goede hoop dat wij nu wel bij de Verloskundige mochten blijven. Na overleg tussen de Verloskundige en het ziekenhuis was de conclusie helaas anders: we moeten toch weer volledig onder controle van het ziekenhuis voor de rest van de zwangerschap. Dat betekent dus weer lange wachttijden ondanks dat je een afspraak hebt en ontzettend veel verschillende gezichten. Voordeel is wel dat er ook weer een groot aantal echo’s gepland staan. Dat maakt het nog wel draaglijk.

Een derde jongen of toch een eerste meisje?

Meer daarover in de volgende blog… 😉

16 thoughts on “Zwanger – Is het er 1, of zijn het er 2?

 1. Haha . Medische indicatie is inderdaad nog niet zozeer het probleem. Het vervelendste aan die ziekenhuisbezoekjes is dat het niet uitmaakt of je een afspraak hebt, maar de start van de afspraak minimaal een half uur later is. We hebben zelfs een keer ruim anderhalf uur moeten wachten…. Bij de balie navragen schoot ook niet op: “Ja meneer, wij weten het ook niet…”

 2. De vele echo’s vond ik ook het grootste voordeel van een medische indicatie. Ik had die beide keren vanwege diabetes type 1 dus kwam al helemaal niet bij de verloskundige.
  Jongen of meisje, spannend! Wij hebben ook twee jongens, maar geen plannen voor een derde dus zal er nooit een meisje komen. Al ben ik zelf ook wel echt een jongensmama (en spelen de jongens hier ook graag prinsesje en met poppen).
  Geniet van jullie derde zwangerschap!
  Danielle recently posted…Rustig shoppen in de Primark (het kan echt)My Profile

  1. Ik ben zelf (tot nu toe) ook wel een jongenspapa. Ik zou nog niet weten wat ik met een meisje aan moet, maar ook dat loopt wel los, mocht het een meisje zijn…

 3. Clickbait!

  Tijdens mijn eerste zwangerschap zagen wij ook een extra vruchtzakje dat leeg was, een vanishing twin. Bij 12 weken zag je hier niets meer van. Toch een gek idee!
  Roxanne recently posted…BuitengeslotenMy Profile

 4. Gefeliciteerd!
  Ik was drie keer medisch en ik vond dit eigenlijk helemaal niet zo erg.
  Inderdaad het voordeel dat ik veel echo’s kreeg, soms tot vervelens aan toe wel 3 keer per dag!
  Ik had een te langzame schildklier, kans op vroeggeboorte, nierstuwing en zwangerschapscholestase.

 5. Leuk om te eens te lezen vanuit de kant van een papa!! Echt tof! Hier hadden we na 2 dochters een zoontje, dus hopelijk bij jullie net omgekeerd 🙂

 6. Oh spannend zeg, ik ben nu al benieuwd naar je volgende blog! Wat hierboven benoemd wordt, leuk om het eens van een ander kant te lezen. Fijn dat je zo betrokken bent!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge