Zelf Thais koken: Pad Ka-Prao

Zelf Thais koken: Pad Ka-Prao


Deze maand zijn wij alweer 5 jaar getrouwd. Na de bruiloft vertrokken wij voor een geweldige huwelijksreis naar Thailand. Na hele positieve verhalen over Thailand, hoefden wij niet lang na te denken. Wij besloten een 3 weekse huwelijksreis te plannen. We begonnen met een twee-weekse rondreis door Thailand om de laatste week heerlijk te kunnen ontspannen op een eiland. Sinds wij naar Thailand zijn geweest, zijn wij helemaal fan van de Thaise keuken. Wist jij dat Thais koken helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn? Vandaag deel ik mijn recept voor Pad Ka-Prao (ผัดกระเพราไก่)

Streetfood

Een van de dingen die meteen opvalt als je in Thailand bent, is het overweldigende aanbod Streetfood. Op letterlijke elke hoek van de straat in Bangkok tref je eettentjes aan. En dan moet je niet denken aan een klein restaurantje, maar letterlijk een karretje op de stoep. Vanaf ‘s ochtends vroeg worden de geïmproviseerde bbq’s aangestoken en kun je vlees/vis krijgen. Maar ook gefrituurde/gebakken insecten kun je kopen. Tijdens onze rondreis stopten wij zelf langs de doorgaande weg waar net verse garnalen, zo groot als je hand, werden gekocht en op de bbq gelegd. Je snapt wel dat wij die natuurlijk móesten proberen!

Thailand streetfood garnalen

Koken in de Jungle

Het klinkt als een nieuw RTL-programma, maar het was echt onderdeel van onze huwelijksreis: Koken in de Jungle. Op de fiets gingen wij de ‘Jungle’ in de buurt van Bangkok in en kwamen wij bij een dorpje uit. Bij dit dorpje werden wij, zoals in heel Thailand, supervriendelijk ontvangen. Nadat we een drankje hadden gedronken, kregen wij een schort aan en mochten wij beginnen met koken. Op dat moment wist ik nog niet dat ik het gerecht ging maken, waar je mij voortaan midden in de nacht voor wakker kunt maken.

Pad Ka-Prao: Kip met Holy Basil en rijst

Het gerecht waar ik op doel is Pad Ka-Prao, oftwel een gerecht met kip, basilicum (Holy Basil) en rijst. Dit populaire gerecht kun je eigenlijk overal in Thailand krijgen. Als je echter in de jungle, in een geïmproviseerde keuken staat, midden op de dag in de bloedhitte, smaakt dit gerecht net wat beter 😉 . En het mooiste van alles: het is zo simpel en snel te maken! Binnen een 20 min. heb je dit gerecht op tafel staan en eet je tot je niet meer kunt.

De ingrediënten

Maar wat heb je nu nodig om Pad Ka-Prao te maken? Hier een overzicht voor een gerecht voor 4 personen:

  • 500 gram Jasmijnrijst
  • 500 gram gehakt (bij voorkeur kip, maar half-om-half is ook prima)
  • 1 bosje Holy Basil (bij de meeste Toko’s te krijgen). Schrik niet als er wat bruine blaadjes bij zitten, want een bosjes met alleen maar groene blaadjes vind je bijna nergens.
  • 1 Bouillonblokje
  • 1 bolletje of 2 teentjes knoflook
  • Zoete ketjap

Optioneel:

  • Zoute ketjap
  • Oestersaus

De bereiding

Om dit gerecht te bereiden, heb je een rijstkoker (of pannetje water) nodig en een grote wok. Voer de volgende stappen uit en je hebt binnen 20 minuten een heerlijk gerecht op tafel staan.

1. Doe de rijst in de rijstkoker (of pan) samen met 750 ml. water en zet de rijstkoker aan

2. Zet de wok op het vuur en verhit hier wat kokosvet (lekker en gezond) in

3. Pel ondertussen de knoflook en snijd deze fijn, of gebruik een knoflookpers

4. Doe de knoflook in de wok en bak deze kort aan

5. Voeg vervolgens het gehakt toe aan de wok en blijf ondertussen in de wok roeren

6. Los het bouillonblokje op in een half glas met heet water en voeg dit bij het gehakt

7. Haal de blaadjes van de Holy Basil van de steeltjes en voeg deze toe aan de wok

8. Breng het vlees op smaak met wat zoete ketjap (en eventueel zoute ketjap/oestersaus)

9. Als het goed is, is de rijst ondertussen gekookt. Voeg nu de rijst toe aan de wok en meng dit goed met de rijst en het gehakt

10. De Pad Ka-Prao is nu klaar. Zet de wok op tafel en val aan!

Wist jij dat Thais koken zo makkelijk kan zijn? En heb jij dit gerecht al wel eens gemaakt? Ik ben heel benieuwd of jullie zelf nog (Thaise) gerechten hebben die favoriet zijn. Deel ze in de comments, dan heb ik weer wat te koken de komende tijd 😉 .

 

2 thoughts on “Zelf Thais koken: Pad Ka-Prao

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge